Flexi-job
Vorige

1 van 21

Volgende
Volgend artikel:

In welke sectoren kan je met een flexijob werken?

Al jouw vragen over flexi-jobs beantwoord
Flexi-jobs FAQ
Wat is een flexi-job precies? Wie kan het uitoefenen en wanneer? Hoeveel verdien je ermee? En zijn er bepaalde voorwaarden aan verbonden? We beantwoorden alle vragen over flexi-jobs voor jou op deze FAQ-pagina.
Wat is een flexi-job?
Een flexi-job is een manier voor werknemers en gepensioneerden om zo voordelig mogelijk een centje bij te verdienen. Concreet mag je als flexi-jobber jaarlijks maximaal 12.000 euro bruto onbelast bijverdienen. Je betaalt geen sociale bijdragen of belastingen op je flexi-loon, en je bouwt bovendien sociale rechten op. Let op: een flexijob is enkel mogelijk in een beperkt aantal sectoren! Lees meer…
Kan ik een flexijob uitoefenen?
Wie als flexi-jobber aan de slag wil, moet de drie voorbije kwartalen minstens 4/5de gewerkt hebben bij een andere werkgever. Ook gepensioneerden kunnen sinds 1 januari 2018 een flexi-job uitoefenen om zo van een extra inkomen te genieten bovenop hun pensioen. Lees meer…
Hoeveel word ik in een flexi-job betaald?
Als flexi-jobber moet je uitbetaald worden volgens het minimumloon van de sector waarin je bijverdient. Dit baremaloon is afhankelijk van de functie die je werkelijk uitoefent. Werd er geen minimumloon bepaald in de sector? Dan moet je een loon ontvangen dat minstens gelijk is aan het GGGMI (gewaarborgd gemiddeld minimummaandinkomen). Afhankelijk van de sector waarin je werkt, kan je nog een extra toeslag voor zon- en feestdagen of nachtwerk ontvangen. Lees meer…
In welke sectoren kan je met een flexijob werken?

Een flexi-job is (nog) niet in elke sector mogelijk. Intussen al wél in 22 verschillende sectoren - waaronder in de detailhandel en bij de kapper, bakker, voedingswarenwinkel, zelfstandige kleinhandel, middelgroot levensmiddelenbedrijf, kleinhandel in voedingswaren, schoonheidsverzorgers, zorgsector, de kinderopvang, leerlingenvervoer, het onderwijs enzovoort. Lees meer…

Ben ik in een flexi-job gebonden aan een minimum/maximum aantal uren werken per dag?
Ja. Als flexi-werker moet je minimaal 3u/dag aan de slag en mag je maximaal 9u/dag werken. Er zijn echter uitzonderingen mogelijk. Mits een expliciete motivatie mag een werkgever in de horeca je bijvoorbeeld slechts voor 2u/dag laten werken of voor maximaal 11/u dag beroep op je doen. Lees meer...
Onder welke voorwaarden kan je als flexijob-werker aan de slag?
Een flexi-job mag enkel om bij te verdienen bovenop je vaste job. Werklozen kunnen dus geen flexijob doen. Maar ook niet elke werknemer kan zomaar als flexi-jobber aan de slag. Dat kan enkel wanneer je de voorbije drie kwartalen voor minstens 4/5de hebt gewerkt bij een andere werkgever. Elk kwartaal wordt deze voorwaarde opnieuw gecontroleerd. Lees meer…
Mag ik als werkzoekende een flexi-job uitoefenen?
Ben je momenteel werkloos, maar heb je 9 maanden geleden minstens 4/5de gewerkt, dan mag je wel degelijk een flexi-job uitoefenen. Let wel: je verliest dan (gedeeltelijk) je werkloosheidsuitkering, want op eenzelfde dag kan je niet én een uitkering én een flexi-loon ontvangen. Ook als je een ontslagvergoeding ontvangt, mag je flexi-jobben, uitgezonderd bij het bedrijft dat je ontslagen heeft. Lees meer…
Kan ik als gepensioneerde een flexijob uitoefenen?
Sinds 1 januari 2018 kunnen ook gepensioneerden een flexi-job uitoefenen. Ben je nog geen 65 jaar, dan mag je pas als flexi-jobber aan de slag als je al gepensioneerd was op het einde van het tweede kwartaal dat voorafgaat aan het kwartaal van de tewerkstelling. Lees meer…
Kan ik als leerkracht een flexi-job uitoefenen?
Net zoals andere ambtenaren mag ook onderwijzend personeel na de uren een flexi-job aannemen. Vast benoemde leerkrachten mogen dat het hele jaar door. Contractuelen mogen geen flexijob doen tijdens de maanden april, mei en juni, gezien zij tijdens de zomervakantie officieel werkzoekend zijn, zelfs al ontvangen ze een uitgesteld loon. Lees meer…
Mag je met loopbaanonderbreking toch een flexi-job uitoefenen?
Ja, de combinatie van een tijdskrediet of thematisch verlof en de uitvoering van een flexi-job is mogelijk, maar kan slechts onder twee voorwaarden: een die voorafgaand vervult moet zijn en een waaraan voldaan moet worden tijdens de loopbaanonderbreking. Lees meer…

Heb je zelf nog vragen over flexi-jobs die hierboven niet beantwoord werden? Stuur ze naar ons door via redactie@jobat.be en wij maken er werk van!

(kv)

Lees meer over
Anderen bekeken ook
Meest gelezen
  1. 1 Hoeveel blijft er van mijn brutoloon netto over?
  2. 6 De 10 beste complimentjes om je collega's te geven
  3. 2 Bereken je opzegtermijn
  4. 7 Thuiswerken op een productieve én gezonde manier
  5. 3 Online solliciteren: tips & tricks
  6. 8 Pensioen FAQ: alle antwoorden op jouw vragen
  7. 4 De arbeidsovereenkomst: hier moet je op letten voor je je handtekening zet
  8. 9 Klaar voor je eerste job!
  9. 5 Ouderschapsverlof: al jouw vragen beantwoord (FAQ)