Persoonlijke ontwikkeling
Vorige

1 van 889

Volgende
Volgend artikel:

Onze talenkennis gaat sterk achteruit

7 manieren waarop jij je eigen carrière saboteert

sabotage van je carrière
Greep je net naast die felbegeerde promotie, of heb je het gevoel dat je carrière in het slop zit? Dan ben je misschien wel in een van de zeven grootste valkuilen getrapt waardoor je je eigen carrière dwarsboomt.

1. Niets meer, niets minder

Als je hogerop wilt geraken, wordt er veel van je verwacht. Zelfs meer dan hetgeen in je takenpakket staat. Als je gewoon je werk doet, en op het einde van de dag naar huis vertrekt terwijl je collega’s verzuipen in het werk, maak je geen al te beste indruk. Een gouden tip: neem af en toe wat extra hooi op je vork. Dat wordt absoluut gewaardeerd.

2. Net niet op tijd

Toegegeven: het is niet altijd makkelijk om altijd stipt op tijd op kantoor te zijn. De kinderen die naar school moeten, de ellenlange files … Maar door te laat komen, geef je al snel de indruk dat je baas en je collega’s niet op je kunnen rekenen. Kom dus liever vijf minuten vóór je baas aan, dan vijf minuten later.

3. Onrust stoken

Het is vanzelfsprekend dat onruststokers geen schijn van kans maken op een promotie. Collega’s vinden het vreselijk als iemand de sfeer bederft, en ook je baas zal je nooit aanbevelen, moest je op een dag willen vertrekken. Wees dus vriendelijk, zelfs al kom je met sommige mensen minder goed overeen.

4. Een rondje klagen

Iedereen doet het weleens: klagen over het vele werk, over die praatgrage collega of die ene luide beller. Door juist niet te klagen, onderscheid je jezelf van de rest. Ja, niet elke seconde van de werkdag is even leuk maar door te zeuren over de kleinste dingen werk je anderen alleen maar op de zenuwen.

Bovendien geef je zo de indruk dat je geen verantwoordelijkheden durft nemen, uit angst dat mensen je minder leuk gaan vinden. Klagen doe je dus best enkel tegen je partner of je beste vrienden.

5. Niet dúrven springen

Promoties zijn het resultaat van het omarmen van nieuwe kansen. Het is natuurlijk makkelijk om altijd maar te zeggen dat je er nog niet klaar voor bent, maar als je je blijft verzetten tegen die angst, geraak je nooit hogerop. Door kansen te grijpen, laat je je carrière floreren.

6. Geen initiatief

Nee, het is niet makkelijk om opslag of om een promotie te vragen. De schrik om afgewezen te worden, heeft iedereen. Toch is het soms beter om uit je comfortzone te stappen en initiatief te tonen. Zelfs al is het antwoord ‘neen’.

Op het moment dat er wél nieuwe kansen in het verschiet liggen, zal je baas zich ongetwijfeld herinneren dat je er klaar voor bent en zal er misschien toch een voorstel op tafel leggen. En vergeet niet: soms zijn er grote veranderingen op til waar je zelf niets van weet. Een goed gesprek kan deuren openen waarvan je niet eens wist dat ze bestonden.

7. Niet mijn job

Als collega’s je om hulp vragen en je hen afwimpelt door te zeggen dat het niet jouw taak is, dan laat je zien dat je geen teamplayer bent waardoor de kans op een promotie onbestaande is. Sterker nog: het kan zelfs een degradatie of ontslag betekenen. En dat is wel het laatste wat je wilt.

(dt/em) - Bron: Ladders

31 augustus 2020
Anderen bekeken ook