Thuiswerken
Vorige

1 van 278

Volgende
Volgend artikel:

Afwezig door ziekte: 1 op 3 Belgen niet. Welke sectoren het meest?

5 onmisbare onderdelen voor jouw hybride werkplek (en de trends)

Onmisbare onderdelen voor jouw hybride werkplek
Een kleine drie jaar geleden, in volle coronacrisis, moesten veel collega’s in hun eigen (thuis)omgeving aan de slag. Vandaag staan we al een stuk verder qua technologie en aanpak in het hybride werken: thuis en op kantoor. Deze trends en onderdelen zijn daarbij cruciaal.

1. Bureau en houding

Terwijl velen aanvankelijk thuis aan de keukentafel werkten, hebben de meesten een aangepaste bureaustoel voor thuiswerk. Ook de sta-bureaus geraken ingeburgerd, beschikbaar van speciaalzaak tot Ikea. Nog belangrijker is het bureaugebruik zelf.

“Verander tijdens je werkdag bijvoorbeeld regelmatig van houding en neem voldoende pauzes en beweging, zowel op het werk als in je vrije tijd”, klinkt het bij experts.

Zo organiseerde ergonomievereniging VerV dit najaar een actie rond ‘wisselwerken’: het zitten even onderbreken om de benen te strekken of te bewegen. “Neerzitten op het werk zit ingebakken in onze cultuur”, zegt Wim Ponsaert van VerV en preventieadviseur bij ING. “Tijdens een vergadering wordt nog steeds raar opgekeken als een collega even rechtstaat.”

Lees ook: Hoe ergonomisch is jouw werkplek?

2. Laptop en monitor

In het hybride kantoor is de laptop eigenlijk de norm. Zo gaf fabrikant HP op de recente consumentenbeurs CES 2023 aan om met zijn laptops in eerste instantie ‘de hybride ervaringen te verbeteren’. “Het kantoor is vaak minder aantrekkelijk door verouderde technologie, wat leidt tot frustratie en productiviteitsverlies bij werknemers”, stelt Herbert Wormgoor van HP.

Ook een trend zijn de aparte monitoren voor thuis- of kantoorwerkers. De nieuwste technologieën moeten bijvoorbeeld blootstelling aan blauw licht verminderen of automatisch de helderheid van het scherm aanpassen.

Extra: Hybride werken bespaart bedrijven 10.000 euro per werknemer

3. Webcam

Ook de webcam evolueert. De nieuwste HP-laptops ondersteunen bijvoorbeeld onder meer dubbele videostreams, zodat gebruikers tegelijkertijd hun gezicht en een object of whiteboard naast elkaar kunnen tonen. En ook gezichtsherkenning die identificeert naar welke camera een gebruiker kijkt, zodat gespreksdeelnemers het oogcontact kunnen behouden.

Dan is er nog de opmars van de losse webcam. Zo lanceerde audiomerk Epos zijn eerste persoonlijke webcam, die moet afrekenen met veel voorkomende vergaderproblemen zoals een slecht beeld, lange set-uptijden en lastige instellingen.

“Ons doel is om nieuwe vergaderoplossingen en -technologieën te ontwikkelen die gebruikers en bedrijven helpen bij hun hybride manier van werken”, aldus Theis Mørk van Epos.

VIDEO: 5 cameratips voor online meetings, videocalls en webinars

4. Toetsenbord en muis

Het ergonomisch toetsenbord en de ergonomische muis kenden we al. Maar er is meer. Nieuw is bijvoorbeeld de MS700 muis van Dell, speciaal voor zakenreizigers, en naar eigen zeggen de eerste verdraaibare Bluetooth-muis voor meerdere apparaten.

Opmerkelijk is fabrikant Trust met zijn Trezo keyboard en muis dat ‘bibliotheek stil’ werken moet garanderen qua toetsen en kliks. 52 dB is het maximum geluid bij Trezo, terwijl dat bij een klassiek toetsenbord al snel boven de 60 dB is. Als je je ergert aan luid getyp van collega’s of huisgenoten, kan de Trezo set dus een uitkomst zijn.

5. Headset

Vooral de headset kreeg een boost. “Bij de start van de coronapandemie was de vraag naar onze headsets vele malen groter dan het aanbod. We hebben toen zelfs voorrang moeten geven aan bepaalde klanten, zoals zorginstellingen”, aldus Frank van Veen van fabrikant Jabra. Zo’n headset moet een onberispelijke geluidskwaliteit bieden, en liefst ook makkelijk draagbaar zijn.

Werk je regelmatig bij anderen, dan is een toestel met actieve ruisonderdrukking (active noise cancellation of ANC) erg nuttig. Naast het feit dat je met je headset vlot kan overschakelen naar een ander toestel, zoals je smartphone. Liefst via de draadloze bluetooth-technologie, zodat je ook tijdens een call af en toe je benen kan strekken. Of hoe houding en beweging bij het hybride werken minstens even belangrijk zijn als technologie.

Ontdek: Zijn kantoren klaar voor het hybride werken?

(William Visterin)

25 januari 2023
Anderen bekeken ook