5 beroepen die dreigen te verdwijnen

Nieuwe technologieën zijn plezant, maar eisen ook slachtoffers. Jobs met name. Volgende 5 exemplaren zijn met uitsterven bedreigd.

1 februari 2011

Delen

Agent de voyage, métier en voie d'extinction ?
De reisagent: gedoemd te verdwijnen.

1. Reisagent

Dankzij het internet kan je heel makkelijk rechtstreeks boeken bij huis- of hoteleigenaars. Voor een arrangement met een vlucht of andere opties, kan je terecht bij het groeiend aantal onlinereiskantoren.

2. Platenboer

De grote ketens hebben de lokale platenzaak al zo goed als doen verdwijnen. Misschien dat een gespecialiseerde muziekwinkel nog kan opboksen tegen die concurrentie, maar ook zij voelen de hete adem van de ketens, de illegale internetdownloads en onlinewinkels zoals iTunes in hun nek.

3. Videotheek uitbater

Met het verhuren van videofilms zal er niet zo heel lang meer geld te verdienen zijn. Dankzij digitale tv neem je met één druk op de knop je favoriete film op en bekijk je hem wanneer jij het wil, zonder je te moeten verplaatsen. Bovendien kan je de nieuwste kaskraker al van het internet plukken als de films nog in de bioscopen lopen.

4. Kassier

Time is money. De selfscan kassa’s in de grootwarenhuizen zijn nu nog nieuw, en nog niet helemaal doorgebroken. Maar ongetwijfeld zullen ze aan belang winnen. Niet dat dit de kassiers helemaal zal doen verdwijnen, maar er zal toch minder personeel nodig zijn dan nu.

5. Foto-ontwikkelaar

Met al die digitale fototoestellen moeten er geen fotorolletjes meer ontwikkeld worden, en dat is de dood voor de zwarte kamer van foto-ontwikkelaars. Zelfs fotografen krijgen het steeds moeilijker nu je dankzij de allernieuwste snufjes op de fototoestellen en de pc’s geen topfotograaf meer moet zijn om topfoto’s te trekken.

(mr)     

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?