Zelfstandigen en bijberoep
Vorige

1 van 188

Volgende
Volgend artikel:

In welke sectoren kan je met een flexijob werken?

8 manieren om je start-up te financieren

Ben je klaar om je eigen bedrijf op te starten? Top! Maar nu begint het moeilijkste deel van de onderneming, namelijk de financiering. Er zijn veel verschillende vormen van financiering mogelijk, maar als beginnende onderneming heb je niet altijd tot allemaal toegang.
#

Het is daarnaast belangrijk dat je de financiering kiest die het beste bij jouw onderneming past. Om de vele financieringsmogelijkheden overzichtelijk te maken, geven wij je dé 8 belangrijkste manieren om jouw start-up te financieren.

1. Persoonlijke spaargelden

Heb je een eigen spaarpotje opgebouwd? Dan kan je er natuurlijk altijd voor kiezen om daarmee je start-up te financieren. Het is de veiligste vorm van financiering, omdat je er geen schulden mee aangaat. Daarnaast hoef je geen lange aanvraagprocedures te doorstaan.

Door je spaarpotje te gebruiken, kan je echter wel je financiële buffer kwijtraken, waardoor je geen geld achter de hand hebt voor noodsituaties. Hou daarom altijd wat geld apart voor noodgevallen.

2. Geld lenen van familie of vrienden

Het is ook mogelijk om geld te lenen van familie of vrienden. Zij kunnen rente vragen op het bedrag dat je leent, maar je kan misschien ook renteloos van hen lenen. Het is natuurlijk veel makkelijker om geld te lenen van familie dan van de bank. Een nadeel van deze vorm van financiering is dat wanneer je het geld kwijtraakt, je het geld kwijt bent van je familieleden of vrienden. En dat kan de familie- of vriendschapsbanden beschadigen.

Een alternatief is je familie aandelen te laten kopen in je start-up. Zorg er alleen voor dat dit een minderheidsaandeel blijft, zodat jij het voor het zeggen blijft hebben.

3. Bankfinanciering

Een van de meest voorkomende vormen van financiering is de bankfinanciering. Hier gaat het erom dat je de bank overtuigt met een businessplan om geld in jouw idee te stoppen. Weet dat je niet bij iedere bank warm onthaald zal worden als je onderneming nog geen inkomsten heeft.

Banken krijgen bij deze vorm van financiering geen zeggenschap in je bedrijf. De banken zullen wél zekerheden vragen - beslag op goederen of geld van het bedrijf of van jou persoonlijk, bijvoorbeeld - voor het geval het fout gaat met de start-up. Hou er rekening mee dat je ook rente moet betalen op het geleende bedrag.

4. Persoonlijke lening

Naast de traditionele bankfinanciering voor bedrijven kan je bij de bank ook een persoonlijke lening aangaan en dit geld voor je start-up gebruiken. Het gaat hier meestal wel om kleinere bedragen dan bij een bedrijfslening. Bij de persoonlijke lening zal de bank dan ook jouw persoonlijke financiële situatie, en niet het bedrijfspotentieel, beoordelen. Hierdoor kan het een stuk eenvoudiger zijn om een persoonlijke lening vast te krijgen.

Je kan deze lening vaak online aanvragen en het geld kan binnen enkele dagen worden gestort. Het is evenwel duidelijk dat je met zo’n soort lening een groter persoonlijk risico loopt. Mocht het mislopen in je bedrijf, dan zit je persoonlijk nog met een schuld die jij moet terugbetalen aan de bank.

5. Business angels/venture capital firms

Mocht de bank je (nog) geen geld willen lenen, dan kan je ook kiezen voor business angels of venture capital firms. Deze financieringsvormen lijken veel op elkaar, maar zijn toch verschillend. Een business angel is een persoon, vaak een ex-ondernemer, die eigen geld investeert in een start-up of scale-up, meestal uit de branche waar de ondernemer zelf ook actief is geweest. Ze financieren niet alleen, maar geven vaak ook advies. Business angels doen dit vaak in ruil voor aandelen, waardoor zij ook zeggenschap krijgen in het bedrijf.

Bij een venture capital firm daarentegen is de investeerder een bedrijf dat investeert in jonge bedrijven met geld dat zij hebben opgehaald bij verschillende investeerders. Een venture capital firm investeert vaak pas wanneer het concept al bewezen is, terwijl business angels ook al durven investeren vanaf het begin.

Beiden investeren natuurlijk niet zomaar. Er gaat een lange procedure van “due diligence” vooraf en ze investeren pas wanneer zij exact weten wat de bedrijfsmissie en het groeipotentieel is.

6. Crowdfunding

Een vrij nieuwe vorm van financiering is crowdfunding, waarbij er wordt geïnvesteerd door een groep of vereniging van particuliere belanghebbenden. Hierbij moet jij dus particulieren weten te overtuigen met jouw idee, waarna zij kunnen beslissen of zij geld in jouw start-up financieren.

Het geld dat elke belanghebbende investeert, is vele malen lager dan wat je nodig hebt, waardoor je een grote groep investeerders nodig hebt om het vereiste bedrag bij elkaar te krijgen. Voorbeelden van platformen die je kunnen helpen om investeerders te bereiken zijn Kickstarter of Seedrs.

Door crowdfunding te gebruiken, bouw je tegelijk een merkidentiteit op wat weer een voordeel oplevert voor de toekomst. De mensen die je bereikt kunnen in de toekomst namelijk klanten worden. Hetgeen je de investeerders in ruil geeft, kan verschillende vormen aannemen:

  • Winstdeelname over de omzet: investeerders krijgen een bepaalde vergoeding, afhankelijk van de omzet.
  • Donaties en beloningen: investeerders kunnen een bedrag schenken of een vergoeding in natura krijgen in de vorm van tickets voor een concert, een cadeaubon enzovoort. Zo krijgen de crowdfunders van de bierpijpleiding van Brouwerij De Halve Maan in Brugge levenslang gratis bier volgens hun inleg.
  • Aandelen: De investeerders krijgen aandelen in het bedrijf, wat hen financiële meerwaarde kan geven bij een verkoop of eventuele beursgang en vergoeding bij mogelijke dividenduitkeringen.
  • Leningen: de investeerders stellen een bedrag beschikbaar dat jij binnen de voorafbepaalde periode terugbetaalt.

7. Subsidies

Naast al deze financieringsmogelijkheden, kan je altijd kijken of je ook in aanmerking komt voor één van de subsidies die worden aangeboden door meestal publieke instellingen. Neem even een kijkje of jij deze kunt aanvragen voor uw start-up:

8. Publieke investeringsfondsen

Naast subsidies kan je ook steun vragen van publieke investeringsfondsen. Deze fondsen moedigen economische investeringsactiviteiten aan in specifieke landen of regio’s. Dit is vaak in de vorm van een lening of een kapitaalinvestering. Dit zijn de belangrijkste voorbeelden in de verschillende gewesten:

Zoek alles goed uit en beslis in welke mate je de investeerder zeggenschap wil geven in jouw onderneming. Het is een van de eerste stappen in je onderneming en kan het succes ervan mee bepalen.

Veel succes met je onderneming!

(svdd) - Met dank aan TopCompare.be 

7 oktober 2016
Anderen bekeken ook