Vorige

1 van 316

Volgende
Volgend artikel:

Niet weerhouden voor de job? 9 oorzaken

7 jobs met uitsterven bedreigd

7 oktober 2011
Jobs als ‘E-book creator’ en ‘social media reporter’ zijn enkele voorbeelden van gloednieuwe journalistieke jobs. Toch is het niet al rozengeur en maneschijn dat de klok slaat. Dankzij de digitalisering komen er niet alleen heel wat jobs bij, steeds meer ‘oude’ jobs verdwijnen uit het straatbeeld.

1. Videotheekbediende

Het aantal videotheken is de afgelopen jaren drastisch gedaald. Begin 2011 sloten in Leuven alleen al vier videotheken op korte tijd de deuren. Steeds meer eigenaars moeten hun winkel sluiten omwille van het film- en muziekaanbod via digitale televisie en het internet. Sorry videotheekbediende, ook jij zal binnenkort ander werk moeten zoeken …

2. Callcenter operator

Tegenwoordig wordt alles gedigitaliseerd, ook de callcenters. De bedrijven proberen steeds minder afhankelijk te worden van mensen. Zo zullen steeds meer bedrijven proberen om de interactie met de bellers op voorhand vast te leggen.

3. Bediende reisbureau

Waar is de tijd dat je nog met je partner naar het reisbureau stapte om een reis te boeken? Tegenwoordig hoef je maar rond te surfen op het internet om je reis in ‘no time’ vast te leggen. In Nederland zou tegen 2015 één op de vijf reisbureaus verdwijnen en ook in Amerika gaat het dezelfde kant op. Zo boekte al 91% van de Amerikanen een reis via het internet.

4. Kassierster

Zelfscankassa’s: bij Ikea is het al zover. Daar werden vorig jaar zelfscankassa’s ingevoerd om lange wachttijden aan de kassa’s te verminderen. Ikea is één voorbeeld, maar hoelang zal het duren voordat andere winkels volgen?

5. Postbode

Voor de postbodes is het internet de grote boosdoener. Hoewel het nog even zal duren, zullen de postbodes stilaan uit het straatbeeld verdwijnen. Want, wie verstuurt er tegenwoordig nog brieven? Wat met het internet kan, wordt steeds vaker met het internet gedáán. Denk maar aan belastingen invullen, bankrekeningen opvragen, verjaardagwensen versturen, enzovoort … Of dat zo slecht is? De natuur zal er alleszins niet om treuren.

6. Bibliothecaris

Woensdag = bibliotheekdag! Of dat was het vroeger toch. Tegenwoordig hoef je de verplaatsing naar de bib niet eens te maken om je kinderen aan het lezen te brengen of zelf een boek te kunnen raadplegen. Zet het internet aan en je bent slechts op één klik verwijderd van een immens boekenaanbod. Je kan ze trouwens niet alleen online kopen, je kan ook hele boeken online lezen of downloaden op een tablet.

7. Zanger(es)

Het lijkt onrealistisch, maar het is mogelijk: zangers die vervangen worden door virtuele personages. In Japan is dat al het geval: daar maakt Aimi Eguchi, een virtuele Japanse zangeres, deel uit van de meisjesband AKB48. Vreemd? Het meisje is minstens even populair als haar échte groepsleden. Zo fleurde ze de voorpagina van Shukan Playboy, een Japans magazine, op.(mw) – Bron: businessinsider.com 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook

Artikels zoeken

Aanbevolen jobs

Wil jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

Voeg je CV toe
Jobs voor jou zal je betere jobs suggereren gebaseerd op je opleiding, vaardigheden en werkervaring.

Of zoek in 14767 andere jobs