A.M. Sweet: Zoet geluk

Het is een schitterende maar behoorlijk frisse ochtend in het centrum van Brussel wanneer we ons plots voor de deur van een klein maar onweerstaanbaar theehuisje bevinden: A.M. Sweet.

23 september 2010

Delen

A.M. Sweet: Zoet geluk
A.M. Sweet
Kartuizersstraat 4
1000 Brussel

Score: 4 / 5

Voor we het weten staan we midden in de huiselijke warmte. Het is nog vroeg en de tafeltjes zijn leeg. Op de radio bezingt Jaques Brel les flamandes en de net nog zo vredig slapende hond des huizes kijkt van op zijn kussen verstoord onze kant uit.

An-Marie, die het zaakje al tien jaar lang samen met haar man Gilbert uitbaat, is daarentegen de gastvrijheid zelve. Ze wijst ons naar een van de kleine metalen tafeltjes en brengt meteen een kaart die – er valt moeilijk naast te kijken – ons met de niet te onderschatten opgave opzadelt om uit een lijst van meer dan vijftig soorten thee een favoriet te kiezen.

Donker brood

We opteren uiteindelijk na een potje iene miene mutte voor een French breakfast tea. Het zijn echter vooral de verschillende ontbijten die hier de vroege vogels het water in de mond doen lopen. Voor een kleine 6 euro kan je zo’n heerlijk en verkwikkend bord voor je neus krijgen. Op dat van ons liggen vijf donkere boterhammen, twee plakken verse kaas, echte boter en huisgemaakte confituur van rode bessen. We krijgen er ook nog een zachtgekookt eitje bij. Op tafel ligt zowel een Vlaamse als een Franstalige krant. De koppen op de voorpagina’s zijn quasi identiek en weinig hoopgevend. Weg ermee.

A.M. Sweet in Brussel A.M. Sweet in Brussel A.M. Sweet in Brussel 

Onder het genot van zo’n copieus ontbijt laten we onze ogen over het interieur dwalen. De kleine benedenverdieping van het theehuis wordt voor een groot deel in beslag genomen door de toonbank van de confiserie die hier gevestigd is. Je vindt er chocolade van de Brusselse chocolatier Laurent Gerbaud en ambachtelijk snoepgoed. Daarnaast verkoopt An-Marie ook bijna al de soorten thee die ze in haar salon serveert.

Cézanne

Een smalle trap leidt naar boven waar het al even gezellig toeven is. Een bordje aan de muur leert ons dat de hond Cézanne heet en dat het verboden is hem te voeden, hoe smekend ook zijn blik. Het leven van de hond lijkt ons meteen een stuk minder interessant dan we bij de eerste aanblik van het slapende dier hadden ingeschat. Je zal maar de hele dag omringd worden door zoveel lekkers en er niet van mogen eten.

A.M. Sweet heeft heel wat vers gebak in de aanbieding en vormt zonder meer de ideale omgeving om in de namiddag bij een koffie tot rust te komen.


Grotere kaart weergeven 

(mo)

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?