Stageplaats
Vorige

1 van 53

Volgende
Volgend artikel:

Duaal leren is de toekomst van de bouw

18 ultieme tips voor elke stagiair

Deze stagiair is er klaar voor!
Elk jaar is er een slag om de beste, coolste, leerrijkste, tofste stageplaats onder studenten en worden bedrijven overrompeld door stage-aanvragen. Ons advies: begin op tijd.

Op tijd begonnen, is de strijd al half gewonnen. Maar hoe bereid je jezelf voor?

VÓÓR JE STAGE

1. Begin met een geschikte stageplaats te zoeken

Hou rekening met wat je wil leren, wat je wil bereiken en waar je interesses liggen. Misschien voel je je het meest op je gemak in een team van een kleine organisatie met een familiale sfeer, misschien wil je liever meedraaien in een groot team van een internationale speler? Hoe zit het met je talenten? Wil je je door je stage specialiseren, of wil je juist je horizonten uitbreiden en iets helemaal anders proberen?

2. Leg een lijstje aan

Heb je je droomstage gevonden? Goed, maar hou ook enkele back-ups achter de hand. Je weet maar nooit dat je ultieme stageplek al aan zijn stagair-limiet zit of gewoon niemand kan gebruiken.

3. Ga op onderzoek

Heb je je droomstageplek gevonden? Ga dan op onderzoek. Analyseer niet alleen de website, doe ook eens een Google-search. Zijn er artikels verschenen over het bedrijf? Waar zijn ze mee bezig?

Check hun aanwezigheid op sociale media. Zijn ze actief op Twitter? Zoja, kan je daaruit afleiden wat ze belangrijk vinden? Misschien vind je er een kapstok om je sollicitatie aan op te hangen. Het is zelfs mogelijk dat je op deze manier achterhaalt wat voor mensen er werken en dat je de bedrijfscultuur kan achterhalen.

Allemaal interessante dingen om op voorhand te weten, zodat je tijdens je sollicitatiegesprek niet met je mond vol tanden staat als je toekomstige stagebegeleider vraagt: “Wat weet je over ons bedrijf?”.

4. Zoek een direct contact

Waar ga je je sollicitatie naar sturen? Info@algemeenadresvanhetbedrijf? Soms kan je niet anders, maar de kans dat je dan tussen de persberichten en spam verdwijnt, is groot. Probeer een directe contact te zoeken binnen de afdeling waar je wil stage lopen of contacteer de HR-afdeling.

Soms vind je die info op de website van het bedrijf, anders kan je even bellen naar het bedrijf en vragen of je de contactgegevens van het hoofd van een bepaalde afdeling mag hebben, of pols even tot wie je je het beste richt. Geen zin om te bellen dan kan je nog altijd een contact proberen op te sporen via Google of LinkedIn.

Maar bellen is je beste kans, dan kennen ze je naam, weten ze dat je gedreven bent, en kunnen ze niet doen alsof ze je sollicitatie hebben gemist. Daarom is het aan te raden dat je al contact legt met de firma of iemand binnen de organisatie, voor je je aanvraag opstuurt. Deze kleine vorm van netwerken kan je een stapje voor geven op andere kandidaten.

5. Personaliseer je CV en motivatiebrief

Een persoonlijke motivatiebrief is essentieel. Het is je eerste contact met je potentiële werkgever, dus je moet zijn of haar aandacht meteen weten te grijpen. Een beetje personal branding kan ook geen kwaad.

Vermijd vooral dat ze denken dat je een robot bent die naar elke mogelijke stageplek dezelfde e-mail stuurt. Je mag wel wat persoonlijkheid laten piepen. Toon je enthousiasme, zonder over de hele e-mail te exploderen. Zet erin waarom jij kiest voor dit bedrijf en waarom zij voor jou zouden moeten kiezen.

Veel mensen passen hun CV niet aan voor werkgevers, maar het kan helpen. De ene ervaring kan voor een bepaalde organisatie belangrijker zijn dan voor de andere. Zorg dat de juiste kwaliteiten eruit springen. Heb je vrijwilligerswerk gedaan dat voor de ene organisatie belangrijk is? Zet het in de kijker. Heb je een studentenjob gedaan die je relevante werkervaring heeft bijgebracht voor een bepaalde functie? Zet het in de kijker. Al je bijbaantjes en zij-projecten tonen inzet en passie, speel dat uit in je voordeel.

Heb je een sterke aanwezigheid op sociale media? Zet er al meteen een link in naar je Twitter-account of LinkedIn-profiel. Zorg er dan wel voor dat het een profiel is dat ze willen vinden. Check dus snel even wat je hebt gepost en wat je toekomstige begeleiders gaan kunnen zien. Kuis het desnoods een beetje op. Doe ineens een snelle internetzoekopdracht naar je naam en kijk wat er naar boven komt. Je weet dat zij het gaan doen, dus je bent ze best even voor.

Tip: Zet in de onderwerpregel van je e-mail al dat het gaat om een stage en zet er het departement of de functie waarin je geïnteresseerd bent bij. Handig voor overzicht, zowel voor jou als je stagebedrijf. En herlees, herlees, herlees.

En dan is het afwachten of je op gesprek kan...

TIJDENS JE STAGE

1. Focus op je collega’s

Leer de namen van je collega’s, zoek hen op op LinkedIn (zij gaan jou sowieso ook even online opzoeken), vraag naar hun interesses en niet alleen naar hun job. Ja, het is belangrijk om te weten wie wat doet, maar praten over elkaars interesses, is een goede ijsbreker.

Laat je niet verleiden tot roddelen, want dat laat een onprofessionele indruk achter en kan wel eens in je gezicht teruggegooid worden. Je wil vertrouwen winnen op een positieve manier.

2. Wees sociaal

Ga mee lunchen als dat wordt voorgesteld of vraag of je mee mag. Zet niet de eerste dag al je hoofdtelefoon op, ook al helpt dat met je concentratie. Je gaat zoveel mogelijk willen horen, leren en aangesproken worden. Haal alle barrières weg.

3. Doelen

Zet dag- en weekdoelen voor jezelf en praat met je stagebegeleider over wat je wil leren en pols al even wat hij of zij van jou verwacht.

4. Stel vragen

Wees niet bang om te veel te vragen. Van een stagiair wordt verwacht dat hij of zij zo veel mogelijk wil leren en weten, dingen observeert en daar ook vragen over heeft. Doen alsof je alles al weet en dan volledig op je bek gaan, is iets minder charmant. Doe alsof je niets weet, leer bij en verbluf iedereen met je prestaties.

5. Feedback

Vraag regelmatig feedback, niet alleen op het einde van je stage. Moest er dan toch iets zijn waar je nog aan kan werken, dan is het te laat. Vraag daarom aan het einde van de week of tijdens een zwaar project een feedbackmomentje, desnoods per e-mail.

6. Wees professioneel

Je bereidt jezelf voor op een carrière, wie weet kan je later in je droombedrijf aan de slag, laat daarom een professionele indruk achter. Maar wees geen robot. Professioneel is niet hetzelfde als stijf.

Wees op tijd (of verwittig je stagebegeleider dat je te laat gaat zijn of dat je ziek bent), verdwijn niet plots een uur, kleed je netjes (vraag op voorhand of er een kledingcode is), en verzorg je communicatie (geschreven en verbaal). Neem notities en stel je open en geïnteresseerd op.

7. Hou jezelf bezig en maak jezelf nuttig

Krijg je maar een beperkt takenpakket en ben je er meteen door? Vraag extra werk of vraag aan collega’s of je hen met iets kan helpen? Misschien kan je zelfs cross-over werk doen met een ander departement.

Hou je tijd in de gaten, plan je taken in en rond ze op tijd af, maar zeg op zoveel mogelijk extra taken “ja”. Het maakt je gemakkelijk om mee te werken, je krijgt meer kansen om te leren en jezelf te bewijzen, en je valt positief op doordat je hulpvaardig en beleefd bent.

Laat het wel op tijd weten als je echt te veel werk hebt, anders ga je misschien half werk beginnen afleveren of een burn-out krijgen tijdens je stage. Dat is zeker niet de bedoeling.

Ga niet met je duimen zitten draaien of enkele uren bellen met een vriendin. Er is genoeg om te leren.

8. Haal koffie

Het is een megacliché en de meeste stagebegeleiders verwachten niet meer dat je enkel dient om koffie te halen en een beetje wezenloos meeloopt. Je krijgt je taken en bent normaal gezien een werkkracht die functioneel meedraait binnen de organisatie.

Toch, als je zelf voor koffie of thee gaat, vraag aan je collega’s of je iets kan meebrengen? Verjaar je of zit je eerste week erop? Breng misschien iets mee naar kantoor om het te vieren. IJsbrekers. Heb je een goede band met je stagebegeleider, stel dan misschien even voor om iets te gaan drinken tijdens de middagpauze of erna om je vooruitgang (en misschien zelfs toekomstmogelijkheden) te bespreken.

9. Hou een logboek bij

Een agenda bijhouden is belangrijk, je collectie post-its met to do’s ook, maar hou eveneens een logboek bij met al de taken waar je aan begonnen bent, die afgewerkt zijn, en hoe dat voor jou verlopen is.

Je legt een soort portfolio aan, waarin je opschrijft welke taken je gedaan hebt. Zo hou je een overzicht van wat je al gedaan, geprobeerd, al wel en nog niet geleerd hebt. Volg op wat je al gedaan hebt voor welk project en schrijf zij-informatie op of noteer belangrijke contacten. Maak aantekeningen tijdens vergaderingen. Schrijf details op die je belangrijk vindt en later nog van pas kunnen komen. Een notitieboekje bij de hand hebben, is dus de boodschap.

Het is een goed instrument om van tijd tot tijd te reflecteren.

10. Laat je inspireren

Laat je inspireren door collega’s en je mentor. Zoek mensen in gelijkaardige functies en laat hen praten over hun ervaring en luister naar hun anekdotes. Zoek artikels, Ted talks en boeken van en over mensen die je motiveren en die staan waar jij graag zou willen staan. Hun carrière of levensweg kunnen een bron aan inspiratie zijn.

Niet genoeg? Dan zijn er een hoop films gemaakt over de (lijdens)weg van stagiairs, zoals onder andere:

  • ‘The Pursuit of Happyness’
  • ‘The Internship’
  • ‘The Intern ‘

En series...

  • Chandler in ‘Friends’, wanneer hij van carrière verandert. (The One With The Mugging)
  • Marshall in ‘How I Met Your Mother’. (Life Among The Gorillas)
  • Heel ‘Grey’s Anatomy’...

Voorbeelden genoeg. Je kan er vast zelf wel aan toevoegen.

NA JE STAGE

1. Reflecteer

Hier zal je logboek handig zijn. Overloop wat je hebt geleerd en wat niet. Vond je het een aangename ervaring? Wat heb je over jezelf geleerd? Welke dingen sprongen er voor jou positief uit en welke dingen zou je nooit meer willen doen?

2. Feedback

Nog een laatste feedbackmoment over je volledige prestatie is aan te raden en vaak verplicht. Heb je een goede stage gehad, pols dan vooral of je stagebegeleider of medewerkers openstaan voor referenties. Was het een heel goede stage, vraag dan of er toekomstmogelijkheden zijn voor jou binnen het bedrijf. Een nee heb je, een ja kan je krijgen.

Was het niet zo’n goede stage, zie dit dan niet als tijdsverlies. Je hebt geleerd wat je niet wil doen, wat ongeveer even belangrijk is als weten wat je wel wil doen. Stel jezelf de vraag welke richting je dan wel uit wil of waar het schoentje knelt en wat je hieraan kan doen. Heb je kritiek gekregen, dan weet je wat je kan verbeteren.

3. Hou contact

Je hebt tijdens je stage al wat genetwerkt, dus dit is het perfecte moment om je contacten te onderhouden en hopelijk te verzilveren. Voeg medewerkers toe op je LinkedIn-profiel, je weet maar nooit of ze je ooit aan een job kunnen helpen of je een endorsement willen geven voor een bepaalde ervaring of talent. Ga een conversatie aan op Twitter of stuur van tijd tot tijd een mailtje.

Komt er ooit een job vrij in het bedrijf dan zit je nog top-of-mind.

En vul daarna natuurlijk je CV aan met je stage... weer een ervaring rijker.

E-GIDS: Klaar voor je eerste job!

(sjv) - Bron: Berkeley University / Columbia University / Big Spaceship / Forbes

2 maart 2016
Anderen bekeken ook
Meest gelezen
  1. 1 Hoeveel blijft er van mijn brutoloon netto over?
  2. 6 De 10 beste complimentjes om je collega's te geven
  3. 2 Bereken je opzegtermijn
  4. 7 Thuiswerken op een productieve én gezonde manier
  5. 3 Online solliciteren: tips & tricks
  6. 8 Pensioen FAQ: alle antwoorden op jouw vragen
  7. 4 De arbeidsovereenkomst: hier moet je op letten voor je je handtekening zet
  8. 9 Klaar voor je eerste job!
  9. 5 Ouderschapsverlof: al jouw vragen beantwoord (FAQ)