Hoe jobadvertenties lezen?
Vorige

1 van 36

Volgende

Bedrijven discrimineren oudere werkzoekenden via Facebook

Veel bedrijven gebruiken Facebook om hun zoekertjes en advertenties online te plaatsen. Slim, zou je denken, want sociale media hebben een groot bereik. Maar toch stellen mensen zich nu de vraag: discrimineert Facebook op leeftijd?

Racisme

Het gigantische sociale netwerk werd al eerder beschuldigd van racisme. Waarna het bedrijf zijn beleid bijstelde en ervoor zorgde dat kandidaten niet meer konden gekozen of geweigerd worden op basis van ras.

Mooi opgelost? Eigenlijk niet, want andere discriminerende selectiecriteria waren wel nog actief. Zo kon er nog steeds gefilterd worden op onder andere geslacht, religie en leeftijd. Hierdoor konden bedrijven ervoor kiezen om bepaalde advertenties niet toegankelijk te maken voor vrouwen, religieuze minderheden, oudere kandidaten en zelfs mensen met een beperking.

Klacht

De Amerikaanse vakbond die mediawerkers vertegenwoordigt, Communications Workers of America, kaart deze wanpraktijk nu aan. Zij dienden klacht in bij de federale rechtbank van Californië. Ze deden dit al in december, maar stelden ondertussen een nieuwe lijst met honderden ondernemingen die gebruik zouden hebben gemaakt van de optie om te discrimineren tegen oudere werknemers.

De klacht viseert dus vooral organisaties die gebruik maken van het advertentiemodel en hun advertenties gericht opstellen om enkel jonge kandidaten te bereiken. Hierdoor krijgen oudere werknemers de jobadvertenties zelfs niet te zien.

Verantwoordelijkheid

Facebook werd eerder ook al gedagvaard, maar ontsprong steeds de dans omdat ze argumenteerden dat zij niet verantwoordelijk zijn voor hoe bedrijven hun gekochte advertenties gebruiken en hun doelgroepen bepalen. Maar de Communications Workers of America neemt daar geen genoegen mee en heeft het bedrijf opnieuw gedagvaard. Zij stellen dat Facebook zelf probeert om mensen van een bepaalde (hogere) leeftijd te omzeilen. Zo hebben ze bewijs dat bepaalde advertenties niet kunnen bekeken worden door gebruikers van boven de 55 jaar.

Facebook maakt zich er sterk in dat het niet om discriminatie gaat, want magazines doen volgens hen hetzelfde. Ze vinden dat er geen sprake is van discriminatie zolang er ook advertenties verschijnen die gericht zijn op of toegankelijk zijn voor een ouder publiek.

De vraag blijft dus of enkel de adverteerders discrimineren of Facebook even schuldig is omdat het een advertentiemodel heeft gecreëerd dat de mogelijkheid geeft om bepaalde doelgroepen uit te sluiten?

(sjv) - Bron: Express Business 

6 juli 2018
Aanbevolen jobs

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook