Bedolven mijnwerkers krijgen geen loon meer

De 33 Chileense mijnwerkers die al enkele weken vast zitten op een diepte van 700 meter, zullen geen loon ontvangen zolang ze onder de grond zitten. Dat beweert een vertegenwoordiger van de vakbond.

2 september 2010

Delen

De 33 Chileense mijnwerkers van San Esteban

San Esteban, het bedrijf dat eigenaar is van de mijn, beweert onvoldoende geld te hebben om de lonen van de mijnwerkers uit te betalen. Het bedrijf biedt zelfs geen helpende hand bij de reddingsactie.

Wie is verantwoordelijk?

De vakbond eist dat de regering dan maar tussenkomt in de betaling van de lonen. Ook de honderd andere mijnwerkers die door de instorting werkloos zijn geworden, moeten geholpen worden.

De bevoegde minister Laurence Golborne voelt zich echter niet aangesproken. Volgens hem moet San Esteban zijn verantwoordelijkheid opnemen. Als dat niet gebeurt, moet het gerecht het bedrijf daartoe dwingen.

Ondertussen is de reddingsactie op gang gekomen. Afgelopen woensdag werd er een smal gat geboord in de enorme rots die de mijnwerkers scheidt van hun familie. Dat gangetje moet nu langzaam maar zeker verder uitgegraven worden, totdat de mannen uit hun benarde positie bevrijd kunnen worden. Dat zou nog tot Kerstmis kunnen duren.

(mo) 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?