Meer/minder verdienen
Vorige

1 van 372

Volgende
Volgend artikel:

Ambtenaar of bediende: wie verdient het meest?

3 tips om je salaris slimmer te spenderen

Is je loon al uitgegeven voor het goed en wel op je bankrekening staat? Zorg dat het je deze maand niet overkomt en leer hoe jij een beetje kan budgetteren, sparen en een bedrag opzij kan zetten voor noodgevallen.

Maak jij je regelmatig zorgen dat je het einde van de maand niet haalt met je zuurverdiende centen? Tijd om je uitgaven en bankrekening even onder de loep te nemen. Hoe zorg jij ervoor dat je op het einde van de maand iets over houdt in plaats van in het rood te gaan?

1. Maak de optel- of aftreksom

Begin met je vaste kosten uit te rekenen: huur of afbetaling huis, de gas-, water-, smartphone-, en elektriciteitsrekening, vervoerskosten, …

Bereken ook hoeveel je ongeveer maandelijks uitgeeft aan eten, producten voor persoonlijke hygiëne, en alles dat je uitgeeft om jezelf in je basisbehoeften te voorzien.

En waar zitten de extra’s? Hoeveel geef je uit aan concerttickets, goede doelen, magazine-abonnementen, sportabonnement… De minder levensnoodzakelijke uitgaves, maar die je wel goed doen voelen en nodig zijn voor ontspanning, je sociaal leven en algemeen welzijn.

Installeer een budget app op je smartphone of tablet om een beter zicht te krijgen op je uitgaven en je rekeningen beter bij te houden.

Als je weet hoeveel je daadwerkelijk nodig hebt dan kan je dat van je inkomsten aftrekken en weet je hoeveel je over hebt om mee te ‘spelen’. Tegelijkertijd weet je waar je grote kosten liggen en kan je al eens kijken of er geen goedkopere alternatieven zijn: een andere energieleverancier, herberekening afbetalingsplan, shoppen in andere winkels of kopen van een goedkoper merk. Je kan in je lijst verder nog nagaan of je niets volledig kan schrappen. Gebruik je alle lopende domiciliëringen nog. Lees je dat magazine waar je al 5 jaar een abonnement op hebt wel? Ga je nog naar die fitness en is er een goedkopere in de buurt? Steun je dat goed doel nog? Betaal je een verzekeringsbedrag voor een auto of smartphone die je niet meer hebt? Het zijn vaak kleine (spook)bedragen die je al gemakkelijk 100 euro kunnen uitsparen per maand.

2. Spaar en investeer

Zet nieuwe domiciliëringen of vaste betaalmomenten op, maar dan voor jezelf, om te kunnen sparen. Op het moment dat jij je vaste kosten betaalt, betaal je meteen een bedrag uit aan jezelf. Je kan dan een vast bedrag op je spaarboekje zetten of in een investeringsplan of -project steken.

Financieel adviseur Jasmine Birtles (oprichtster van MoneyMagpie.com) geeft als tip om je leeftijd te nemen, die te halveren, en dat als percentage te nemen van hoeveel van je loon je moet investeren in je spaarplan. Ben je 30? Dan zou je zo’n 15% van je inkomen moeten investeren in je pensioenspaarplan, aandelen of andere spaar- of investeringsproducten die je op langere termijn zullen terugbetalen. Het percentage stijgt dan naarmate je ouder wordt.

Ze raadt verder nog aan om niet alleen te rekenen op het geld dat je werkgever voor je opzij zet als het om pensioensparen gaat. Omdat dat vaak maar een klein bedrag is én je ook later wel een extraatje kunt gebruiken.

3. Leg een noodspaarpot aan

Je weet nooit wanneer er eens een noodgeval is. Dat kan gaan van een grote kost (kosten aan wagen, kapotte koelkast, een gebroken raam dat niet of niet volledig door de verzekering wordt gedekt…) tot plots werkloos zijn. Ook hiervoor heeft Birtles een rekensommetje klaar staan. Het bedrag dat je zou moeten sparen voor je reserves, is het bedrag van het maandelijks basisbudget dat je hierboven hebt berekend, maar dan maal 6. Merk je dat je maandelijks 1.000 euro aan vaste kosten hebt? Dan zou je 6.000 euro moeten gespaard hebben, zodat je – moest je je job verliezen – 6 maanden speling hebt zonder je grote financiële zorgen te moeten maken.

Ze adviseert ook om aparte spaarpotjes aan te leggen voor dingen die belangrijk voor je zijn. Overloop je prioriteiten en zeker degene die je wat geld kosten. Geef jij graag veel cadeaus met de feestdagen? Leg daar dan een apart potje voor aan. Ga je graag op reis? Reken dan vooraf al uit hoeveel je maandelijks opzij zou moeten zetten om dat comfortabel te kunnen doen. Een goede tip is om ook een potje voor kleine uitgaves te hebben, bijvoorbeeld voor een keukenapparaat dat stuk gaat, een nieuwe smartphone, een bezoek aan vrienden… Zo moet je voor de kleine dingen niet van je noodspaarrekening zitten snoepen. Zo maak je virtuele spaarpotjes. Een tactiek die vroeger al werd toegepast met confituurpotten. Toen plakte je etiketten op lege confituurpotten met de naam van je project of doel en je stak er elke maand of elke week een bedrag in om zo dichter bij je doel te raken. Ondertussen kan dat ook online. Maar voor wie liever thuis spaart, kan het nog altijd een originele manier zijn om wat geld opzij te zetten.

Ga vooral op zoek naar wat werkt voor jou.

(sjv) - Bron: Get the gloss / MoneyMagpie  

15 september 2020
Anderen bekeken ook