Jaarlijkse vakantie
Vorige

1 van 172

Volgende

6 tips om écht vakantie te nemen

5 juni 2014
Schuldgevoelens omdat je binnenkort vakantie neemt en je collega’s het zonder jou moeten beredderen? Nergens voor nodig!
vakantie

Om de zorgen écht van je af te kunnen schudden, formuleert de website 6 Minutes de volgende tips.

1. Bereid je vertrek goed voor

Neem geen nieuwe taken op als je planning sowieso al goed gevuld is tot de dag van het vertrek. Hou je agenda voor de laatste twee of drie dagen vrij van afspraken, zeker van het soort dat vrijwel zeker follow-up zal vergen. Zorg dat iedereen weet wanneer je weg bent. Zet een afwezigheidsboodschap (‘out of office’) op je professionele mailbox en voicemail. Geef eventueel de naam van een collega die jou vervangt.

2. Filter je e-mail

Verwijs terugkerende mails van niet-persoonlijke afzenders (e-zines, commerciële stuff) tijdelijk automatisch naar de prullenmand. Na twee weken vakantie door duizend mails willen ploegen, is – laten we dat maar toegeven – onverstandig.

3. Haak écht af

Schakel je professionele gsm of smartphone uit. Als het echt niet anders kan, check dan hooguit één keer per dag je boodschappen en mails. Die van collega’s hoef je niet eens te beantwoorden, behalve in noodgevallen – zij worden verondersteld te weten dat je van een welverdiende vakantie geniet. Mijd cybercafés. Laat je laptop thuis, tenzij je hem alleen voor vakantiezaken wil gebruiken (zoals foto's opslaan, bijvoorbeeld).

4. Zoek de natuur op

Gewoon naar bomen kijken is al een gezondheidskuur voor het hart, bleek uit een studie door de Universiteit van Washington – geen grap.

5. Zorg voor een zachte terugkeer

Gun jezelf een dag of meer tussen jouw thuiskomst en jouw eerste werkdag. Om uit te pakken, de koelkast bij te vullen, het gras te maaien, wat te lummelen.

6. Ga verstandig opnieuw aan de slag

Neem op kantoor de tijd om bij te praten en om rustig in het ritme te komen. Wind je niet op over dingen die een beetje fout zijn gegaan tijdens uw afwezigheid. Eén slechte dag op kantoor kan het vakantie-effect volledig tenietdoen, stelde managementprof Dov Eden vast.

(ks)

Aanbevolen jobs
Anderen bekeken ook