Sollicitatiegesprek
Vorige

1 van 275

Volgende
Volgend artikel:

Met deze vragen kan jij je jobinterview verknallen

7 tips om niet te blokkeren tijdens je sollicitatiegesprek

Een sollicitatiegesprek is zenuwslopend. En je mag dan nog zo goed voorbereid zijn, soms neemt de stress het van je over en zeg je dingen die je kansen helemaal verknallen. Maar maak je geen zorgen, ook daar bestaan verschillende trucjes voor.

1. Vergeet het worstcasescenario

‘Als ik deze baan niet heb, zal ik nooit een job vinden die ik graag doe’. Iedereen maakt zich schuldig aan doemdenken, maar eigenlijk is dat voor niets nodig. Integendeel, het bezorgt je alleen maar meer stress. Positief denken is de boodschap. Het is niet omdat je deze keer net naast je droomjob grijpt, dat dit de volgende keer opnieuw gebeurt.

2. Een kleine pauze mag

Het zal je misschien verbazen, maar je hoeft een dode stilte echt niet op te vangen door onnodige dingen te vertellen. Nee, als je af en toe echt nadenkt over wat je wil zeggen, dan getuigt dat alleen maar van zelfvertrouwen. En goed nieuws: die kleine stiltes kun je perfect oefenen. Heb je je punt gemaakt? Zeg dan vijf seconden even niets voor je verder gaat. In het begin voelt het heel onnatuurlijk aan, maar na een paar keer oefenen lijkt het de normaalste zaak van de wereld.

3. Een kleine reminder waarom ze je moeten aannemen

Als er één vraag is die je aan het begin van het gesprek moet stellen, dan is het: ‘En waarom heeft mijn sollicitatie jullie overtuigd om mij uit te nodigen voor een gesprek?’ Je doet de interviewer even nadenken over waarom die alweer potentieel in je zag. Dat kan je later gebruiken om de onderhandelingen een beetje te sturen. Nog een tip: vertel boeiende verhalen over je vorige jobs en geef mee wat je meerwaarde was.

4. De probleemoplosser

De meeste bedrijven rekenen op anderen om problemen op te lossen. Belangrijk is dus om te laten zien dat je ruimdenkend bent, en luistert. Een vraag waarmee je bewijst dat je een echte probleemoplosser bent is: ‘Wat zijn de prioriteiten op korte en lange termijn?’ Laat zien dat je een partner bent, en niet zomaar een van de vele werknemers. Als je iets kunt bieden wat iemand anders echt nodig heeft, dan neemt dat de druk weg.

5. Herhalen, herhalen en nog eens herhalen

En niet alleen voor de spiegel. Vraag je vrienden of familie om eens in de huid van een interviewer te kruipen. Even streng, even kordaat. Alleen zo ga je steeds meer vertrouwd raken met de vragen die op je afgevuurd worden.

6. Connecteren is belangrijk

Je moet niet alleen alles weten over het bedrijf en de functie waarvoor je solliciteert, maar als het kan ook over de persoon die het gesprek leidt. Maar let op: word niet te persoonlijk. Instagram checken en foto’s liken is not done. Neem gewoon een kijkje op LinkedIn en zoek naar overeenkomsten. De plaats waar je woont, een vorige werkgever...

7. Zorg voor jezelf

En dan vooral om mentaal helemaal klaar te zijn voor het gesprek. Zorg dat je de avond voor het gesprek op tijd gaat slapen. Neem een warm bad of mediteer om je hoofd leeg te maken. En vertrek op tijd naar het gesprek. Als je je moet haasten, geeft dat alleen maar meer stress.

(dt/em)

13 september 2019
Anderen bekeken ook