Jaarlijkse vakantie
Vorige

1 van 176

Volgende

Bedrijven ervaren voor- én nadelen aan zomervakantie

Werknemers zien uiteraard voornamelijk voordelen aan vakantie. Maar hoe ervaren bedrijven de zomervakantie?
#

De zomervakantie is voor de meeste werknemers het moment om te herbronnen en het werk eventjes los te laten, zodat ze nadien goed uitgerust weer aan de slag kunnen gaan. Vakantie heeft voor hen dus positieve gevolgen, maar wat zijn de gevolgen voor de bedrijven zelf?

Negatieve gevolgen

83% van de financieel directeurs merkt dat de zomermaanden negatieve gevolgen hebben binnen het bedrijf. De financieel directeurs zien steeds dezelfde bijeffecten optreden:

  • 38% zegt dat de commerciële activiteiten vertragen
  • 19% ziet minder leiding door het management
  • 16% wijt het productiviteitsverlies aan de jaarlijkse vakanties
  • 10% constateert een duik in de motivatie van hun personeel

Voornamelijk negatief. Niet meer dan 17% van de financieel verantwoordelijken ziet geen uitgesproken negatief effect van de zomermaanden op hun organisatie. Opvallend is ook dat vooral multinationals en andere grote bedrijven last hebben van de vakantieperiodes (88%). Kmo’s worden ook getroffen, zij het toch in mindere mate (78%).

Oplossing?

Frédérique Bruggeman, Managing Director Robert Half Belux, benadrukt de noodzaak aan vakantiedagen voor werknemers, maar legt ook het probleem voor vele bedrijven uit: “Sommige ondernemingen kunnen het zich niet veroorloven om tijdens de vakantie projecten en taken tijdelijk stop te zetten.”

Bruggeman vertelt ook wat bedrijven zoal doen om hun productiviteitsverlies toch wat in te perken. “Om de productiviteit te waarborgen en tegelijkertijd de eigen werknemers hun welverdiende vakantie niet te ontzeggen, doen bedrijven geregeld een beroep op tijdelijke werkkrachten. Dit verlicht de werklast van de aanwezige werknemers en stelt hen in staat om de gewenste bedrijfsproductiviteit aan te houden.”

Voordelen

Toch bieden de vakantieperiodes ook voordelen voor de bedrijven, vooral in de vorm van extra tijd. Zo zullen bedrijven meer tijd hebben om ...

  • ... een stapje terug te nemen en de plannen voor de toekomst te analyseren en af te werken;
  • ... na te denken over verdere carrièreontwikkeling en -kansen;
  • ... een statusupdate van de reeds behaalde targets en resultaten op te stellen en te overlopen;
  • ... onafgewerkte projecten en taken terug op te nemen en af te werken;
  • ... het personeel dat aanwezig is meer te waarderen en de nodige erkenning te geven.

Er zijn dus heel wat opportuniteiten voor bedrijven die voorbij de negatieve gevolgen kijken en de positieve mogelijkheden willen en kunnen zien.

(sjv) - Bron : Robert Half

28 juli 2015
Aanbevolen jobs
Anderen bekeken ook