Vorige

1 van 96

Volgende
Volgend artikel:

Iederéén vrij op woensdag? Het kan

22 weken ouderschapsverlof bij Nestlé

21 januari 2020
22 weken ouderschapsverlof, volledig betaald door je werkgever... Veel mensen kunnen daar alleen maar van dromen. Bij Nestlé is het realiteit. En ook uniek: de 22 weken kunnen vrij verdeeld worden tussen beide ouders.

Genderneutraal ouderschapsverlof

Het Zwitserse levensmiddelenconcern Nestlé maakt geen onderscheid meer tussen moeder- en vaderschapsverlof. Vanaf nu wordt het ouderschapsverlof bij Nestlé opgedeeld in twee stelsels, vrij te verdelen tussen beide ouders. Wereldwijd kunnen ouders kiezen wie 18 weken krijgt en wie 4 weken. De regeling is genderneutraal en geldt voor verschillende gezinssamenstellingen. De ‘primary caretaker’ ( = de belangrijkste verzorger) kan rekenen op minimaal 18 weken ouderschapsverlof, volledig doorbetaald. Eerder waren dat 14 weken. De ‘secondary caretaker’ (= de andere ouder) krijgt minstens 4 weken. Voorheen bestond er voor deze laatste categorie ouder geen regeling.

De uitbreiding kadert in de krapte op de arbeidsmarkt en de strijd om goede werknemers aan te trekken en te behouden. Het ultieme doel van de voedingsgigant is dus de versterking van hun werkgeversimago en een verhoging van de retentie.

Nestlé is niet de enige, een tijd geleden stelde bijvoorbeeld ook het IT-concern Hewlett Packard Enterprise zijn werknemers een volledig betaald ouderschapsverlof van zes maanden voor.

Meer tijd met je kinderen doorbrengen is dan ook een hot topic voor veel werknemers. Mensen willen op bepaalde momenten in hun loopbaan hun arbeidsprestaties tijdelijk kunnen onderbreken of verminderen om zich te ontfermen over de opvoeding van hun kroost.

Iedere familie is uniek

‘Every family is unique’, aldus de CEO van de voedingsgigant. Mark Schneider van Nestlé vindt dat de tijd rijp is voor een moderne regeling rond ouderschapsverlof, die beter aansluit bij de uiteenlopende behoeften van de verschillende ouders die er werken. Bovendien gelden de regels ook voor gezinnen die een kind adopteren of een pleegkind in huis nemen.

Tegen 2022 zou de regeling voor alle werknemers wereldwijd moeten gelden. Dat zijn er meer dan 300.000. In ons land werken meer dan 800 werknemers voor Nestlé.

Afhankelijk van de locatie

Ook stelt de nieuwe regeling een minimum aantal weken voorop, geen maximum. Als werknemers in bepaalde landen recht hebben op nog meer ouderschapsverlof, bijvoorbeeld als de lokale wetgeving dat oplegt, dan gaat Nestlé daarin mee.

(mr)

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook

Artikels zoeken

Aanbevolen jobs

Wil jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

Of zoek in 17630 andere jobs