Waarom vind ik moeilijk een job?
Vorige

1 van 204

Volgende
Volgend artikel:

Werk zoeken even beu? 6 productieve tips

7 mogelijke redenen waarom jij de job niet gekregen hebt

7 mogelijke redenen waarom jij de job niet gekregen hebt
Oef. Je hebt gesolliciteerd voor een toffe job die je op het lijf geschreven stond en had goede hoop dat je deze keer aangenomen zou worden. Uiteindelijk ontvang je toch die afwijzing. Zodra je je eerste teleurstelling hebt verwerkt, is het goed om na te denken over de waaromvraag. Wat kun je doen zodat je volgende keer wél door de selectie komt? Wij helpen je alvast op weg.

1. Te weinig ervaring

Ervaring is een van de grootste heikel punten bij sollicitaties. Gelukkig zijn er heel wat bedrijven die daar doorheen willen kijken, maar helaas zijn er ook altijd werkgevers die koste wat kost specifieke ervaring van je verlangen. Jammer! Probeer aan je kennis en expertise te werken door middel van trainingen en solliciteer verder op functies die wel binnen je scope liggen.

Ontdek: Hoe kan je zonder ervaring toch een job scoren?

2. Er stonden foutjes in je sollicitatiebrief

Solliciteren is hard werken. En helaas hoort daar huiswerk bij. Nadat je je cv en motivatie hebt uitgeschreven, lees je best alles nog eens door. Een foutje sluipt er sneller in dan je denkt en komt meteen onprofessioneel over. Laat je sollicitatie desnoods nog eens checken door een vriend, HR-professional of copywriter.

Lees ook: Zo schrijf je een overtuigende motivatiebrief
Mijn Jobat banner

3. Je voldeed niet aan de standaardvoorwaarden

Helaas, je sollicitatie wordt niet altijd gelezen door een aandachtige recruiter. Soms wordt er zelfs software ingezet om alvast een eerste selectieronde te maken op basis van standaard selectiecriteria. Ben je te oud, te jong, heb je te weinig ervaring of ben je niet in het bezit van een bepaald diploma, dan ben je daar al op afgevallen.

4. Er waren specifieke sollicitatievereisten

Als je gehaast te werk gaat, zie je misschien een aantal vereisten over het hoofd. Soms staat er in een vacature nauwkeurig omschreven hoe je moet solliciteren en met welke toevoegingen en bijlagen. Voldoe je niet, dan val je wellicht al bij voorbaat af. Lees steeds goed de vereisten door en bel desnoods even naar de genoemde contactpersoon.

CHECK: Hoe screen je het best een vacature?

5. Je paste niet helemaal in het team

Skills zijn belangrijk, maar heel wat werkgevers kijken allereerst naar de persoon die je bent. Vooral in kleinere bedrijven zijn jouw persoonlijkheid en gedrag erg belangrijk. En zelfs al ben je de vriendelijkste persoon ter wereld, je vibe moet matchen met die van je toekomstige collega's. Daar doe je niet zo veel aan: wees jezelf en je vindt vanzelf je plek.

6. Ze zagen een gebrek aan zelfvertrouwen

Arrogant moet je zeker niet zijn bij een sollicitatie. Maar timide? Dat zorgt ook niet voor de juiste sfeer. Dat je ietwat gespannen bent is logisch, maar je mag gerust iets van jezelf laten zien en trots zijn op wie je bent. Jij hebt iets unieks te brengen! Overtuig ze daarvan met je houding en je manier van praten.

7. Iemand anders won de race

Heel eerlijk? Soms ben je wél de ideale kandidaat en word je ook om die reden in de eindselectie geplaatst. En dan blijkt iemand anders toch nog 'idealer'. Als je daarvan op de hoogte wordt gebracht, mag je gerust vragen waarom die keuze is gemaakt. Zo ontdek je de motivatie van de recruiter en neem je zijn of haar feedback mee naar de volgende sollicitatie.

De job niet gekregen? Zo ga je er positief mee om
Job-alert: jobs op maat in jouw mail

(ZINNIG)

29 maart 2023
Anderen bekeken ook