Bedrijfswagen
Vorige

1 van 115

Volgende

9 procent wil bedrijfswagen inleveren, 12 procent vraagt loonsverhoging ter compensatie

25 januari 2012
9 procent van de werknemers wil zijn auto inleveren, terwijl 12 procent een loonsverhoging ter compensatie vraagt. Dat is het gevolg van de nieuwe belastingregel voor bedrijfswagens die de regering Di Rupo zonder enig overleg met de sector heeft ingevoerd.
Bedrijfswagen inleveren

1.600 euro per bedrijfswagen

Voor ondernemers en zaakvoerders van kmo's is de nieuwe belastingregel een slag in het gezicht. Het voordeel van alle aard op bedrijfswagens zal immers met gemiddeld 1.600 euro per wagen toenemen. Toch vinden zelfstandigen en zaakvoerders het afschaffen van bedrijfswagens te drastisch. Om de nieuwe maatregel het hoofd te bieden, zal 46 procent van de kmo's hun bedrijfspolitiek ten opzichte van bedrijfswagen aanpassen. Hiervan zal 23 procent kiezen voor kleinere en goedkopere wagens en zal een kwart van de kmo's het aantal op termijn ook inperken.

Dat is alvast wat blijkt uit een eerste rondvraag van het NSZ, het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen, bij 869 zelfstandigen en zaakvoerders van micro-ondernemingen en kmo's. 42 procent van de kmo's wacht eerst nog af hoe de zaken verder zullen evolueren.

Inleveren of loonsverhoging

Ook werknemers die met een bedrijfswagen rondrijden zullen meer belastingen moeten betalen. Om dit te compenseren, heeft 12 procent van de werknemers een loonsverhoging gevraagd, slechts 9 procent wil zijn wagen inleveren.

>> Hoeveel extra zal jouw bedrijfswagen worden belast?

Ongenoegen uiten

Zaakvoerders en ondernemers van kmo's zijn niet te spreken over de nieuwe maatregel die er zonder enig overleg kwam. De ondernemersorganisatie pleit nu voor een geleidelijke invoering op de nieuwe belasting en gaat hiervoor aankloppen bij minister van Financiën, Steven Vanackere.

Gelukkig kregen kmo's gisteren ook wat goed nieuws te horen : de ministerraad heeft de regeling bijgestuurd en zal de ouderdom van de auto laten meetellen om het voordeel te berekenen. Volgens het NSZ is dit alvast een stap in de goede richting.

(mw) 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs
Anderen bekeken ook