Persoonlijke ontwikkeling
Vorige

1 van 959

Volgende
Volgend artikel:

5 tips om af te rekenen met faalangst

15 zaken waaraan twintigers hun tijd verspillen

Mensen die in hun twintigerjaren zijn, zijn volop bezig met zichzelf te ontdekken, hun identiteit/brand uit te bouwen, hun carrière vorm te geven, en zo een basis voor de rest van hun leven te creëren. Een bijzonder waardevolle periode in het leven dus, maar toch gaan twintigers er vaak kwistig mee om.

De periode tussen je twintigste en je dertigste is een cruciale vormingsperiode. Een belangrijke periode in een mensenleven, maar we springen er niet allemaal even bewust mee om. Sommige twintigers haasten zich erdoorheen, anderen verspillen hun tijd met vanalles en nog wat. Daar is op zich niks mis mee, iedereen trekt levenslessen op zijn of haar eigen tempo. Toch zijn er enkele valstrikken waar twintigers regelmatig onbewust intrappen.

1. Jezelf aan iemand anders willen bewijzen

Veel twintigers hebben geen andere keuze, maar soms geven ze hun dromen en jeugd al te vroeg op, gewoon omdat ze willen tonen dat ze zelfstandig kunnen zijn. Ze willen zich bewijzen aan hun ouders, vrienden, soms gewoon de maatschappij. Hierdoor gaan ze soms niet studeren, omdat ze zo snel mogelijk geld willen verdienen en financieel onafhankelijk zijn. Kiezen ze voor de veilige richting, die hen eigenlijk niet interesseert, waardoor ze deze niet of moeizaam afmaken, uiteindelijk niets met het diploma doen, of gewoon doodongelukkige worden in hun job. Of ze gaan iets doen omdat hun ouders het willen en niet omdat ze het zelf willen.

Het is beter om jezelf zo lang mogelijk te concentreren op je passies en deze na te jagen, voor jezelf.

2. Clubs

Je sociaal leven is wel een investering waard en genoeg ontspannen is belangrijk, maar je kan kiezen waar en hoe je dat doet. Veel twintigers kiezen ervoor hun avonden door te brengen in clubs. Dat kan leuk zijn, maar als je elke avond in een club rondhangt dan wordt dat een dure zaak. De drank is vaak duur, de muziek luid en heb je er uiteindelijk meer plezier aan dan een avondje op café of met vrienden thuis?

3. Daten

Zeker in tijden van apps zoals Tinder en Grindr, lijkt het motto “Wie niet waagt, niet… vindt?” aan de orde. Meer keuze, meer vrijheid, en het kan gewoon leuk zijn om nieuwe mensen te leren kennen en ondertussen misschien zelfs ‘de ware’ tegen te komen. Maar er kruipt ook meer tijd in. Losse relaties, one-night-stands, date hier, etentje daar. Vaak steken gebruikers van deze apps en dating websites er meer tijd in dan ze zelf beseffen.

4. LDVD

Nog eentje op relationeel vlak. Liefdesverdriet kan stokken in je wielen steken, veel hangt af van hoe je er mee omgaat. Een gebroken hart heeft tijd nodig om te helen, maar laat je er niet door tegenhouden in je leven. Daarmee bedoelen we niet dat je meteen op Tinder nieuwe matches moet gaan zoeken, misschien is een beetje tijd voor jezelf wel welkom nu. Bouw verder, je hebt nog een heel leven voor je. Wie weet waar het je nog brengt en wie je nog tegenkomt.

5. Goedkope kleren kopen

Twintigers hebben vaak nog geen grote budgetten om te investeren in kleding, maar ze willen hun outfits wel up-to-date houden, dus kiezen ze voor goedkope kleren van grote kledingketens. Probleem: deze kleding is vaak van ondermaatse kwaliteit, slechte stoffen, in sweatshops gemaakt, en vallen na enkele wasbeurten uit elkaar of zijn na een maand weer uit de mode. Oeps. Nieuwe kleren kopen dan maar? Het is beter om te investeren in kwaliteit en goede basics. Zo bespaar je op lange termijn geld, want je kan je kleren langer dragen en ze raken minder snel uit de mode. Uiteindelijk bouw je een duurzame kleerkast op, een kledingstuk per keer. Kan je het niet betalen dan zijn er opties, zoals tweedehandswinkels of –sites afschuimen en kiezen voor vintage.

6. Sociale media

Je kan sociale media gebruiken voor je werk, om iets bij te leren, te netwerken… maar er wordt ook vaak passief op rondgehangen of absoluut nutteloze onzin op gezet. Omdat je je verveelt? Facebook, Twitter, Instagram, … zijn leuk en hebben hun nuttige kanten, maar het zijn ook vermomde tijdsverspillers. Ontmasker ze op tijd en ga in het echt met je vrienden praten of ga iets leuk doen, zodat je er actief iets over kan posten, tweeten of er een interessante foto van op Instagram kan plaatsen.

7. Porno

Er kan misschien wat inspiratie opgedaan worden, maar er echt veel uit leren, zal je niet doen. Wie eerlijk is, zal beseffen dat ze waarschijnlijk nuttigere dingen hadden kunnen bedenken om hun tijd aan te besteden.

8. Slecht snacken

Veel twintigers brengen hun tijd door in fast food restaurants in plaats van zelf te koken. Het lijkt op het eerste zicht misschien juist op tijdswinst, maar uiteindelijk is het vooral een dure gewoonte en komt het met gezondheidsnadelen als het daadwerkelijk een slechte gewoonte wordt. Investeer in je eigen kookkunsten, op lange termijn zal het je goed doen. Je zal je beter voelen, gezonder zijn en budgettair zal het zeker een betere beslissing zijn.

9. Stress

Twintigers lopen rond met enorm veel stress. Vaak om kleine dingen, omdat ze de tijd niet altijd maken om te relativeren of te bezinnen. Soms is het gewoon omdat ze nog geen referentiekader hebben kunnen opbouwen om te kunnen relativeren. Later zullen ze denken: “Dat ik me daar nu zorgen om heb gemaakt…”.

10. Vastroesten

Veel 20’ers denken dat ze zichzelf al helemaal gevonden hebben. Ze hebben hun routine, hun imago en ze weten wat ze willen. Wie weet is het echt zo, maar blijf open staan voor nieuwe dingen. Op je 28 ben je misschien helemaal anders dan op je 21. Je noden zijn anders, je doelen veranderd, je weet weer wat meer over jezelf… tenminste als je daar voor openstaat.

11. Serie- of filmverslaving

Het kan leuk zijn om een namiddag voor de tv of je laptop te hangen. Je kijkt een aflevering van je favoriete serie, en nog een, en nog een… en voor je het weet heb je er 12 uur aan kijktijd opzitten. Zeker sinds de opkomst van Netflix en andere streamingdiensten, is de ‘binge-watch’-trend toegenomen. Je mag altijd voor jezelf uitrekenen hoeveel tijd dat je heeft gekost.

12. Videogames

Hetzelfde principe als de serie- of filmverslaving. Spelen we nog een spelletje? En na level 1, level 2, level …

13. Te verlegen / angstig zijn

Wie niet waagt, niet wint. Je kan je hele jeugd afwachten… en later spijt hebben. Er zijn mooie kanten aan introvert zijn en bescheidenheid siert, maar vergeet niet om af en toe uit je comfortzone te komen. Laat je angsten van tijd tot tijd even los en probeer om niet te gereserveerd te zijn.

14. Een job blijven doen die je haat

Soms moet je even iets doen dat je niet leuk vindt. Hou in het achterhoofd dat dat dan maar tijdelijk is en blijf zoeken naar een baan die beter bij je past. Hou je ogen open, terwijl je ondertussen iets doet dat geld opbrengt. Leg je niet neer bij een rotjob.

15. Geld verkwisten

Je zuur verdiende centen weggeven omdat je je verveelde en je ‘iets’ wou kopen… Time is money en je hebt net je geld weggegeven. Spaar je geld of investeer het, doe er iets mee dat je echt opvrolijkt of waar je echt beter van wordt.

Het zijn trouwens niet alleen twintigers die zich aan deze lijst laten vangen, maar het is wel de meest cruciale periode in onze vorming als volwassene. Er komt zoveel op je af en er verandert veel. Een beetje ontspanning is dus wel aan de orde om dat allemaal te kunnen verwerken, misschien dat die afleidingen daarom net zo welkom zijn.

“Time you enjoyed wasting, is not wasted.” Ofwel: verspilde tijd waar je van genoten hebt, is niet verspild. Het is maar waar je het meest behoefte aan hebt.

(sjv) - Bron: Business Express 

4 september 2018
Anderen bekeken ook