Ontslag
Vorige

1 van 190

Volgende
Volgend artikel:

Zou jij een tegenvoorstel aanvaarden?

10 signalen die erop wijzen dat je zal worden ontslagen

Zal jij ontslagen worden?
Je grootste nachtmerrie? Dat is ongetwijfeld ontslagen worden terwijl je net denkt heel goed bezig te zijn. Goed nieuws, want je kunt redelijk goed inschatten of een ontslag er zit aan te komen of helemaal niet. Het enige wat je moet doen, is alert zijn.

1. Min, min, min

Iedereen heeft al eens een mindere dag en niemand kan vanaf dag één zijn job perfect doen. Eén slechte beoordeling is dus geen reden om ontslagen te worden. De kunst is wel om je te herpakken. Stapelen de minpunten zich op? Dan moet je jezelf wel vragen stellen. En als je baas met twijfels op de proppen komt – of je wel een teamspeler bent, of erger: dat hij twijfelt aan je gedrag – dan moet je op je hoede zijn.

2. De vervelende bemoeial

Kun je niets meer doen zonder dat je baas op je vingers kijkt? Dan wordt het misschien tijd om stilletjes aan uit te kijken naar een andere job.

3. Een mission impossible

Volgde je de eerste weken of zelfs maanden de bevelen klakkeloos op? Maar lijkt het nu alsof je de Mount Everest moet beklimmen, geblinddoekt nog wel? Dan is de kans groot dat je baas je opzettelijk wil doen mislukken. De perfecte manier om van je af te geraken. Let wel: het kan ook een teken zijn van slecht leiderschap. Dat moet je zelf proberen te achterhalen.

4. Minder geld, meer vakantie

Inboeten op je loon of noodgedwongen een pauze moeten inlassen? Alarm! Het is net als een koppel dat ‘een tijdje uit elkaar gaat’. Je weet hoe dat in de meeste gevallen afloopt.

Lees ook: Tijdelijke werkloosheid, in vraag en antwoord

5. Een waarschuwing of twee

Een berisping betekent niet veel goeds. Heeft je baas je op de vingers getikt, een mailtje gestuurd dat het zo niet verder kan of al meermaals gezegd dat je werk niet in orde is? Zet je dan maar schrap, want meestal betekent een waarschuwing dat er méér slecht nieuws op komst is.

6. Minder werk, meer twijfels

Zit je vaker dan vroeger met je vingers te draaien op kantoor? Dat is meestal geen goed teken. Als je steeds minder projecten, dossiers of klanten krijgt toegewezen, is de kans groot dat het vertrouwen helemaal weg is. Ook al probeer je initiatief te nemen en dingen naar je toe te trekken, als je baas zijn besluit genomen heeft, zal hij zelfs dat niet meer waarderen.

7. Dag douceurtjes, dag job

Als je eerst wél naar conferenties mocht gaan, uitgenodigd werd voor afterwork drinks of businessclass mocht vliegen, en die 'douceurtjes' vallen plots weg, dan wordt er beknibbeld...

8. De tamtam

Heb je het gevoel dat je hét favoriete gespreksonderwerp bent onder je collega’s? En vooral als je er zelf niet bij bent? Dan weet je ongetwijfeld hoe laat het is.

Extra: 11 roddeltypes... wie zit in jouw team?

9. En dan word je gepasseerd...

De kers op de taart: je baas negeert de hiërarchie en richt zich meteen tot je ondergeschikten. Met andere woorden: je bent niet meer nodig.

10. Je onbelangrijke mening

Werd je mening in vergaderingen of besprekingen vroeger gewaardeerd? Maar vraagt tegenwoordig niemand nog wat je denkt? Dat betekent maar één ding: dat je baas geen boodschap meer heeft aan jouw mening. Omdat hij er geen waarde meer aan hecht of omdat het hem niet meer interesseert. Hoe dan ook: jij bent waarschijnlijk de pineut.

Do's & don'ts: Je mening zeggen tegen de baas

De aanhouder wint

Heb je het gevoel dat het allemaal niet loopt zoals je had gehoopt en loop je het risico om je job te verliezen? Doe er wat aan!

  • Het moeilijkste, maar het meest waardevolle: geef toe dat je het even niet meer ziet zitten. Als je blijft ontkennen dat het niet lukt, escaleert de boel al snel, en dat is wel het laatste wat je wilt.
  • Kalmte kan je redden. Als je panikeert, maak je slechte keuzes waardoor je ontslag alleen maar dichterbij komt.
  • Met twee sta je sterker dan alleen. Zorg dat je klaarstaat voor collega’s, al is het maar zodat ze je de rug niet toekeren.
  • Hou altijd élk scenario in je achterhoofd, hoe slecht ook. Als je voorbereid bent op wat komen zal, is de kans groot dat je zonder al te veel kleerscheuren uit benarde situaties komt.
  • Heb je alles uit de kast gehaald maar zie je geen verbetering? Dan is het misschien beter om te erkennen dat je verhaal ten einde is. Als je zelf zover bent gekomen, kijk je achteraf met een beter gevoel terug op die vervelende periode.
Lees ook: Het ene ontslag is het andere niet (e-gids)

(dt/em) - Bronnen: Business Insider / NY Times

8 september 2020
Anderen bekeken ook