Al meer dan 3 miljard euro aan Vlaamse investeringen via PMV

15 maart 2013
De Vlaamse investeringsmaatschappij PMV financiert beloftevolle ondernemers bij de start, tijdens de groei en bij de internationalisering van hun bedrijf. Sinds de oprichting in 2002 zorgde PMV al voor meer dan 3 miljard euro aan investeringen in Vlaamse ondernemingen.
groei geld
”Wij willen een hefboom zijn die het voor risicokapitaal aantrekkelijker maakt om te investeren in ondernemingen” (Ben Jehaes, woordvoerder PMV)

De aandelen van PMV zijn in handen van de Vlaamse overheid. PMV is een marktgedreven vennootschap. In technische termen heet dat een EVA: een extern verzelfstandigd agentschap naar privaat recht. Op haar website ruilt PMV die naam voor het beter klinkende ‘doe- en durfbedrijf.

Financiering op maat

Afhankelijk van de situatie of het doel van de onderneming in kwestie levert PMV financiering op maat: risicokapitaal, waarborgen voor bedrijfskredieten of voordelige leningen en investeringen via externe fondsen.

“We hebben een heleboel instrumenten in huis”, zegt woordvoerder Ben Jehaes. “Het belangrijkste dat ondernemers moeten weten, is dat ze bij ons terechtkunnen. Wij leiden hen wel naar de juiste financieringsmix om te kunnen groeien.”

In Vlaanderen zijn de ARKimedesfondsen goed gekend. ‘ARK’ staat voor Activering van RisicoKapitaal. Via dit fonds neemt PMV minderheidsbelangen in ARKIV’s. Dat zijn private fondsen die investeren in beloftevolle kmo’s.

“Aan elke euro die wij in die fondsen investeren, hangt de voorwaarde vast dat zij ook een euro inleggen. Dat kapitaal wordt geïnvesteerd in startende ondernemingen, innovatieve bedrijven, groeibedrijven enzovoort.”

Hefboom

Het eerste ARKimedesfonds haalde in 2005 zo’n 111 miljoen euro op bij het publiek via een uitgifte van obligaties en aandelen. Dat geld is inmiddels allemaal geïnvesteerd of toegewezen. Sinds 2010 beschikt het tweede fonds over nog eens 100 miljoen euro. Rekening houdend met het hefboomeffect van ARKimedes, komt er zo eigenlijk 200 miljoen euro beschikbaar voor Vlaamse bedrijven.

PMV tracht altijd samen met private partijen te investeren. Dat is de hele opzet van het bedrijf: een hefboom zijn die het voor risicokapitalisten en banken aantrekkelijker maakt om te investeren in onze ondernemingen.

Bedrijven kunnen bij PMV ook terecht voor kredietwaarborgen: bij Waarborgbeheer voor bedragen tot 1,5 miljoen euro en bij Gigarant voor waarborgen boven dat bedrag. De ondernemer betaalt daar uiteraard iets voor. Voor de banken faciliteren deze waarborgen de investeringen in nieuwe en groeiende bedrijven. Het Gigarant-fonds heeft een waarborgcapaciteit van 1,5 miljard euro.

(wv) - Voor een volledig overzicht: www.pmv.eu. 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook

Artikels zoeken

Aanbevolen jobs

Wil jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

Voeg je CV toe
Jobs voor jou zal je betere jobs suggereren gebaseerd op je opleiding, vaardigheden en werkervaring.

Of zoek in 14950 andere jobs