5 goede redenen waarom een job als douane-medewerker iets voor jou is

29 augustus 2019
Je hebt een Bachelor diploma op zak maar je wilt blijven bijleren en doorgroeien tijdens je loopbaan? Wil je mee instaan voor de bescherming van de samenleving? Je wilt een job met verantwoordelijkheid, werkzekerheid en administratieve taken schrikken je niet af? Dan is een job bij de Algemene Administratie van de Douane & Accijnzen, onderdeel van de FOD Financiën, zeker iets voor jou.

1. Je houdt van nuttig en gevarieerd werk

Je draagt met de controles zelf, alsook met de planning ervan bij aan een veiligere samenleving. Dat doe je in team, onder andere door verboden goederen in beslag te nemen, passagiers en cargo te controleren of soms zelfs een volledig vliegtuig of schip te doorzoeken. Maar evengoed kan je proactief risicoanalyses uitvoeren zodat je collega’s op het terrein nauwgezetter controles kunnen doen of help je met de efficiënte planning en administratie van de toezicht-, controle – en opsporingsactiviteiten van de verschillende teams.

Je kan ook boekhoudkundige en administratieve controles uitvoeren om na te gaan of de aangiftes overeenstemmen met de andere commerciële en administratieve documenten. Of je gaat uitgebreid na of iemand al dan niet in aanmerking komt voor een vergunning. Eén ding is zeker: jouw werk , vormt een onmisbare schakel in de goede werking van de douane.

Werken bij de Douane

2. Je leert graag bij

Bij de Douane krijg je een gerichte opleiding. Zo leer je de kneepjes van het vak en kom je alles te weten over de controle van zowel vrachtvervoer als passagiersbagage, douanedocumenten en samenwerking met andere overheidsdiensten zoals de Federale Politie. Je wordt eveneens opgeleid om de controles op administratief vlak te ondersteunen. Zo kun je aan de slag met rapporteringstools om statistieken bij te houden en o.a. op basis daarvan je collega’s algemene inlichtingen te bezorgen.

Zou je graag nog bijleren op de werkvloer? Dan kun je je gading vinden in het uitgebreide opleidingsaanbod van de FOD Financiën. Alle opleidingen kun je tijdens je werkuren volgen. Maar ook zonder bijkomende opleiding kun je rekenen op interessante doorgroeimogelijkheden.

Werken bij de Douane

3. Je werkt graag samen

Je bent een plantrekker, maar samenwerken met je collega’s is voor jou net zo belangrijk. Je vindt het belangrijk dat iedereen zijn ideeën kan delen en vindt onderlinge communicatie dan ook essentieel om conflicten op te lossen. Ook naar interne en externe klanten toe communiceer je op een transparante, integere en objectieve manier. Je houdt van een constructieve aanpak waar iedereen zich in kan vinden.

4. Je werkt graag flexibel

In je uurrooster en in je job zie je graag wat variatie terug. Dan zit je bij de Douane op je plaats: bewaking en controle zijn immers een non-stop bezigheid. Door samen met je collega’s in een flexibel systeem (shift en non-shift) te werken, verzekeren jullie de permanentie 24u/24u en 7 dagen op 7.

5. Je wilt werkzekerheid

Je wilt er graag zeker van zijn dat als jij je engageert voor een job, je hetzelfde van je werkgever mag verwachten. De FOD Financiën geeft je als werknemer meer werkzekerheid dan werkgevers uit de privésector. Statutair of contractueel krijg je een job aangeboden die je zekerheid biedt, ook als het economisch klimaat wat minder gunstig is.

Antwoordde je vijf keer volmondig ‘ja’?
Ben je jonger dan 25 jaar en geïnteresseerd in een eerste werkervaring?
Ontdek hier meer info over deze vacatures en solliciteer.
 

Werken bij de Douane
Federale Overheidsdienst Financiën:
Voeg je CV toe
Jobs voor jou zal je betere jobs suggereren gebaseerd op je opleiding, vaardigheden en werkervaring.

Ontvang per mail jobs op maat

Ontvang nieuwe 'Federale Overheidsdienst Financiën' jobs meteen in je mailbox.