Kledij
Vorige

1 van 78

Volgende

Beha verplichten mag, toupet verbieden niet

17 januari 2011
Een werkgever mag niet bepalen of zijn werknemers al dan niet een toupet dragen of hun nagels lakken, maar hij mag vrouwelijk personeel wel verplichten een beha te dragen. Ook over de lengte van de nagels heeft de baas iets te zeggen.
Soutien-gorge obligatoire ?

Een rechtbank in het Duitse Keulen oordeelde dat het dragen van nagellak of een toupet een privé-aangelegenheid is. De werkgever kan wat dat betreft dus niets opleggen. De rechter nam die beslissing naar aanleiding van een klacht van werknemers van een Duits beveiligingsbedrijf. Zij konden zich niet vinden in de strenge dienstvoorschriften van het bedrijf.

Kleur bekennen

Volgens de rechter kan een werkgever mannelijke medewerkers niet verplichten om een natuurlijke haarkleur te hebben, en mag hij een pruik of toupet niet verbieden. Ook de kleur van de nagels van vrouwelijk personeel kan niet door de werkgever bepaald worden.

Een werkgevers mag zijn personeel wél verplichten om onderkleding te dragen, en hij kan ook de kleur ervan bepalen. Zo mag een baas zijn vrouwelijke werknemers opdragen om een witte of vleeskleurige beha te dragen. Ook over de lengte van de nagels heeft de werkgever iets te zeggen. Volgens de rechter is “verplicht worden een beha te dragen en je vingernagels korter te houden dan een halve centimeter geen inbreuk op de persoonlijke rechten.”

Mannen mogen een baard dragen, maar moet deze wel netjes getrimd houden.

(mo)    

Aanbevolen jobs
Anderen bekeken ook