Evenwicht werk-privé
Vorige

1 van 828

Volgende

10 privézaken die jij doet op je werk

28 december 2010
Zeven op tien Belgische werknemers checkt zijn privémails tijdens de werkuren. 37 procent schrijft op het werk ook zelf mails voor privédoeleinden.
Een kopie maken, op kosten van je werkgever: iedereen doet het!

Dat blijkt uit een online-onderzoek van Regus, aanbieder van flexibele werkplekoplossingen, bij meer dan 150 Belgische kantoorwerkers. Een zelfde onderzoek werd uitgevoerd bij Nederlandse werknemers.

De top tien van veelvoorkomende privépraktijken tijdens de werkuren:

 1. Mails checken
  Meer dan twee derde van de Belgische werknemers kijkt zijn mailbox na op het werk en tijdens de kantooruren. Bij de Nederlandse werknemers gaat het om ‘slechts’ 57 procent.

 2. Op het internet surfen
  Van de Belgische werknemers surft 58 procent op het internet voor privédoeleinden. Het gaat dan bijvoorbeeld om het bezoeken van nieuwssites, het uitzoeken van een vakantiebestemming, enzovoort.

 3. Privégesprekken voeren
  Gesprekken tussen collega’s gaan lang niet alleen over werk. 45 procent van de bevraagde werknemers geeft toe wel eens over zijn privéleven te praten tijdens het werk. In Nederland ligt dat percentage lager, op 30 procent.

 4. Transacties uitvoeren
  Meer dan een derde van de Belgische kantoorwerkers geeft toe wel eens tijdens de werkuren bankzaken te verrichten op het internet of aan online shopping te doen.

 5. Privémails schrijven
  69 procent van de werknemers kijken hun mailbox na tijdens het werk, maar slechts 37 procent zegt ook zelf privémails te schrijven tijdens het werk. Tip: stuur geen privémails vanuit je bedrijfsaccount.

 6. Privételefoongesprekken voeren
  Een kwart van de bevraagde werknemers zegt af en toe privégesprekken te voeren via de telefoon tijdens de werkuren.

 7. Kopiëren of printen
  14 procent van de Belgische kantoorwerkers geeft aan af en toe privédocumenten te kopiëren of af te printen op het werk. In Nederland gaat het om 19 procent van de werknemers.

 8. Sociale netwerksites bezoeken
  Sociale netwerksites blijken niet zo heel vaak bezocht te worden tijdens de werkuren. Van de Belgische werknemers zegt 11 procent af en toe naar Facebook, Twitter, Netlog of LinkedIn te surfen. In Nederland wordt dit opvallend vaker gedaan. 27 procent van de Nederlanders maakt gebruik van sociale netwerksites tijdens het werk. Twitter is veel populairder in Nederland dan in België. 9 procent van de Nederlanders blijkt af en toe te twitteren tijdens de werkuren, tegenover 1 procent van de Belgen.

 9. Roken
  11 procent van de Belgische werknemers zegt af en toe een sigaret op te steken tijdens de werkuren. Dat is niet zoveel wanneer je bedenkt dat bijna dertig procent van de Belgen rookt.

 10. Privépost versturen
  7 procent van de Belgische kantoorwerkers verstuurt wel eens privépost tijdens de werkuren.Zes op de tien Nederlandse kantoorwerkers checkt privémails tijdens werkuren. Dit blijkt uit een online onderzoek van Regus onder Nederlands en Belgisch kantoorpersoneel.

Vrijaf tijdens de werkuren

"Werkgevers verwachten tegenwoordig van werknemers dat zij zich flexibel opstellen en indien nodig vrije tijd besteden aan (over)werken", zegt Eduard Schaepman, algemeen directeur van Regus Benelux.

"Veel werknemers willen dan ook vrij zijn om af en toe wat privézaken te regelen tijdens de kantooruren en ze willen bovendien het vertrouwen krijgen van de werkgever dat ze hun tijd desondanks efficiënt benutten."

(mo) 

Aanbevolen jobs
Anderen bekeken ook