Sollicitatietips
Vorige

1 van 214

Volgende
Volgend artikel:

Met deze vragen kan jij je jobinterview verknallen

7 simpele tips om succesvol te netwerken

De Belgische werknemer wéét dat netwerken belangrijk is voor zijn carrière. Maar slechts 1 op de 4 doet het graag. Gelukkig is netwerken iets dat je kan leren. En iets waar je goed in bent, wordt vanzelf leuk.
#

Opvallend: vrouwen hebben nog een grotere hekel aan netwerken dan mannen. Wie zich ongemakkelijk voelt bij face-to-facecontacten, vindt steeds vaker soelaas bij de sociale media.

Sociale media volstaan?

Sociale media en het internet spelen vandaag de dag een grote rol wanneer je je netwerk wil uitbouwen. 38% van de werknemers geeft aan dat men dankzij het gebruik van internet en sociale media beter kan netwerken dan enkele jaren geleden.

Al gaat dit in 1 op de 4 gevallen dan wel ten koste van netwerken via events of persoonlijk contact. Jongere werknemers zijn meer thuis in de wereld van online netwerken: 30% van de 18 tot 34-jarigen geeft aan voornamelijk te netwerken via sociale media en minder via events of face-to-face. Een stuk hoger dan de 19% van de werknemers in de leeftijdscategorie van 35 tot 55 jaar. Dit blijkt uit het ‘RED Report’ van Tempo-Team dat jaarlijks wordt uitgevoerd door een onafhankelijk onderzoeksbureau bij een representatieve steekproef van 1.000 werknemers.

Netwerken kan je leren

“Netwerken via online kanalen wint inderdaad meer en meer aan belang. Kijk maar naar de groei van LinkedIn de afgelopen jaren. Maar ook Facebook, Twitter, Instagram en andere online kanalen worden meer en meer ingezet om het eigen netwerk te versterken. Gelukkig is netwerken iets wat je kan leren, zo weet ook 60% van de werknemers. En iets waar je goed in bent, wordt vanzelf leuk,” besluit Valérie Denis, verantwoordelijke CSR bij Tempo-Team.

Het valt op dat in de technologiesector en in grotere organisaties netwerken als belangrijker wordt ervaren. Vaak zijn daar ook meer tools voorhanden om te netwerken. Zo vindt men netwerken zeer essentieel voor groei binnen de organisatie in grote bedrijven (72%), ten opzichte van slechts 43% in kleinere organisaties. Voorts erkennen hoger opgeleiden meer de voordelen van netwerken dan lager opgeleiden.

Veel mensen vinden netwerken een vies woord, maar niks is minder waar. Netwerken betekent gewoon contacten leggen. Doe je het goed, dan krijg je wat je wil: een tafeltje in dat hippe restaurant, tickets voor het concert dat eigenlijk uitverkocht is of... de job van je dromen.

7 simpele tips om succesvol te netwerken

Stap 1: bekijk je dagelijkse contacten eens met andere ogen

Word je al moe bij de gedachte aan urenlang handjes schudden? Dan hebben wij goed nieuws voor je. Je hébt al een netwerk. Iederéén heeft er namelijk eentje. Je tennisbuddy, je buren, je oud-leraar, je ooms en tantes, het lief van je zus… Zij zijn je netwerk. Het is alleen de kunst om hen eens met andere ogen te bekijken. Misschien ben jij op zoek naar een job in de reclamesector, en werkt de schoondochter van je buurman bij een reclamebureau. Bingo. Plots is de buurman een super interessant contact.

Stap 2: wees specifiek over wat je zoekt of wat je wil

Je hebt je buurman gevraagd of je zijn schoondochter mag bellen? Mooi zo. Knap staaltje netwerken! Dan is het nu zaak om kort, bondig en duidelijk te zijn. Noem je naam, noem jullie gezamenlijke connectie, en val met de deur in huis.

Bijvoorbeeld: ‘Dag mevrouw Albers, mijn naam is Laura Donckers. Ik bel u met de groeten van uw schoonvader, die in mijn straat woont. Ik heb net mijn master communicatiewetenschappen behaald en ben op zoek naar een job als account manager in de regio Brussel. Zou ik u mijn cv mogen bezorgen?’

Stap 3: Heb geduld

Misschien is er op dit moment geen vacature bij het reclamebureau van de schoondochter. Wel, dan nóg heb je er goed aan gedaan jezelf voor te stellen: je bent in elk geval niet op de stapel met anonieme sollicitaties beland! Wie netwerkt, moet op lange termijn denken. Misschien komt er binnen een half jaar wél een plaatsje vrij, en denkt mevrouw Albers spontaan aan jou.

Stap 4: Onderhoud je contacten

Tenminste, als je ervoor zorgt dat je op haar radar blijft. Hoe je dat doet? Door haar meteen na jullie eerste contact, hoe kort of vluchtig het ook was, een mailtje te sturen, of connectie met haar te maken op sociale netwerken. Hou het wél professioneel: vraag haar niet te vriend op Facebook, maar connecteer met haar op LinkedIn.

Stap 5: Trek er op uit

Heb je geen buurman en speel je geen tennis? Er zijn tal van gelegenheden die ideaal zijn om op een spontane manier te netwerken: lezingen, workshops, seminaries, opleidingen, trainingen en cursussen, of borrels en recepties binnen en buiten je bedrijf. Je kan ook overwegen om je aan te sluiten bij een heus netwerk van professionals.

Stap 6: Wees oprecht

Knoop geen geforceerde gesprekken aan met mensen die je niet liggen, en ga niet op pad met een verborgen agenda. Niks zo vervelend als iemand die staat te faken, omdat hij of zij iets van je wil.

Stap 7: Probeer iets terug te geven

Netwerken is geven en nemen. Bedank mensen die iets voor je hebben gedaan, en probeer hen op jouw beurt te helpen. Dat hoeft niet altijd in de professionele sfeer te zijn. Misschien zit je buurman met een lek, en is het lief van jouw zus een goede loodgieter. Voila: de cirkel is rond. Ik netwerk, jij netwerkt, iedereen netwerkt. Succes!

(mr) 

15 maart 2017
Anderen bekeken ook