Verlof- en Afwezigheden
Vorige

1 van 130

Volgende

10 dagen rouwverlof bij overlijden partner of (pleeg)kind

Rouwverlof
Het overlijden van een naaste is vaak een erg ingrijpende gebeurtenis. Dankzij een nieuwe wet krijg je als werknemer nu extra rouwverlof, ook wanneer het gaat over een pleegkind of pleegouder.

Van 3 naar 10 dagen rouwverlof

Tot voor kort had je als werknemer bij het overlijden van je echtgenoot, samenwonende partner of kind (van jezelf of van je echtgenoot of samenwonende partner) recht op een rouwverlof van 3 dagen. De nieuwe wet van 27 juni 2021 voorziet nu echter een uitbreiding van dat rouwverlof: hierdoor heb je als werknemer, zelfstandige of ambtenaar recht op 10 dagen rouwverlof.

Het uitgebreide rouwverlof kun je flexibel opnemen. De eerste 3 dagen moet je wel verplicht opnemen in de periode tussen het overlijden en de begrafenis. De overige 7 dagen mag je - in samenspraak met je werkgever - vrij opnemen binnen het jaar na het overlijden.

Lees ook: Heb ik recht op verlof als de grootmoeder van mijn man sterft?

Nu ook voor pleegkinderen en -ouders

Naast de uitbreiding in tijd wordt het rouwverlof ook uitgebreid naar pleegkinderen en pleegouders, zowel voor kortdurende als langdurende pleegzorg.

Kortdurende pleegzorg

Hierbij verblijft het pleegkind minder dan 6 maand in hetzelfde pleeggezin of bij dezelfde pleegouders.

Wanneer het pleegkind overlijdt, heb je als pleegouder recht op 1 dag rouwverlof. Deze dag kun je opnemen op de dag van de begrafenis.

Langdurige pleegzorg

Hierbij verblijft het pleegkind minstens 6 maand in hetzelfde pleeggezin of bij dezelfde pleegouders.

Wanneer het pleegkind overlijdt, heb je als pleegouder recht op 10 dagen rouwverlof. Deze periode kun je flexibel opnemen volgens dezelfde voorwaarden als bij het overlijden van je echtgenoot, samenwonende partner of kind.

Wanneer de pleegouder van de werknemer overlijdt, heeft hij of zij recht op 3 dagen rouwverlof, op te nemen tijdens de periode tussen het overlijden en de begrafenis.

Extra: Wat is pleegzorgverlof?

Rouwverlof betaald of niet?

De dagen van je rouwverlof zijn betaalde afwezigheidsdagen van klein verlet. Dit betekent dat je als werknemer de eerste 3 dagen een gewaarborgd loon krijgt wegens ziekte. Vanaf de 4de dag krijg je dan een gewaarborgd loon wegens arbeidsongeschiktheid (let wel: enkel op voorwaarde dat de 4de dag aansluit op de 3de dag afwezigheid wegens overlijden).

Check ook: Wat is klein verlet?

(fd)

22 september 2021
Aanbevolen jobs

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook