Vorige

1 van 551

Volgende
Volgend artikel:

Shana maakte van haar passie haar beroep: Lead Character Artist

10 tips om als bezoeker aan Career Launch een job te scoren

20 november 2017
Ben je iemand die prat gaat op een goede eerste indruk en stel je jezelf liever ineens voor in plaats van een mail of papieren cv in het niets te sturen? Dan is een jobbeurs de oplossing voor jou! Maar dat is niet de enige reden om naar Career Launch te komen.

Op een jobbeurs stel jij jezelf niet alleen voor aan een werkgever, maar de werkgever krijgt ook de kans om zichzelf voor te stellen… en natuurlijk alle jobs die ze nog hebben openstaan of waar ze in de toekomst iemand voor gaan zoeken. Maar hoe haal je het meeste uit zo’n jobbeurs en hoe zorg je ervoor dat je een goede indruk maakt? Veel zit ‘m in de voorbereiding. Daarom enkele nuttige tips!

1. Outfit

Een goede eerste indruk begint bij je verschijning. Lichaamstaal en kledingkeuze zeggen veel over je persoonlijkheid en attitude. Je kan helemaal uitgedost komen, maar in geval van twijfel of een te geforceerd gevoel, ga voor casual chic. Je weet vaak op voorhand nog niet wat de bedrijfscultuur gaat zijn van de organisatie waar je bij gaat solliciteren, dus dan is deze mix van nonchalant en formeel een goede tussenweg.

Voor tips kan je terecht bij de stijlgoeroes van La Patka, Lien Degol of je kan even overlopen wat echt niet door de beugel kan. Twijfel je over je kapsel en make-up? Ook daar kunnen we je snel enkele tips geven.

2. Papierwerk

Door naar een carrièrebeurs te gaan, sla je een veelvoorkomende stap in het sollicitatieproces over. Namelijk de geschreven motivatiebrief en de ‘ik stuur een e-mail met mijn c.v. en motivatiebrief en weet nu niet hoelang ik moet wachten en of ze mijn e-mail überhaupt gelezen hebben’-stap. Maar dit wil niet zeggen dat je geen c.v. moet meebrengen. Integendeel. Wees voorbereid en breng je c.v. en andere documenten die je kunnen onderscheiden (portfolio, referenties, visitekaartjes, …) gewoon mee. Moest je niet ter plekke worden aangenomen dan hebben je potentiële werkgevers een papieren geheugensteuntje om op voort te gaan. Druk er meerdere af als je op meerdere plekken wil solliciteren of breng ze mee op een usb-stick. Je weet maar nooit of je extra exemplaren zult nodig hebben.

Je kan voor een standaard en professioneel cv gaan, maar zorg er zeker voor dat het up-to-date is en ga voor de essentie. Je kan ook voor een creatieve aanpak gaan (maar maak dan deze fouten niet) of voor een interactieve, out-of-the-box aanpak... Inspiratie genoeg! Je hebt nu de kans om eerst met je persoonlijkheid binnen te vallen.

Neem zeker ook naamkaartjes van je toekomstige werkgever mee. Zo kan je je contact opbouwen op de beurs en nadien opvolgen met een mail met je gegevens en je motivatie, indien nodig.

3. Denk als een headhunter/werkgever

Waar is je toekomstige werkgever naar op zoek? Je kan op voorhand de geadverteerde functies al eens overlopen, maar je kan ook spontaan solliciteren op een jobbeurs. Het mooie is dat je nu de kans hebt om vlakaf te vragen waar je toekomstige werkgever naar op zoek is. Of je leest het hier.

4. Bereid een korte pitch voor

Je gaat op een jobbeurs vaak gelijkaardige vragen krijgen als op een sollicitatiegesprek. Jezelf even voorstellen en kunnen zeggen waarom je wil werken voor het bedrijf, zijn veelvoorkomende vragen waar je niet omheen kunt. Hou een antwoord klaar!

5. Laat je niet afschrikken

Toon initiatief en enthousiasme!

Denk je dat je niet genoeg gekwalificeerd bent? Op papier is dat misschien zo, maar in het echte leven weet je vaak meer dan je denkt. Profiteer van de situatie om jezelf voor te stellen, je interesse te tonen en te laten zien wat je in je marge hebt.

Je moet verder zeker niet denken dat jobbeurzen enkel voor extraverte mensen zijn. Een introvert kan even goed zijn/haar voordeel uit een directe aanpak halen. Al is het maar om even je gezicht te laten zien en informatie te verzamelen. Zie je het niet zitten om alleen te komen, breng dan vrienden mee. Zelfs wie niet op zoek is, kan geïnteresseerd zijn. Je weet maar nooit. Kan je toch nog enkele tips gebruiken? Ontdek dan hier hoe je je introversie kan aanwenden als troef.

6. Vooronderzoek

Kom je voor specifieke bedrijven. Noteer ze op voorhand, zodat je desnoods aan de infobalie kan vragen waar ze zich bevinden, indien je tijdsgebrek hebt. Zoek ze ook even op en ontdek wat hun visie is en andere essentiële informatie. Hebben ze reeds openstaande functies die je interesseren op hun site staan? Hierdoor kan je gerichtere vragen stellen of gemakkelijker een gesprek aanknopen met je toekomstige werkgever. Een beetje kennis over de achtergrond van het bedrijf, geeft je een stapje voor en je interesse komt oprechter over. De lijst met bedrijven en een korte introductie vind je op de site van Career Launch.

7. Woon een workshop bij

Jobbeurzen bieden vaak workshops en seminaries aan. De ideale kans om je kennis uit te breiden, contacten te leggen en advies te vragen. Ontdek de planning op de site en duid al aan welke je graag zou willen bijwonen.

8. Netwerken

Netwerken is niet voor iedereen even evident, maar een jobbeurs is daar de ideale omgeving voor. Werkgevers willen aangesproken worden en jij wil extra connecties. Een stapeltje visitekaartjes of een smartphone met de LinkedIn app zijn ook hier weer handig.

9. Notities

Neem notities. Tijdens de workshop, tijdens infosessies, tijdens gesprekken met toekomstige werkgevers... je krijgt soms veel informatie over je heen. Eventjes pen en papier of een notitie app erbij halen, is dan geen slecht idee. Neem foto’s met je gsm om bepaalde info te visualiseren of verzamel brochures en visitekaartjes om je geheugen wat te ondersteunen.

10. Plan je bezoek en registreer je op voorhand

Kom vroeg. Voor dergelijke evenementen zijn er vaak wachtrijen. Wie zich vooraf inschrijft, kan de wachtrij vermijden en zich gewoon aanmelden zonder nog een hoop administratie te moeten doorlopen. Dat is goed voor de veiligheid en voor je timemanagement. Je kan ook de drukke periode vermijden en in de namiddag (vanaf 14 uur) komen, dan is het rustiger en kan je uitgebreid de tijd nemen om met bedrijven en potentiële werkgevers en collega's te praten. Moet je hiervoor een dag verlof nemen? Je kan voor of na je bezoek de stad even verkennen. Wil je zo snel mogelijk binnen en buiten zijn? Overloop de planning die je op de Career Launch site vindt.

Zit je toch nog met enkele prangende vragen? Je kan het Jobat Team altijd een mail sturen of contacteren via Facebook. Er zal op het evenement ook een infostand aanwezig zijn om je wegwijs te maken en je verder te helpen. Tot dan!

(sjv) 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Artikels zoeken

Aanbevolen jobs

Wil jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

Voeg je CV toe
Jobs voor jou zal je betere jobs suggereren gebaseerd op je opleiding, vaardigheden en werkervaring.

Of zoek in 14819 andere jobs