Vergaderen
Vorige

1 van 145

Volgende
Volgend artikel:

De 10 grootste vergaderfrustraties

5 dingen die je kan leren van 'The King's Speech'

Ook al ervaren hoe moeilijk het is om een toespraak te geven voor publiek? De Oscarwinnende film 'The King's Speech' leert ons veel over hoe moeilijk het wel is om zich in het openbaar uit te drukken. En dan mag men nog de Koning van Engeland zijn!
#

Wil je niet het risico lopen om op het moment suprême compleet tilt te slaan, bereid dan zeker je discours goed voor, want het laatste wat je wil is voor een volle zaal afgaan als een gieter. Onthou hierbij één ding zeker: het gaat niet alleen om wat u te vertellen hebt, maar vooral hoe uw boodschap overkomt.

In 'The King's Speech' toont regisseur Tom Hooper hoe het moet:

 1. Vooraleer het woord te nemen is het noodzakelijk te weten hoe je bij je publiek wil overkomen.
  In de film moet 'Bertie', toekomstig koning van Engeland, zijn volk voorbereiden op… oorlog. U hoeft dit niet te doen. Maak eerst voor uzelf goed duidelijk wat u wil zeggen, en bereid uw toespraak vervolgens goed voor.

 2. Overstijg uw functie
  Een titel wil niets zeggen als u het niet uitstraalt ook. Bertie mag dan wel koning zijn, hij moet het ook tonen. Wanneer u communiceert, twijfel dan niet om uw persoonlijkheid, ja zelfs uw ziel in uw toespraak te leggen. Dán pas bent u uw titel waardig.

 3. Denk verder dan uw neus lang is
  Durf de nadruk te leggen op de dingen die echt belangrijk zijn in uw speech. Gebruik daarvoor gerust gebarentaal, maar overdrijf niet.

 4. Neem een standpunt in en vertel niet gewoon maar feiten
  Iedereen kan gegeven gebeurtenissen oprakelen. Vertel een verhaal of een persoonlijke anekdote om uw verhaal kracht bij te zetten.

 5. Wees goedwillig, zoals een koning op koningin op zijn of haar troon
  Het is de bedoeling dat u eerlijk en oprecht overkomt, ook ten opzichte van uzelf! Gebruik humor en fijngevoeligheid om de dingen op een correcte manier voor te stellen. Indien u dit doet, pakt u gegarandeerd uw publiek zonder veel moeite in.
 

(jn)  

11 maart 2011

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook