Sollicitatiegesprek
Vorige

1 van 283

Volgende

2 essentiële stappen die sollicitanten meestal vergeten

Deze twee basisstappen lijken misschien vanzelfsprekend, maar loopbaancoach Annelies Quaegebeur merkt dat ze vaak worden vergeten.

“Als je de twee stappen leest en je hebt zoiets van: ‘natuurlijk’, dan ben je goed bezig”, vertelt loopbaancoach Annelies Quaegebeur. “Helaas stel ik in mijn coachinggesprekken vaak vast dat er veel mensen zijn die deze basisstappen, maar tegelijk zo essentieel, niet zetten en zo mogelijks een mooi jobaanbod missen.”

2 essentiële stappen die sollicitanten meestal vergeten

Stap 1 voor het jobinterview: doe je huiswerk

Huiswerk op verschillende vlakken: meer info opzoeken over de firma, de jobinhoud, de persoon of personen die je zal ontmoeten op het sollicitatiegesprek, ...

“Veel kandidaten bereiden voor wat ze zullen zeggen op vragen als ‘stel je eens voor’, ‘wat zijn je sterktes’, ‘voor welke valkuilen moet je oppassen’, ‘wat zou je baas over je vertellen moest ik het hem vragen’, … Ze bereiden voor wat ze over zichzelf kunnen zeggen, maar vergeten mee te delen hoe zij een verschil zullen kunnen maken voor het bedrijf. En dat laatste is moeilijk om te doen als je het bedrijf niet beter kent. Je moet weten wat hun core business is, de waarden die binnen het bedrijf leven, waar ze als onderneming voor staan, welke de concurrenten zijn, waar hun uitdagingen liggen, … en daar is ‘onderzoek’ voor nodig. Veel mensen slaan deze stap helaas over.”

“Sommige van mijn klanten weten wel de naam van de persoon met wie ze een gesprek zullen hebben, maar weten niet of dat een tussenpartij is, de CEO van het bedrijf, de hiring manager, iemand van HR of… Gewoon al LinkedIn openen en bijleren over die persoon kan al wonderen doen. Ook de foto kan een indicatie geven over wie er voor je zal zitten op het gesprek. In dit internettijdperk zijn sociale media en Google een geweldig kanaal om meer over iets of iemand te weten te komen! Het geeft je de kans om meer over de persoon zelf én hun loopbaan te weten te komen, ze beter te begrijpen en makkelijker verbinding met ze te maken”, weet loopbaancoach Annelies Quaegebeur.

“Verbazend genoeg weten veel van mijn klanten amper wat het bedrijf doet als ze gaan solliciteren: welk product of dienst ze verkopen en waar dat ergens op de markt thuishoort. Laat staan dat ze kunnen uitleggen wat de sterktes van het product zijn (tov de concurrentie). Niet goed!”

“Vind je zowel over de interviewer als het bedrijf zelf online niet veel terug, dan kan je altijd in je netwerk nagaan of iemand de ‘informatiegaten’ kan vullen.”

“Sowieso moet je je goed voorbereiden in de zin dat je beslist welke goede vragen je zelf tijdens het interview zal stellen om een beter begrip van de job en het bedrijf te krijgen. Enkel zo kan je jezelf goed positioneren tijdens het sollicitatiegesprek. En dat is cruciaal om het verschil te maken met de andere sollicitanten.”

Stap 2 na het job interview: stuur een bedanking aan de interviewer

Een gouden tip van loopbaancoach Annelies Quaegebeur: “Wat je best doet is dezelfde dag, of de dag na je sollicitatiegesprek, een bedankingsmail sturen naar de persoon die je interviewde. Dit is een belangrijk deel van basisbeleefdheid en is een onderdeel van het sollicitatieproces. Stuur geen standaard bedanking die je ergens van het internet plukt. Bedank de persoon voor de tijd die hij/zij voor je vrijgemaakt heeft, citeer een aantal zaken die jullie besproken hebben (en die je nauw aan het hart liggen) zodat de interviewer nog eens herinnerd wordt aan je kwaliteiten en je interesse in de job. Helaas hoor ik zelden mensen die dank-je-wel berichten sturen, laat staan dat ze de tijd voor nemen een aantal punten uit het sollicitatiegesprek nog eens op mail te zetten.”

Deze twee stappen lijken misschien vanzelfsprekend, maar toch blijkt het dat dikwijls niet te zijn. “Een aantal mensen doen geen van beiden, anderen doen hun huiswerk en bedanking maar half. Gelukkig zijn er ook sollicitanten die er de nodige tijd voor uittrekken. Hier tijd voor maken zorgt er in ieder geval voor dat je opvalt op een positieve manier: het toont aan dat je belang hecht aan een goede voorbereiding, het menselijke contact belangrijk vindt en ook kan opleveren. Doe jezelf dus een volgende keer een plezier en probeer het op zijn minst eens.”

(mr) 

Met dank aan loopbaancoach Annelies Quaegebeur voor de tips. 

Annelies Quaegebeur is oprichtster en bezielster van A-Lissome, een organisatie die gemotiveerde professionals begeleidt die op een of andere manier worstelen met hun (loop)baan. Heb jij ook loopbaan gerelateerde vragen? . 

Wil je graag zelf aan de slag? Download dan hun gratis e-book ‘Geef Vleugels Aan Je (Loop)Baan - (Terug) Werken met Goesting en Energie’ (vol met handige oefeningen en inzichten) via deze link.  

9 augustus 2019
Aanbevolen jobs

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook