Welke job past bij mij?
Vorige

1 van 508

Volgende
Volgend artikel:

4 redenen waarom je maar beter niet overgekwalificeerd bent

6 tips om de sprong te wagen... mét parachute

Norah Gharib Blind Gesprongen

In het VTM-programma 'Blind Gesprongen' begeleidt Norah Gharib 5 Vlamingen die blind in een nieuw carrière-avontuur springen. Loopbaancoach Katrien Van Ostaede raadt echter aan om zeker een parachute te gebruiken...

Katrien Van Ostaede voelde zich enkele jaren geleden helemaal niet meer prettig op haar werk. Gelukkig vond ze haar parachute om een sprong in het diepe te dúrven maken. Herkenbaar? Katrien deelt maar wat graag haar ultieme tips!

Het onbekende schrikt meestal af. Maar die angst kan een immense rem zijn op je geluk en je persoonlijk succes. Dat weet Katrien Van Ostaede, loopbaancoach bij Better Minds Coaching, als geen ander. “Zo’n vijf jaar geleden werd plotsklaps de invulling van mijn job helemaal omgevormd. Een beslissing die boven mijn hoofd werd genomen, zonder overleg. Ik was boos en tegelijk verloor ik al mijn motivatie.”

Blind gesprongen 600x125

Springen in het diepe

De meest logische beslissing is om ontslag te nemen en op zoek te gaan naar een nieuwe uitdaging, maar dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan.

“Springen in het diepe, zonder handvaten die me een veilig gevoel geven, dat is niet aan mij besteed.” Katrien ging op zoek naar het gevoel van vertrouwen. Over zichzelf, haar competenties en talenten én over de nieuwe weg die ze wilde inslaan. “Een loopbaancoach heeft me het grotere plaatje weer doen zien. Nu kan ik met trots zeggen dat ik al een viertal jaar mijn eigen kabinet heb in loopbaancoaching en stress- en burn-outcoaching, en dat ik oprecht weer gelukkig ben op mijn werk.”

Ben jij nog blij met je huidige job? Doe de test

6 tips van de loopbaancoach

Heb je nood aan verandering? Omdat je takenpakket niet meer hetzelfde is, bijvoorbeeld, of de bedrijfscultuur niet meer helemaal bij je past? Loopbaancoach Katrien helpt je graag je eigen veilige parachute te vinden om de sprong te wagen!

1. Maak komaf met veronderstellingen

Een sprong in het diepe gaat vaak gepaard met heel wat negatieve gedachtes en emoties. Ik ga dat niet kunnen, ik ben niet goed genoeg. Die kunnen je verhinderen om er effectief voor te gaan. “Daag die gedachten uit. Kun je bewijzen dat je niet goed genoeg bent? Het antwoord is meestal neen. Gedachten zijn vaak gewoon veronderstellingen. Zet een andere (feiten)bril op, stop die trip in veronderstellingen en breng jezelf terug op het rationele spoor.”

Inspiratie: 51 motiverende en inspirerende gedachten

2. Leer uit je fouten

Of je vorige werkervaringen. “Er zijn maar weinig mensen die van de schoolbanken komen en precies weten wat ze willen in het leven. Trouwens, je noden en interesses veranderen ook doorheen de jaren.” Zie het leven als een levenslange leerschool. Het is dus helemaal oké om ‘fouten’ te maken of zoekende te zijn.

Lees ook... 5 redenen waarom je fouten moét maken

3. Blijf eerlijk tegenover jezelf

“Blijf eerlijk aan je buikgevoel en de argumenten die je verzameld hebt, en laat je niet beïnvloeden door wat de maatschappij van je verwacht.” Studeerde je af in rechten maar droom je ervan om een koffiebar te runnen? Sommigen gaan misschien zeggen dat je met je diploma toch meer kunt dan dat. Laat je je daardoor leiden, dan komt dat als een boemerang terug in je gezicht.

4. Leer over jezelf

Een goede voorbereiding is goud waard! Onderzoek wie je écht bent, wat je écht wilt, wat je sterktes en je zwaktes zijn, wat je verwacht van je toekomstige job en werkgever. “Als je dat allemaal weet, solliciteer je met een goed gevulde rugzak waardoor je meteen het gevoel hebt dat je sterk in je schoenen staat. Je hebt zo wat meer grip op je zenuwen en angsten, en het helpt je om je zelfvertrouwen te behouden bij onverwachte vragen.”

Beluister ook onze podcast-aflevering over 'Veranderen van job', met Eline De Munck als gastvrouw...
Banner podcast veranderen

5. Ga in dialoog

Heel wat mensen zien een sollicitatiegesprek eerder als een ondervraging dan een dialoog. “Ja, de recruiter wil natuurlijk zoveel mogelijk over je te weten komen, maar ongetwijfeld heb je zelf ook vragen over het bedrijf. Wat heb je nodig om je goed te voelen op een werkplek? Op het einde van een sollicitatiegesprek vraagt een recruiter standaard of je zelf nog vragen hebt. Grijp je kans. Alleen zo kom je te weten of er een match is.” Mooi meegenomen: door zelf vragen te stellen, kom je heel gemotiveerd over.

Extra: De ultieme sollicitatiekit, boordevol tips & tricks

6. Schakel hulp in

De ene zal al sneller in het diepe durven springen dan de andere. “Aanvaard hulp waar nodig. Je hoeft niet alles alleen te doen. Dan gaat het niet per se over coaching alleen, want een luisterend oor kan je ook al veel nieuwe inzichten opleveren.”

Go for happy! Vind jouw droomjob dankzij Jobat.be!
Blind gesprongen 600x250

(dt/em) - Foto: VTM - Katrien Van Ostaede is loopbaancoach bij Better Minds Coaching. Meer info vind je op www.bettermindscoaching.com

18 april 2022
Anderen bekeken ook