Waar vind ik jobs?
Vorige

1 van 855

Volgende
Volgend artikel:

Dit zijn de 20 meest gevraagde jobs in de zorg

5 tinten digitaal: rekruteren in tijden van corona

In tijden van corona verlopen ook solliciteren en rekruteren meer en meer digitaal. Jobat licht er vijf opvallende initiatieven uit. Van virtuele lunch en online jobdag tot digitaal radiostation.

1. Het bootcamp van Lidl

Bij retailer Lidl hebben ze hun traditionele bootcamp helemaal in een digitaal jasje gestoken om vijftig laatstejaarsstudenten aan te zetten tot solliciteren. Zij krijgen online proeven voorgeschoteld. Zo wordt naar de geselecteerde kandidaten een verrassingspakket opgestuurd. Zij moeten dit pakket op een creatieve manier verwerken in een video.

“Als ze slagen voor deze proef, vragen we hen ook om tijdens een online rollenspel hun reactie te geven op bepaalde situaties die zich in de winkel kunnen voordoen”, vertelt Sarah Dewaele, project manager recruitment & selection bij Lidl.

2. Het lunchpakket van Ontex

Ook luierspecialist Ontex deed iets gelijkaardigs, maar dan voor trainees die internationaal zullen moeten samenwerken. Naar hen werden lunchpakketten gestuurd. Dit omdat de lunch met de kandidaten op hetzelfde moment gepland was als de assessment-dag, die dus deze keer virtueel verloopt.

3. Interne sollicitaties bij Aquafin

220 sollicitatiegesprekken hadden ze bij waterzuiveraar Aquafin gepland. “Dertig nieuwe en interne vacatures”, vertelt Greet Van Ginkel, recruiter bij Aquafin. Maar toen kwam de lockdown en verhuisden alle interviews van de vergaderzaal op kantoor naar home offices. “Op één à twee dagen hebben we alles omgegooid”, vertelt ze.

De kandidaten – voor functies als teammanager of operator - waren medewerkers bij wie computerwerk niet per se hun hoofdtaak is. Los van kleine kinderziektes deed de technologie het prima, net als de collega’s zelf overigens. “We voerden online sollicitatiegesprekken vanuit tientallen home offices, van de kust tot Limburg.”

4. De jobdag van BDO

Adviesbureau BDO organiseerde op zijn beurt een virtuele jobdag. De ontmoetingen, zowel de livestream en chatsessies, deed het adviesbureau via het platform van de Brusselse start-up Winch. Dit event liep identiek als een klassieke jobbeurs, alleen namen de studenten van thuis uit deel.

“Een virtuele jobbeurs is voor studenten misschien zelfs minder intimiderend”, aldus Florence Cornélis, recruitment manager bij BDO. “Niet iedereen durft op een klassieke beurs vragen te stellen op onze stand. Bij de virtuele jobdag kunnen ze hun vragen ook anoniem stellen.”

5. Het radiostation van Ausy

Het initiatief van uitzendbedrijf Ausy is eerder intern, maar te leuk om te laten liggen. Zij stampten een eigen digitaal radiostation uit de grond. “Een zender met eigen logo en webshop met merchandise waarvan de opbrengst naar een goed doel gaat”, vertelt Lieven De Vos, digital marketeer bij Ausy.

“We nemen er op onze typisch eigenzinnige manier alles met een korrel zout. Plaatjes aanvragen, leuke recepten, nieuwsbulletins met eigen quotes, haiku's over corona: noem maar op.” Allemaal om hun thuiswerkers te entertainen.

(William Visterin)

15 mei 2020
Anderen bekeken ook