Welke job past bij mij? Vorige

1 van 531

Volgende

12 praktische recepten voor werkzoekenden

Dankzij het internet kan je zo veel meer doen dan enkel je cv mailen en zitten afwachten. Online op de juiste manier actief bezig zijn en een positieve indruk achterlaten binnen je eigen ‘online dorp’ is de boodschap.

11 februari 2015

Delen

1. Oefen je sollicitatiegesprek via een videogesprek

Heb je gesolliciteerd voor een vacature en wil je alvast je jobinterview oefenen?
Via een videogesprek met een VDAB-consultant krijg je nuttige feedback en tips.

Je surft naar www.vdab.be/werkzoeken/videochat en klikt op het gewenste uur om een afspraak te maken.

2. Vacatures op maat in je mailbox

Zo ben je nog sneller op de hoogte van nieuwe jobaanbiedingen. Via Jobat Express kan je zelf kiezen of je dagelijks of wekelijks jobs op maat in je inbox wil.

Ook "Mail op maat" van de VDAB is een gratis dienst die je dagelijks op de hoogte houdt van het jobaanbod op jouw maat.

3. Handige apps voor op je smartphone

Een bruto-netto calculator voor je loononderhandelingen, of andere handige apps : wil je bijvoorbeeld je cv laten zien aan iemand die je toevallig tegen het lijf loopt, een gekregen visitekaartje automatisch opslaan in je contactenlijst of doe je je verplaatsingen voor sollicitaties met het openbaar vervoer.

Ook de VDAB heeft heel wat handige apps: http://www.vdab.be/apps/

4. RSS of Google Alerts

RSS is een gemakkelijke manier om op de hoogte te blijven van het laatste artikel of nieuws op interessante websites. Doordat je RSS-lezer je automatisch verwittigt wanneer er iets nieuws verschijnt, hoef je niet telkens al je favoriete websites af te schuimen.

Je kan meldingen van interessante inhoud op internet ook via Google Alerts laten binnenkomen. Zo kan je bijvoorbeeld de hoogte blijven van jobbeurzen, infosessies, ...

5. Laat je cv of motivatiebrief nalezen door een VDAB-coach

Via www.vdab.be/werkzoeken/sollicitatie-loket kan je je cv of motivatiebrief doorsturen.
Of je kan je sollicitatievraag stellen via een chatgesprek met de VDAB.

6. Webinars op YouTube

Een webinar is een workshop, presentatie of een andere vorm van kennisoverdracht die plaatsvindt via het internet. Je kan bijvoorbeeld een webinar "solliciteren via sociale media" volgen. Of "solliciteren via Facebook".

7. Publiceer je cv online

Ben je op zoek naar werk dan kan je niet zonder een profiel op Jobat.be en op de VDAB-site. Je kan ook je LinkedIn cv rechtstreeks uploaden op Jobat.be via //www.jobat.be/nl/myjobat/.

Rekruteerders kijken zelf ook rond op die sites, maar zij letten wel vooral op profielen die onlangs zijn toegevoegd of zijn aangepast. Zorg dus dat je je cv elke paar weken update.

8. Netwerken binnen je Facebookvrienden

Dat kan via BranchOut. Wie weet heb je wel interessante contacten onder je Facebook-vrienden.
Schreeuw het van de daken dat je werk zoekt, zonder hopeloos over te komen. En wees concreet, dus niet: ‘Ik zoek werk’. Wel ‘Ik zoek werk als accountmanager in reclamesector regio Antwerpen. Ken jij iemand die me hierbij kan helpen?’.

9. Een interessant bedrijf online volgen

Vrijwillig solliciteren bij een bedrijf waar je dolgraag zou gaan werken, kan zeker ook succes opleveren. Maar daar moet je wel wat meer voor doen dan enkel een mailtje sturen. Volg het bedrijf op Facebook en Twitter. Ga in interactie met de organisatie.
Volg belangrijke mensen van dat bedrijf via Twitter of LinkedIn.
Of abonneer je op een kwaliteitskrant, regelmatig vind je daar wel een verhaal van een bedrijf dat een nieuwe vestiging opent bijvoorbeeld, schiet dan direct in actie, dan ben je er sneller bij dan je ‘concurrenten’.

10. Tweet of blog zelf

Moet dit nog gezegd dat je zo snel kan opvallen? Voorwaarde is wel dat je tweet of blogt over thema’s die aansluiten bij het soort job of bedrijf dat je zoekt. Laat zien waar jij nu mee bezig bent, wat je interesseert, wat je mening is, reageer op berichten van anderen, … Dat springt in het oog van vakcollega’s en rekruteerders.

11. IFTTT (If This Then That)

IFTTT (If This Then That) is een nieuwe gratis tool die je ook kan inzetten om te solliciteren. Wat IFTTT doet? Deze applicatie connecteert verschillende kanalen, apps of tools zoals e-mail, sociale media etc. Wanneer er zich iets voordoet in applicatie A (een trigger), reageert applicatie B hierop met een bepaalde actie. Je kan zélf kiezen welke applicaties je connecteert en hoe je ze connecteert.

Je kan via IFTTT bijvoorbeeld een lijst aanleggen met je nieuwe contacten en zorgen dat je die regelmatig een mailtje stuurt met je nieuwste blogbericht.

12. Google Adwords

Wil je echt opvallen? Dat kan via Google Adwords. Dat is wel betalend, maar veel hoeft het niet te kosten. Kies een paar belangrijke personen en zorg dat als die personen zichzelf googelen ze via Google Adwords een advertentietekst van jouw jobzoektocht te zien krijgen. Dat iswat Copywriter Alec Brownstein gedaan heeft , en het heeft gewerkt: hij heeft een jobaanbod gekregen.

(mr)

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?