Meer/minder verdienen
Vorige

1 van 324

Volgende

5 tips voor meer loon na de crisis

Op het dieptepunt van de recessie gingen veel werknemers akkoord met een salarisverlaging. Als het herstel zich aankondigt, zullen ze hun loon terug willen. Maar lukt dat zonder slag of stoot?
#

1. Kijk hoe je branche en bedrijf er voor staan

Zijn er tekenen van herstel? Neemt de winst weer toe? Is er een einde gekomen aan ontslagrondes? Kijk ook of dit voor je eigen bedrijf geldt. Is de verkoop gestegen? Wat zijn de vooruitzichten?

2. Evalueer je prestaties

Verzeker je ervan dat je prestaties van het afgelopen jaar extra salaris rechtvaardigen. Maak een lijst van al je successen en de extra verantwoordelijkheden die je op je genomen hebt. Werk je nu bijvoorbeeld voor twee nadat een collega ontslagen is?

3. Kijk of andere bedrijven in je branche weer personeel aannemen

Werkgevers willen hun beste mensen niet kwijt. Ben je loyaal en productief gebleven tijdens de recessie, dan is de kans groot dat men je niet wil laten gaan. Onderzoek je opties, zoek uit hoe gewild je bent. Zo sta je sterk tijdens onderhandelingen.

4. Praat met een mentor

Stap niet meteen naar je baas maar bespreek het idee om je loon terug te vragen eerst met iemand in de onderneming die je vertrouwt en die eerder slechte tijden heeft meegemaakt. Hij of zij kan je wat het beste moment is om je vraag te stellen.

5. Stel een doel

Bepaal op voorhand wat je wil vragen en hoe je zal reageren als je dat niet krijgt. Wil je meteen je volledige salarisverlaging terug of ga je voorlopig akkoord met een deel?

(mo) 

25 april 2013
Aanbevolen jobs

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook