Persoonlijke ontwikkeling
Vorige

1 van 889

Volgende
Volgend artikel:

Hoe maak jij je onvervangbaar in het AI-tijdperk?

1 op 5 vacatures vraagt kennis van Frans of Engels

Vreemde talen vacatures
Bij ongeveer 1% van de vacatures in Vlaanderen is kennis van Duits vereist. Dat is alleszins op heel grote afstand ten opzichte van het Frans en Engels.
Talenkennis blijkt een grote troef te zijn bij het zoeken naar een job. Nederlands dus, maar ook vreemde talen. In bijna één op vijf vacatures wordt er expliciet gevraagd naar kennis van het Frans of Engels. Al lijkt dat aandeel wel af te nemen.

1. Nederlands bovenal

In bijna 9 op 10 vacatures wordt nadrukkelijk gevraagd naar kennis van het Nederlands, zo blijkt uit een recente analyse van arbeidsbemiddelaar VDAB. En daarmee bedoelt men doorgaans (zeer) goede kennis. Nederlands is de voertaal op de werkvloer. De vraag naar het Nederlands blijkt de voorbije jaren zelfs gestegen.

2. Eerder Frans dan Engels

Als we naar andere talen kijken, dan wint het Frans het nipt van het Engels. Vorig jaar bevatte 18,7% van de gemelde vacatures bij VDAB een taalvereiste Frans. Voor het Engels ging het om 16,5%. Dat bleek onlangs uit een parlementaire vraag van Vlaams Volksvertegenwoordiger Allessia Claes (N-VA) aan Vlaams Minister van Werk en Economie Hilde Crevits (CD&V). In de praktijk betekent dat: je moet je vlot in die taal kunnen uitdrukken, begrijpend kunnen lezen en er vaak ook schriftelijk mee aan de slag kunnen.

Hoe goed beheers jij de Franse taal? Doe de test!

Frans is erg belangrijk aan de kust, rond Brussel en in (de buurt van) Wallonië. Maar zelfs in Antwerpen zijn er diverse bedrijven die tweetaligheid vragen, vaak in functie van hun leveranciers of klanten. Ook Engels wordt vaker gevraagd voor jobs aan de kust en in Brussel.

Daarnaast zijn sectoren bepalend. De vereiste talenkennis voor Frans is het hoogst in de financiële- en ICT-sector. In die laatste sector is de kennis van het Engels ook erg vereist, net als in de chemische industrie.

Kan jij vlot in het Engels communiceren? Test het hier!

3. Taalvereiste daalt

Opvallend is dat Frans en Engels licht aan belang verliezen. Zo werd in 2019 de kennis van het Frans en Engels bij respectievelijk 20,6% en 18,6% van de vacatures gevraagd. “Ondanks de daling van de taalvereisten in vacatures blijft talenkennis erg belangrijk. Naast de kennis van het Nederlands is meertaligheid een absolute troef op de Vlaamse arbeidsmarkt”, oppert Allessia Claes.

Toch zijn er domeinen waar beide talen net aan belang winnen. Zo werd Frans belangrijker voor financiële diensten en bij de vervaardiging van bouwmaterialen. Het Engels steeg in de grafische nijverheid en ook bij de vervaardiging van bouwmaterialen. En natuurlijk zijn er jobs waarbij je beide talen moet beheersen, zoals steward(ess) of reisgids.

Extra: Werknemers die meerdere talen spreken zijn de beste

4. Duits en de rest

Duits is de derde vreemde taal in de vacatures in Vlaanderen: bij 1,1% is de kennis van het Duits vereist. Dat is alleszins op heel grote achterstand ten opzichte van het Frans en Engels. De sector waar het Duits het meest extra gevraagd wordt, is ‘chemie, rubber en kunststof’ en ‘vervaardiging van machines en toestellen’.

Andere vreemde talen zitten verder weg. Kennis van het Spaans duikt op bij 0,08%. Nog andere gevraagde talen die opduiken bij de VDAB-vacatures zijn Turks, Italiaans, Arabisch, Pools, Bulgaars en Russisch. Talen die ook - maar in zeer beperkte mate - vermeld worden zijn IJslands, Koreaans, Lets, Nepalees, Schots en Sloveens.

Top tien van gevraagde vreemde talen

1. Frans 18,7%
2. Engels 16,5%
3. Duits 1,1%
4. Spaans 0,08%
5. Turks 0,07%
6. Italiaans 0,05%
7. Arabisch 0,04%
8. Pools 0,04%
9. Bulgaars 0,02%
10. Russisch 0,02%
Ontdek: 8 manieren om snel een vreemde taal te leren

(William Visterin) - Bron: VDAB 2021, onderzoek bij 237.462 vacatures

13 oktober 2021
Anderen bekeken ook