Vorige

1 van 727

Volgende
Volgend artikel:

Het loon van een modewinkeluitbater: tussen 0 en 3.000 euro bruto

Belg verdient 3.329 euro bruto per maand

5 oktober 2018
Hoeveel verdient de Belg gemiddeld?
Het gemiddeld maandelijkse brutoloon anno 2018 in België bedraagt 3.329 euro. De lonen zitten in de lift. Al zijn de regionale verschillen vrij groot. Brussel betaalt het best, gevolgd door Waals- en Vlaams-Brabant.

Dit alles blijkt uit de 2018-editie van de loonwijzer van Jobat. Die biedt naar jaarlijkse gewoonte een inkijk in het loonzakje van ruim 20.000 respondenten, verdeeld over heel België.

Een loon van 3.329 euro is natuurlijk een gemiddelde. En veelverdieners trekken zo’n gemiddelde naar boven. Daarom is het vaak een goed idee om ook de mediaan te vermelden. Die ligt in ons land volgens de Jobat Loonwijzer precies op 3.000 euro bruto. Concreet betekent dit dat de helft van de ondervraagden minder verdient dan dit bedrag van 3.000 euro en de andere helft meer verdient dan dat bedrag. Op een jaar tijd nemen zowel het gemiddelde loon als de mediaan met 4 à 5 procent toe.

De lonen nemen dus toe. Bovendien zitten ook het aantal extralegale voordelen, waar werknemers op kunnen rekenen, in stijgende lijn. Dat zijn er intussen gemiddeld 4,5 met maaltijdcheques, hospitalisatieverzekering, groepsverzekering, ecocheques (en andere waardebonnen) en een gsm of smartphone (met abonnement) als belangrijkste extralegale voordelen.

Brussel bovenaan

Over heel het land bekeken, kan je in Brussel het meest verdienen: gemiddeld 3.642 euro bruto per maand. In Brussel verdien je nog altijd ruim 300 euro meer dan gemiddeld in heel België. Ook Waals-Brabant (3.4818 euro bruto) en Vlaams-Brabant (3.406 euro bruto) betalen hun werknemers meer dan gemiddeld.

Het verschil heeft te maken met de omstandigheden. In het Brusselse bevinden zich nogal wat grote bedrijven en organisaties, zoals de EU. Ook kaderleden en ambtenaren zijn er goed vertegenwoordigd, en die verdienen gemiddeld meer dan arbeiders en bedienden.

In provincies Luik, Namen, Henegouwen, Limburg en West-Vlaanderen verdien je in verhouding dan weer minder. En nogmaals: in vergelijking met vorig jaar gaat elke regio erop vooruit. Gemiddeld welteverstaan.

Hoeveel verdien je per provincie in België?

Wat bepaalt uw verdiende loon?

1. Je opleiding: masters verdienen meer

Een master verdient gemiddeld 500 à 600 euro bruto meer dan een bachelor, én zowat 1.000 euro meer dan een afgestudeerde uit het secundair onderwijs. Al heeft het loon natuurlijk ook te maken met de functie waarin u terecht komt. Algemene management- en directiefuncties hebben, verdeeld over heel België, met ongeveer 5.105 euro bruto het hoogste gemiddelde bruto maandloon. Terwijl iemand in een administratieve functie in ons land gemiddeld 2.822 euro bruto opstrijkt.

2. Je sector: chemie en EU betaalt best

Sommige sectoren betalen een stuk meer dan ander. Zo bieden chemie en petrochemie met een gemiddelde van 4.115 euro bruto het hoogste maandloon, van dichtbij gevolgd door energie- en watervoorziening en farma. Een sector als horeca (gemiddeld 2.502 euro bruto) betaalt in dat op zicht het minst, gevolgd door toerisme, reclame en communicatie.

3. Anciënniteit

Een starter verdient gemiddeld 2.303 euro per maand. Ben je ouder dan vijftig dan wordt dat 4.149 euro gemiddeld. Arbeiders verdienen min- der dan bedienden, die op hun beurt minder verdienen dan ambtenaren en kaderleden.

4. Je geslacht: loonkloof

Een man verdient – over heel het land bekeken - gemiddeld 3.600 euro, terwijl een vrouwelijke werknemer het met 3.067 bruto per maand moet doen. Dat is een loonkloof van ruim 500 euro. Al komt deze kloof ook doordat mannen zich eerder bevinden in beter betalende sectoren en jobs.

Extralegale voordelen vergroten ook het loonverschil. Zo beschikt een man gemiddeld over 5 extralegale voordelen, een vrouw over 4,2. Vooral inzake gsm, laptop en bedrijfswagen worden mannen veel beter bediend.

5. Je locatie en soort bedrijf

Dat de regio Brussel best betaalt, is geweten. Maar ook: hoe groter de organisatie, ook hoe hoger het loon. Het loonverschil van iemand in een kmo met minder dan tien medewerkers en een met meer dan duizend werknemers, bedraagt zowat duizend euro bruto.

Maar... waar ben je meest tevreden?

Geld is niet alles. Toch blijkt de Belg eerder tevreden over jobinhoud en werkgever dan over zijn of haar loon. De ontevredenheid over het loon, in vergelijking met het werk dat ze ervoor moeten verrichten, speelt een rol in sectoren zoals de horeca, toerisme & vrijetijdsbesteding en textiel, schoen- en kledingnijverheid. Sectoren waar de lonen in verhouding laag liggen en waar zowat zes op tien ontevreden is over zijn of haar loon.

Verdien jij genoeg? Bereken het zelf...

Ben je bediende of kaderlid? In welke sector werk je en hoelang al? Op basis van die gegevens kan ons Salariskompas (de vroegere Loonwijzer, nvdr.) bepalen of je loon boven of onder het gemiddelde ligt. Bovendien kan je nadien makkelijk zelf aan de slag om te vergelijken in welke sector je meer zou verdienen, wat als je nog 2 jaar extra ervaring had, of hoe groot de kans is dat je een bedrijfswagen krijgt.

bereken hier

(wv) 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook

Artikels zoeken

Aanbevolen jobs

Wil jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

Voeg je CV toe
Jobs voor jou zal je betere jobs suggereren gebaseerd op je opleiding, vaardigheden en werkervaring.

Of zoek in 14143 andere jobs