Waar vind ik jobs?
Vorige

1 van 536

Volgende

Aantal openstaande jobs in schoonmaak stijgt met 62%

De schoonmaaksector kende de afgelopen jaren in Limburg een sterke groei in het aantal openstaande betrekkingen. Drie jaar geleden ontving de VDAB precies 2.205 jobaanbiedingen voor vaste contracten in deze sector. Voor het afgelopen jaar staat de teller op 3.570, zowel voor schoonmaak bij mensen thuis (dienstencheques) als bij bedrijven en organisaties. De Schoonmaakacademie die VDAB Limburg zopas heeft opgericht, moet ervoor zorgen dat deze jobs makkelijker ingevuld worden.
De eerste opleidingen van de Schoonmaakacademie werden gesmaakt.

"Het invullen van deze vacatures is niet eenvoudig", weet Tinne Lommelen, directeur ad interim van VDAB Limburg. "Beroepen in de schoonmaaksector zijn knelpuntberoepen omwille van de specifieke werkomstandigheden en de kwalitatieve eisen van het beroep. Dit bewijzen de cijfers. Wij hebben momenteel voor de schoonmaak bij mensen thuis 449 openstaande vacatures en 105 voor de schoonmaak van ruimten en lokalen. Er moet dus iets fundamenteel aan gedaan worden. De VDAB is al meer dan 20 jaar actief in deze sector met de opleidingen in schoonmaaktechnieken en opent nu één centrale Schoonmaakacademie. Dit is een nieuw initiatief waarbij de extra opleidingen vooral via de mobiele instructeursploeg op de werkvloer zullen verlopen."

Opleidingsnoden

Vorige maand waren er in Limburg 1.172 werkzoekenden met de beroepsaspiratie voor schoonmaker bij mensen thuis en 1.893 werkzoekenden voor schoonmaker van ruimten en lokalen. Lut Bormans, vakexpert diensten aan personen: “Ongeveer 25% van de werkzoekenden met een jobdoelwit in de schoonmaak heeft een beperkte kennis van het Nederlands en 45% is langer dan 1 jaar werkzoekend. Wij zijn ervan overtuigd dat schoonmaken 'een vak'is, dat je kan leren en daarom zetten we actief in op praktijkgerichte opleidingen. Daarbij behandelen we onderwerpen zoals het gebruiken van milieuvriendelijke producten, de microvezel-technologie, ergonomisch werken, het reinigen van delicate materialen, enzovoort."

Schoonmaakacademie

In het Competentiecentrum aan de Trichterheideweg in Hasselt opende zopas de VDAB Schoonmaakacademie. Liesbeth Van Wichelen, teamleider van diensten aan personen in Limburg: "De Schoonmaakacademie is enerzijds een multifunctioneel schoonmaakatelier met didactische opstellingen om te leren werken met professionele schoonmaakproducten, materialen en machines. Er wordt ook aandacht besteed aan de huishoudlijke producten, materialen en de werkorganisatie in functie van het schoonmaken bij mensen thuis." Daarnaast wordt een belangrijk deel van de opleidingen door instructeurs op de werkvloer zelf gegeven.

(kme) - Foto’s: (HBvL) 

Schoonmaakacademie
Lut Bormans, VDAB vakexpert, vult aan: ”Als Schoonmaakacademie willen we ook de nieuwe vormen van leren introduceren. Een combinatie van hands-on leren met digitale tools, online of webleren zorgt voor afwisseling in de leervormen en leidt naar een beter leerresultaat. De combinatie met het werkplekleren verhoogt het vacaturegericht opleiden en de effectiviteit van onze acties." 20 oktober 2017
Aanbevolen jobs

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook