Jobs met toekomst Vorige

1 van 355

Volgende

Agoria voert campagne voor meer ‘techies’ in de klas

Technologiestudies zitten in de lift, zo blijkt uit de eerste inschrijvingscijfers voor het hoger onderwijs in Vlaams-Brabant en Brussel. Toch moeten volgens sectorfederatie Agoria nog meer jongeren technologie studeren om de knelpunten op de arbeidsmarkt weg te werken.

17 september 2014

Delen

Because I'm techie, Agoria
"De vraag naar technologisch geschoold personeel is nog altijd groter dan het aantal kandidaten." (Wilson De Pril, Agoria Vlaanderen)

Heel wat jongeren kiezen rond deze tijd van het jaar welke hogere studies ze aanvatten. Dit jaar zitten technologiestudies in de lift, zo blijkt uit voorlopige inschrijvingscijfers die de sectorfederatie Agoria verzamelde. De Nederlandstalige hogescholen en universiteiten in het Brussels Gewest en Vlaams-Brabant noteerden na twee weken 753 inschrijvingen, waarvan 253 meisjes. In de hele Vlaamse Gemeenschap stond de teller op 6.450 inschrijvingen.

Vorig academiejaar schreven zich in totaal 7.248 generatiestudenten in voor een technologierichting. Daaronder rekent Agoria de richtingen ICT, professionele bachelor technologie, master industriële wetenschappen en technologie, en ingenieurswetenschappen.

Jobkansen

Om de knelpunten op de arbeidsmarkt weg te werken, schat Agoria dat er minstens 9.000 studenten op jaarbasis aan technologiestudierichtingen moeten starten. Dat de technologiestudies weer aan populariteit winnen, is dus goed nieuws, maar de stijging blijft voorlopig nog te laag. "De vraag naar technologisch geschoold personeel is nog altijd groter dan het aantal kandidaten,” zegt Wilson De Pril, directeur-generaal van Agoria Vlaanderen.

De jobkansen voor de jongeren die momenteel al afstuderen, zien er volgens Agoria erg veelbelovend uit. 94% van de gediplomeerden vindt binnen het jaar werk, zo blijkt uit gegevens van de VDAB. Dat is meer dan het gemiddelde bij schoolverlaters (87%).

Technogirls

Agoria wil vooral meisjes motiveren om voor technologie te kiezen. Vorig jaar was slechts 9,7 procent van de technologiestudenten een vrouw. Uit de eerste inschrijvingen blijkt de richting burgerlijk ingenieur de meeste vrouwelijke studenten aan te trekken (19,3%). Maar voor professionele bacheloropleidingen technologie en ICT zakt het percentage dan weer onder de tien procent.

De technologiefederatie wil daarom campagne voeren om de jeugd, en met name meisjes, warm te maken voor technologische studies. Zo is er de actie Technogirls, waarbij jonge meisjes op techniekcursus gaan, en worden er Technologie Olympiades georganiseerd voor het basis- en secundair onderwijs.

Tot eind september voert Agoria op websites en sociale media een promotiecampagne voor technologiestudies. Agoria nodigt jongeren tussen 16 en 24 uit om een filmpje te maken over hun passie voor technologie of techniek en te delen op www.facebook.com/BecauseImTechie.

(wv) 

Agoria techie

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?