Sollicitatiegesprek
Vorige

1 van 275

Volgende
Volgend artikel:

Met deze vragen kan jij je jobinterview verknallen

7 alarmsignalen tijdens je jobinterview

Alarmsignalen jobinterview

Als je tijdens een sollicitatiegesprek een vraag of opmerking krijgt die seksistisch, discriminerend of simpelweg beledigend is, dan moeten de alarmbellen afgaan.


Natuurlijk kan niemand perfect op voorhand voorspellen hoe die nieuwe job voor jou als kandidaat uiteindelijk zal uitdraaien. Maar een aantal duidelijke signalen tijdens je sollicitatie moeten bij jou wel de alarmbellen doen afgaan.

1. Gesprek wordt (herhaaldelijk) verplaatst

Het kan gebeuren dat een jobinterview moet worden verschoven. Maar als dat herhaaldelijk voorvalt, is dat een teken aan de wand. "Als je gesprek bijvoorbeeld al twee of drie keer is verplaatst, dan geven ze je eigenlijk de boodschap dat je niet zo belangrijk bent”, stelt Susan Peppercorn, een carrièrecoach, in Harvard Business Review.

“Er moet dan sprake zijn van verzachtende omstandigheden die best aan jou worden uitgelegd, want jouw tijd is net zo waardevol als die van hen.” Bovendien moeten, volgens Peppercorn, werkgevers vandaag ook gewoon snel en duidelijk communiceren met sollicitanten. “Anders gaan sollicitanten ergens anders heen."

CHECK: Solliciteren in stijl (E-gids)

2. Invulling functie is (helemaal) anders

Wanneer de functie waarvoor je solliciteert heel anders begint te klinken dan de oorspronkelijke functieomschrijving die de aanleiding was voor jouw sollicitatie, dan is dat eveneens een alarmsignaal. Veranderingen zijn er natuurlijk constant. Maar als de recruiter de verandering niet expliciet meegeeft, kan dit erop wijzen dat hij (of zijn organisatie) niet goed communiceert of niet goed omgaat met de betrokkenen, zowel intern als extern.

“Als de verandering in de reikwijdte van de functie de baan plotseling minder interessant voor je maakt als kandidaat, is dit de moeite van het vermelden waard. Want je kan je afvragen: weet deze organisatie wel precies waar ze mee bezig is?"

3. Meer vragen dan antwoorden

Een sollicitatiegesprek is een dialoog, dus jij stelt als kandidaat ook vragen. Zijn de antwoorden die je dan krijgt echte antwoorden? Of geeft de interviewer weinig concrete of specifieke antwoorden, terwijl ze dat bij de sollicitatie wél van jou verwachten, dan is dat eveneens een teken aan de wand.

4. Geen match met cultuur

“Tijdens een sollicitatie spelen in grote lijnen twee zaken mee. Enerzijds de skills: wat je hebt geleerd. En anderzijds de mindset: is er een match met de kandidaat? Wij met hem of haar, en ook omgekeerd. Vooral op dat laatste wordt geïnterviewd”, stelt Bernard Thiers van Unilin. Ook bij andere bedrijven is de fit met de bedrijfscultuur van tel.

Zorg bijvoorbeeld dat je voor jezelf weet wat je belangrijkste waarden zijn voordat je aan het sollicitatiegesprek begint, en zorg dat je vragen paraat hebt waarmee je de bedrijfscultuur kunt beoordelen. Als je duurzaamheid of diversiteit belangrijk vindt, check dan wat de organisatie effectief uitvoert om ervoor te zorgen dat de organisatie inderdaad duurzaam en de werkplek inclusief is.

Extra: 5 vragen over de cultural fit met jouw werkgever

5. Geen respect voor anderen

Elke organisatie kent wel eens de nodige spanningen tussen mensen. Of tussen afdelingen, zoals verkoop en productie. Maar praten de mensen met wie je tijdens je sollicitatietraject rond de tafel zit op een constructieve wijze over hun collega’s, of doen ze dat op een denigrerende of respectloze manier? Als dat laatste het geval is, is dat een rode vlag, die niet alleen aangeeft dat de organisatie misschien sterk verzuild of verdeeld is, maar ook dat er sprake kan zijn van weinig psychologische veiligheid.

Maar het kan ook persoonlijk worden. Als je tijdens het gesprek een vraag of opmerking krijgt die seksistisch, discriminerend of simpelweg beledigend is, dan moeten de alarmbellen afgaan. Want dan is de kans groot dat de betreffende organisatie slecht gedrag tolereert.

Ontdek: De grootste frustraties bij sollicitaties

6. Gebrek aan verbinding

Een goed interview is een geëngageerd tweerichtingsgesprek dat beide partijen een gevoel van energie geeft en enthousiast maakt over de mogelijkheid om samen te werken. Wanneer er een gebrek is aan energie of connectie en de interviewer niet betrokken lijkt, niet lacht, afgeleid lijkt of robotachtig vragen stelt (of een combi van dit alles), is dat geen goed teken.

"Als je merkt dat de mensen met wie je praat niet geëngageerd lijken, kan het zijn dat ze snel door de procedure heen gaan omdat ze al iemand anders hebben voor de positie”, weet Peppercorn.

7. Te veel gesprekken of een lang interviewproces

In een ideale wereld zou het sollicitatieproces zelf efficiënt verlopen en niet langer dan enkele weken in beslag nemen. Sommige bedrijven, zoals Google, nemen actief maatregelen om langdurige sollicitatieprocedures in te korten om beter te kunnen concurreren in de strijd om talent.

Verdacht wordt het wanneer het aantal interviews buitensporig wordt, en het proces zich voor een langere periode voortsleept. Een van beide (of beide) kan een teken zijn dat het team of de organisatie te zeer op consensus is gericht, besluiteloos is, of problemen heeft om dingen tot een goed einde te brengen.

“Hoe hoger het niveau, hoe langer het sollicitatieproces vaak duurt en hoe meer gesprekken. Maar meer dan tien gesprekken kan je eigenlijk als buitensporig beschouwen. Wat zegt dat over de organisatie en haar vermogen om dingen voor elkaar te krijgen?"

Lees ook: Bereid je voor op het sollicitatiegesprek
Mijn Jobat banner

(William Visterin)

29 juni 2022
Anderen bekeken ook