Gezondheid
Vorige

1 van 702

Volgende
Volgend artikel:

Wat doet werkdruk met je lichaam?

7 manieren waarop jouw baas je slaaptekort kan voorkomen

Op de spoedgevallendienst van het Limburgse Jessa Ziekenhuis kunnen artsen en verpleegkundigen, als het werk dit toelaat, gebruikmaken van een futuristische cocon voor powernaps van maximaal twintig minuten.
Fitte medewerkers zijn niet alleen productiever en scherper, ze maken ook minder fouten en zijn minder vaak afwezig. Een goede nachtrust begint eigenlijk op kantoor.

“Aangezien we een groot deel van onze dag op de werkvloer doorbrengen, is dit ook een belangrijke plaats om een goede nachtrust te stimuleren”, stelt Edelhart Kempeneers, medisch directeur bij Attentia. Hij overloopt graag enkele tips.

1. Niet langer vergaderen dan nodig

Vergaderingen duren in onze agenda doorgaans een uur, waardoor we geneigd zijn om dat volledige uur te gebruiken. Vaak staat het volgende uur meteen een nieuwe vergadering gepland. “Door de vergadertijd tot 50 minuten te beperken, hebben je medewerkers tien minuten tijd om hun hoofd leeg te maken”, oppert Kempeneers.

2. Vermijd stress

Sommige mensen zeggen weleens dat ze beter presteren onder tijdsdruk, maar ze nemen die stress ook mee naar huis met vaak een slechte nachtrust als resultaat, stelt de medisch directeur. “Probeer taken dus zo veel mogelijk af te ronden, zodat iedereen na de uren tot rust kan komen.”

3. Geen mails na de werkuren

E-mails zijn een handige uitvinding om te communiceren, maar ze vormen volgens Kempeneers mede door de smartphone ook een aanslag op je nachtrust. “Voer daarom de regel in dat er na de werkuren geen mails meer mogen worden gestuurd. Zo kan iedereen zich ’s avonds ontspannen zonder aan het werk te denken. Morgen is er immers een nieuwe dag.”

4. Powernap onder de middag

Studies hebben uitgewezen dat een kort, maar krachtig dutje overdag echt bijdraagt om de batterijen op te laden. “In het beste geval kun je een ‘chill room’ voorzien. Dat is een afgezonderde ruimte waar je medewerkers even kunnen slapen. Er bestaan ook speciale ‘struisvogel-kussens’ waarin iemand z’n hoofd kan verbergen om even weg te zijn van de wereld”, vertelt hij. “Het ideale dutje duurt zo’n twintig minuten, maar ook met tien minuten zul je al beter gewapend zijn om de namiddag aan te vatten. Bij langer dan een half uur dreigt de slaapcyclus verstoord te worden.”

5. Meer beweging op het werk

Veel medewerkers zitten een hele dag stil aan hun bureau. “Moedig daarom meer beweging aan, bijvoorbeeld door een actieve middagpauze in te lassen, zoals een yogasessie of een andere activiteit met collega’s”, stelt hij. Zo’n actieve pauze zou ook een korte wandeling kunnen zijn. “Een van de redenen waarom we soms moeilijk de slaap vatten, is de overdosis kunstmatig licht die we ’s avonds te verwerken krijgen. Een kwartiertje natuurlijk licht onder de middag kan al volstaan om het effect van kunstmatig licht te neutraliseren. Het is in elk geval positief voor het bioritme.”

6. Slaapdagboek bijhouden

Medewerkers die slecht slapen, moeten er ook zelf iets aan willen doen. “Een slaapdagboek is hierbij een optie. Ook na de werkuren zijn er factoren die de slaap beïnvloeden. Een uurtje vroeger gaan slapen, een glaasje minder alcohol drinken, minder lang tv kijken: al deze dingen kunnen tot een betere nachtrust leiden”, stelt hij. “Aan de hand van een slaapdagboek is het mogelijk om specifieke coaching aan te bieden en het onderwerp bespreekbaar te maken.”

7. Ingrijpen indien nodig

Wanneer een slaaptekort echt een probleem op de werkvloer wordt, heeft de werkgever volgens Kempeneers de taak om in te grijpen. “Hij kan een medewerker doorverwijzen naar een slaapkliniek, waar de echte oorzaak van de slaapproblemen kan worden ontdekt. Want slaap vergt soms gericht onderzoek en medische begeleiding. Het is geen wiskunde.”

Edelhart Kempeneers

Wake-upcall voor powernap op kantoor

Bedrijven zetten werknemers aan om meer te bewegen of gezonder te eten. “Maar waar is de ondernemer die investeert in slaapruimtes voor een powernap?”, vraagt Edelhart Kempeneers zich af. “Terwijl ons bioritme ups en downs kent. Uiteraard is de duidelijkste dip ’s nachts, als er geen externe prikkels zijn. Maar ook overdag is er een tweede, kleinere dip merkbaar. Zo’n powernap is dus een natuurlijke, lichamelijke reactie”, stelt hij. “In een concurrentiële economie waar elke seconde telt, klinkt slapen op kantoor als een verliespost. Maar wat zijn de kosten van de grote groep werknemers die out is om mentale redenen?”

Toch bestaan er al organisaties die powernaps mogelijk maken, al is het in een andere context. Een voorbeeld is de spoedgevallendienst van het Limburgse Jessa Ziekenhuis. Daar kunnen artsen en verpleegkundigen, als het werk dit toelaat, gebruikmaken van een futuristische cocon voor powernaps van maximaal twintig minuten. ”Met powernappen bedoelen we letterlijk ‘resetten’, niet slapen”, aldus urgentiearts Agnes Meersman.


(William Visterin) - Bron: MARK Magazine

2 april 2020
Anderen bekeken ook