Hoeveel is biersommelier Sofie Vanrafelghem waard?
In het tv-programma ‘Hoeveel ben je waard?’ getuigt ook de Vlaamse biersommelier Sofie Vanrafelghem over haar inkomsten, eigendommen en uitgaven ...
De brouwerij, die dit jaar het label van Top Employer ontving, telt een 15-tal vacatures. “Wij zoeken sterke profielen met een passie voor bier en collega’s die willen meedenken over onze producten. En neen, tijdens het werk drinken wij geen pinten. Er geldt een zero tolerance-beleid op de werkvloer”, lacht HR-manager Supply Chain Gary Vercammen.
Cristal Alken viert dit jaar feest. Exact 90 jaar geleden werd er de eerste pils gebrouwen. ”In tegenstelling tot verschillende biermerken die de afgelopen decennia de verfijnde bittere smaak van hop inruilden voor meer zoetigheid, beschikt Cristal nog altijd over zijn authentieke kenmerkende bitterheid zoals in de begindagen. Wij zijn trouw gebleven aan het recept uit 1928”, weet Durlet. Cristal Alken mag je gerust revolutionair noemen. In 1928 was tot Cristal nog niemand anders in België erin geslaagd om een drinkbare pils van lage gisting te brouwen. Doordat het Alkens bier licht van kleur was en schitterde als er licht op het glas viel, was de naam Cristal snel gekozen.
Na de fusie met Brouwerij Maes en doordat het sinds 2008 onder de vleugels van de Heineken-groep zit, maakt Alken-Maes deel uit van een wereldspeler. In België zijn er naast Alken nog vestigingen in Kobbegem (Mort Subite), Opwijk (Affligem) en het hoofdkantoor in Mechelen.
Alken-Maes telt in onze land 460 werknemers. Toch ligt het brouwepicentrum nog altijd in Alken waar zo’n 170 medewerkers aan de slag zijn. Naast Cristal komt er onder meer ook Maes, Hapkin, Grimbergen, Brugs, Postel, Judas, Ciney en Watneys Scotch uit de brouwketels. “Ook vullen wij hier nog andere producten af zoals Affligem en Mort Subite. De verpakking - goed voor 400 verschillende varianten - en de logistiek gebeuren eveneens vanuit Alken”, beschrijft Vercammen.
Dat levert indrukwekkende cijfers op. “Alken-Maes is dagelijks goed voor miljoenen pintjes. Wij zijn de op een na grootste brouwer van België op vlak van marktproducten”, becijfert Durlet. “In Alken werken we in drie shiften de klok rond”, vult Gary Vercammen aan. Sinds begin dit jaar mag Alken-Maes zich Top Employer noemen. Het is een label uitgereikt door een onafhankelijke HR-auditgroep en beloont bedrijven die uitstekende arbeidsomstandigheden creëren.
“In België zijn er maar 64 ondernemingen die zich Top Employer mogen noemen. Wij zijn er meer dan trots op. Het is de bekroning van een ‘en-en-en-verhaal’ gedurende een heel jaar. Vele factoren maken een groter geheel. Zeker door de krapte op de arbeidsmarkt geeft ons dit een duwtje in de rug om vacatures mee in te vullen. Deze erkenning geeft sollicitanten een idee over wat voor een onderneming wij zijn en welke waarden we belangrijk vinden. Anderzijds luisteren wij veel naar onze mensen en sturen bij waar nodig. Jaarlijks nemen we onder meer een tevredenheidsenquête af en daaruit blijkt dat mensen vooral trots zijn om hier te werken. Die passie voel je, ook in je vrije tijd”, glundert Vercammen.
Vandaag zijn ze bij Alken-Maes op zoek naar diverse profielen: laboranten, ingenieurs, planners, operatoren … “Binnen de afdeling Brewing spreken we niet over operatoren, maar over brouwers. Zij maken mee onze bieren in de brouwzaal, tijdens de gisting en de filtratie en ondersteunen het brouwproces. Het gaat om profielen met een technische achtergrond die gemotiveerd en gepassioneerd zijn door bier. Net zoals onze andere werknemers overigens. En neen, dat zijn echt niet enkel mannen. Wij vragen ook dat ze meedenken. Er is hier een ‘bottom up-cultuur’. Wij willen feedback van iedereen wat er beter kan. Hoe efficiënter we kunnen zijn, hoe meer we kunnen brouwen. Bovendien bieden we doorgroeimogelijkheden aan: zowel op horizontaal als verticaal niveau. En dat kan ver gaan. Letterlijk, want wereldwijd beschikt Heineken over 192 brouwerijen.”
Tot slot is er nog die ene belangrijke vraag: drinkt het personeel regelmatig een biertje? “Toch niet tijdens de werkuren. Dan geldt er een zero tolerance. Veiligheid boven alles. Om professionele redenen proeven we wel, maar dat gebeurt op bepaalde plekken en door gecertificeerd personeel. Na de uren drinken wij uiteraard wel een pint om iets te vieren en op ons jaarlijks personeelsfeest genieten we samen van onze heerlijke bieren en ciders. Dat gebeurt op een verstandige manier met liefde voor ons product. En uiteraard beschikken we over meerdere alternatieven zoals onze zero’s”, knipoogt Durlet.
(wv) - Meer info: www.cristal.be / www.alken-maes.be / jobs.alken-maes.be
In het tv-programma ‘Hoeveel ben je waard?’ getuigt ook de Vlaamse biersommelier Sofie Vanrafelghem over haar inkomsten, eigendommen en uitgaven ...
Van je hobby je beroep maken, wie droomt daar niet van? Soms liggen droomjobs makkelijker voor het grijpen dan je denkt.
In Limburg betalen werkgevers minder dan in Antwerpen, maar iets meer dan in het eveneens aangrenzende Luik. Dat blijkt uit de Jobat Loonwijzer 2018.
De geur- en smaaktests van marktonderzoeksbureau Haystack gebeuren voortaan ook met virtualrealitybrillen.
Wist je dat tegenwoordig steeds meer werkgevers de bedrijfskoelkast volstouwen met bier voor werknemers die veel tijd op kantoor doorbrengen?
Trappistbier is lange tijd een exclusiviteit van de Lage Landen geweest. Sinds kort wordt er echter een 8ste trappistbier gebrouwen … in Oostenrijk!
Naast Stella Artois brouwt AB InBev nog drie van de tien best verkopende bieren ter wereld. Innovatie is daarbij cruciaal, vertelt ceo Eric Lauwers.
In de haven vind je veel variatie in werk. Industriële dienstverlener ERIKS is groothandel en producent van industriële componenten. Karolien en Jens werken er...
Soms weet je gewoon dat je goed zou zijn in een bepaalde job, maar je cv ondersteunt je gevoel niet. Hoe krijg je dan toch die job?