Zo netwerk jij jezelf een nieuwe job: 5 tips
Solliciteren op een vacature is business as usual. Maar een persoonlijke aanbeveling laat uiteraard een diepere indruk na. Daarom leer je best netwerken.
Heb je al eens gehoord van zelfsabotage? Dat zijn gedachten die leiden tot een self-fulfilling prophecy. Je denkt dat je het niet kan, dus ga je het ook niet kunnen. Heel wat vijftigplussers denken bijvoorbeeld dat ze te oud zijn om nog een nieuwe job te vinden, of dat ze een last zijn voor de jongere garde.
Maar die gedachte alleen al maakt dat je minder snel een job vindt. Roep die negatieve gedachtentrein een halt doe, of nog beter: denk wat positiever. Ja, je bent misschien al de 50 gepasseerd maar daardoor heb je juist pakken levenservaring.
Extra: Hoe het negatieve stemmetje in je hoofd de baas worden?
Of je nu pas van de schoolbanken komt of een oude rot in ’t vak bent, als je gaat solliciteren is het belangrijk om je sterke kanten in de verf te zetten. En als vijftigplusser heb je die zeker genoeg. Denk maar aan…
Lees ook: Wat zijn mijn capaciteiten?
De recruiter is dikwijls een van de grootste obstakels voor vijftigplussers. Het zijn vaak jonge mensen die een duidelijke voorkeur hebben voor… jonge mensen. Maar hoe ga je daarmee om? Niet! Vijftigplussers vinden veel vaker een job door een beroep te doen op hun eigen netwerk, en door de recruiter dus te omzeilen.
Vertel iedereen dat je op zoek bent naar een job: je familie, je vrienden, de buren, aan de kassa in de supermarkt of in de wielerclub. Vergeet zeker de mensen niet die je leerde kennen in je vorige job(s). Als een zakelijk contact je introduceert bij zijn werkgever, heb je onmiddellijk een streepje voor.
Zo netwerk jij jezelf een nieuwe job: 5 tips
Het leven speelt zich vandaag de dag meer en meer online af. Je hebt waarschijnlijk wel een profiel op Facebook of Instagram, maar gebruik het niet alleen om foto’s van je vakanties te posten. Volg belangrijke figuren binnen het domein waarin je werk zoekt en reageer zo nu en dan op topics uit je vakgebied.
Ben je op LinkedIn terug te vinden? Geef dan genoeg prijs over je professionele verleden en ga voor een eenvoudige maar recente foto van jezelf. Wees maar zeker dat professionele werkgevers je online cv checken!
De kans dat je toekomstige baas én collega’s wat jonger zijn, is groot. Zie jezelf niet als een last, maar als een meerwaarde voor het hele team. Met jouw bagage en levenswijsheid kun je, vooral je jongere collega’s, als geen ander adviseren en begeleiden. De geknipte mentor dus!
Je bent altijd aanwezig op de werkvloer en op lange termijn is dat een pak goedkoper. Ah ja, want met een werknemer als mentor moeten de jonkies geen peperdure opleidingen meer volgen. Win-win!
Go for happy! Ga naar jobat.be en vind een job die écht bij je past
(dt/em) - Bronnen: Cvmaker / Driessen.nl / Intermediair
25 februari 2022Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Solliciteren op een vacature is business as usual. Maar een persoonlijke aanbeveling laat uiteraard een diepere indruk na. Daarom leer je best netwerken.
Ook op de werkvloer doen mannen en vrouwen zich vaak jonger voor dan ze werkelijk zijn. Om ‘erbij te horen’. Of uit schrik om tweede keus te zijn.
Zeven jaar geleden werd er raar opgekeken als er een vijftigplusser het kantoor binnenwandelde, maar die tijd is voorgoed voorbij...
Van wereldreis tot ziekte. Van werkloosheid tot sabbatjaar. Een gat in het CV kan diverse verklaringen hebben. En een probleem hoeft dat niet te zijn.
Lang wachten op antwoorden, of soms zelfs helemaal geen antwoord krijgen. Dat is de grootste frustratie tijdens het solliciteren...
Zoek je een job of wil je van werkplek veranderen? De eerste stap is niet eenvoudig. Mede door de pandemie zijn er grote veranderingen op de arbeidsmarkt.
Het lijkt alvast een trend: vroeger was een manager vaker een veertig- of vijftigplusser dan vandaag. Zijn managers tegenwoordig alsmaar jonger?
Hoewel discriminatie op basis van je leeftijd wettelijk niet kan, blijkt er in de praktijk toch nog heel wat werk aan de winkel.
Videobellers vinden gesprekspartners met planten en boeken achter zich het betrouwbaarst.