Vorige

1 van 375

Volgende
Volgend artikel:

Nieuw boek legt effecten van corona op de werkvloer bloot

10 eigenschappen waar een goede baas aan moet voldoen

29 mei 2020
goede vrouwelijke baas
Ga jij ook elke dag fluitend naar het werk omdat je zo’n goede baas hebt? Is jouw CEO toevallig ook jouw BFF? Zie je hem of haar als een leider of eerder als een lijder? Doe de test met onze checklist en ontdek of jouw baas écht een goede baas is!

Velen voelen zich geroepen maar weinigen zijn uitverkoren: de jobomschrijving van “baas” is niet iedereen op het lijf geschreven. Wie leiding wil geven aan personeel moet over een aantal eigenschappen en vaardigheden beschikken die scoren op de werkvloer.

Checklist: deze 10 eigenschappen maken van jouw baas een goede baas...

1. Visie

Heeft jouw baas een duidelijk doel voor ogen dat hij of zij wil bereiken op korte èn lange termijn? En wordt dat doel helder gecommuniceerd naar jou, de werknemer?

2. X-factor

Wist je meteen wie de plak zwaaide toen je voor het eerst op je werkplek aankwam? Was je gecharmeerd door zijn of haar charisma? Niet onbelangrijk want een goede baas voelt meteen aan wat er leeft en geeft het personeel het gevoel dat er naar hen geluisterd wordt.

3. R.E.S.P.E.C.T.

Wie respect geeft, krijgt ook respect terug. Voel je je gerespecteerd door je leidinggevende of voel je je eerder als een geslagen hond met hangende pootjes?

4. Integriteit

Zeggen is zilver, dóen is goud. Bazen die hun beloftes waarmaken kun je vertrouwen. Zo’n baas is goud waard.

5. Transparantie

Word je op de hoogte gehouden van alle nieuwtjes over jouw bedrijf en verloopt die communicatie duidelijk en transparant? Of communiceert je baas alleen maar met de happy few?

6. Nieuwsgierig

Staat je baas open voor opbouwende kritiek en interessante inzichten? Volgt hij of zij de trends in het vakgebied of blijft hij of zij hangen in het verleden?

7. Empathie

EQ is even belangrijk als IQ. Wie naar z’n personeel luistert en hen wil begrijpen, kan samen met hen bergen (werk) verzetten.

8. Aanwezigheid

Werkt je baas ook met je mee in moeilijke omstandigheden? Of staat hij of zij liever met de beste stuurlui aan wal?

9. Focus

Verliest je baas zich in onnodige bijzaken of is hij/zij resultaatgericht en wordt de focus gehouden op het gemeenschappelijk doel?

10. Mentor

Een goeie baas is trots op z’n personeel en haalt het beste uit elke werknemer. Dat stimuleert de motivatie en arbeidsvreugde op de werkvloer.

(mr)

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook

Artikels zoeken

Aanbevolen jobs

Wil jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

Voeg je CV toe
Jobs voor jou zal je betere jobs suggereren gebaseerd op je opleiding, vaardigheden en werkervaring.

Of zoek in 14631 andere jobs