Vorige

1 van 35

Volgende
Volgend artikel:

Aanvullend pensioen: een slimme keuze bovenop je loon

6 op 10 werkgevers biedt aanvullend pensioen aan

9 februari 2010
Zes op de tien Belgische werkgevers biedt zijn werknemers een aanvullend pensioen aan, de zogenaamde tweede pensioenpijler. In totaal gaat het om 62 procent. Dat blijkt uit een enquête van de verzekeringsfederatie Assuralia.
aanvullend pensioen

De helft van de werkgevers die geen aanvullend pensioen in de verloning stoppen, overweegt om dit binnen de vijf jaar te doen.

Van de bedrijven die een aanvullend pensioensparen aanbieden, doet ruim 80 procent dat via een groepsverzekering. De overige 20 procent van de bedrijven biedt aanvullend pensioensparen aan via een pensioenfonds, de zogenaamde instellingen voor bedrijfspensioenvoorziening (IBP).

Plan op maat

Uit de bevraging blijkt dat 75 procent van de gepeilde werkgevers een ondernemingsplan -een pensioenplan op maat van het bedrijf- verkiezen boven een sectoraal plan. Het fiscale voordeel blijft voor de werkgevers doorslaggevend. Maar een kwart van de bevraagde werkgevers zou aanvullend pensioensparen aanbieden indien er geen fiscale stimuli zouden zijn.

Verder benadrukken de ondervraagde werkgevers de noodzaak van de wet Aanvullende Pensioenen (WAP) uit 2004. Sinds dat wetgevend kader in voege is, is het aantal pensioenplannen verdubbeld. Die groei ligt hoger in het segment van de arbeiders en de kleine ondernemingen.

Veralgemening

Assuralia pleit voor de veralgemening en versterking van de tweede pensioenpijler. 'De eerste peiler kan niet alleen het behoud garanderen van de levensstijl van de gepensioneerden in de toekomst', aldus Philip Colle, gedelegeerd bestuurder van Assuralia.

Bovendien moeten voor de federatie naar analogie met de zelfstandigen (VAPZ) extra stortingen door de werknemers mogelijk worden door de oprichting van een Vrij Aanvullend Pensioenstelsel voor loontrekkenden (VAP).

De enquête werd in 2009 afgenomen door GfK Significant bij 381 werkgevers die samen goed zijn voor meer dan 8.300 werknemers.

(Bron: Standaard.biz - kld)

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook

Artikels zoeken

Aanbevolen jobs

Wil jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

Voeg je CV toe
Jobs voor jou zal je betere jobs suggereren gebaseerd op je opleiding, vaardigheden en werkervaring.

Of zoek in 17588 andere jobs