Veelgestelde vragen

Is een virtuele jobbeurs totaal nieuw voor jou? Kan je nog wat hulp gebruiken bij het vervolledigen van je profiel? Wil je nog wat schaven aan die ideale openingszin naar de aanwezige bedrijven?

Hieronder vind je het antwoord op alle vragen die je maar kan hebben over je virtuele beursdeelname.

Klik de vraag open waar je een antwoord op wil. Vind je toch het juiste antwoord niet?
Stel ze ons via info@jobat.be. Veel succes!

Voor kandidaten die willen deelnemen

Q1: Wat is een virtuele jobbeurs?

Q2: Waar en wanneer vinden de virtuele jobbeurzen van Jobat plaats?

Q3: Wie kan de virtuele jobbeurzen van Jobat bijwonen?

Q4: Hoe kan ik deelnemen aan een virtueel jobevent?

Q5: Is het bijwonen van een virtuele jobbeurs gratis?

Informatie over bedrijven en chatten met werkgevers

Q6: Hoe kan ik chatten met bedrijven op de virtuele jobbeurzen?

Q7: Tips om te chatten met werkgevers

Q8: Welke bedrijven zullen deelnemen?

Q9: Wie zal de deelnemende bedrijven vertegenwoordigen?

Q10: Welke informatie kan ik verkrijgen bij bedrijven op de virtuele jobbeurs?

Q11: Welke informatie over mijzelf is toegankelijk voor bedrijven?

Hoe voorbereiden op een virtueel jobevent

Q12: Waarom moet ik mij voorbereiden op een virtuele jobbeurs?

Q13: Waar moet ik me op richten tijdens mijn onderzoek?

Q14: Wanneer is een goed moment om te beginnen met mijn voorbereiding?

Q15: Moet ik mijn vragen vooraf voorbereiden?

Q16: Wordt er van mij verwacht dat ik onmiddellijk solliciteer op het evenement?

Registratie en documenten

Q17: Waarom op voorhand registreren op een evenement?

Q18: Hoe kan ik me registreren voor de virtuele jobbeurzen van Jobat?

Q19: Kan ik mijn cv updaten na registratie?

Q20: Dien ik mijn registratie te annuleren wanneer ik toch niet aanwezig kan zijn?

Technische specificaties

Q21: Zijn er speciale systeem- of softwarevereisten?

Q22: Via welke apparaten kan ik toegang krijgen tot de virtuele jobbeurzen?

Voor kandidaten die willen deelnemen

Q1: Wat is een virtuele jobbeurs?

Een virtuele jobbeurs is een online rekruteringsevenement dat werkzoekenden en potentiële werkgevers samenbrengt. De beurs is eenvoudig toegankelijk via je internetbrowser en vereist geen fysieke aanwezigheid. Visueel gezien lijkt de virtuele beurs op een dashboard met een overzicht van de verschillende standen, informatie over de aanwezige bedrijven, openstaande vacatures en een chat tool waarmee kandidaten en bedrijven direct met elkaar kunnen communiceren.

 

Q2: Waar en wanneer vinden de virtuele jobbeurzen van Jobat plaats?

De virtuele jobbeurzen van Jobat zijn altijd op een online locatie (lees: website) die je kunt bereiken vanaf je computer, tablet of smartphone. Je vindt alle geplande beurzen in het evenementenoverzicht. Door op een evenement te klikken, ga je naar de evenementpagina waar je je ook kan registreren. Je kan de beurs bezoeken van zodra deze opengesteld wordt.

 

Q3: Wie kan de Virtuele jobbeurzen van Jobat bijwonen?

Ben je op zoek naar werk? Dan zijn de virtuele jobbeurzen van Jobat jouw ding!

Onze virtuele jobbeurzen richten zich zowel naar ervaren kandidaten als studenten en pas afgestudeerden die op zoek zijn naar een job. Of wil je gewoonweg enkele bedrijven wat beter leren kennen als mogelijke toekomstige werkgever? Het virtueel jobplatform van Jobat biedt de mogelijkheid om makkelijk in interactie te gaan met verschillende werkgevers.

De verschillende beurzen hebben elk een specifieke regionale focus, zodanig kan jij de ideale droomjob in je buurt ontdekken.

 

Q4: Hoe kan ik deelnemen aan een virtueel jobevent?

Om deel te nemen moet je een account aanmaken op het algemene virtuele beursplatform jobbeurs.jobat.be

Je kunt dat account gebruiken om te registreren voor specifieke virtuele jobbeurzen en om in te loggen op de datum van de beurs - we zullen de link naar de virtuele jobbeurs enkele dagen voor het evenement publiceren en doorsturen via e-mail.

Wij raden je aan om bij aanmaak van een account ook zeker te registeren op specifieke events. Bij inschrijving, ontvang je een bevestigingsmail en op de dag van het evenement een e-mail met een link naar de virtuele jobbeurs.

 

Q5: Is het bijwonen van een virtuele jobbeurs gratis?

Ja, de toegang en deelname aan onze virtuele jobbeurzen is helemaal gratis!

Informatie over bedrijven en chatten met werkgevers

Q6: Hoe kan ik chatten met bedrijven op de Virtuele jobbeurzen?

Je kan 1-op-1 chatten met beschikbare medewerkers van een bedrijf door op de 'Ga naar chat' knop te klikken en het onderwerp te kiezen waarover je wilt praten. Je krijgt daarna automatisch een chatpartner van het bedrijf toegewezen die jouw vragen over het gekozen onderwerp kan beantwoorden. Je ziet ook onmiddellijk hoeveel mensen er voor jou in de wachtrij staan om te chatten, zodanig kan je je gesprek en beursbezoek beter inplannen. Het is mogelijk om tegelijkertijd met meerdere werkgevers te chatten. Bedrijven kunnen ook zelf een chat starten met jou (vergeet niet om je status in te stellen op "online").

 

Q7: Tips om te chatten met werkgevers

Graag bieden we je een handig overzicht van hoe je in interactie kan gaan met werkgevers.

Hieronder geven we een voorbeeld van hoe bedrijven zich presenteren op het Jobat virtuele beursplatform. We belichten de verschillende kenmerken en features van een virtuele stand en bieden je enkele handige tips over hoe je het virtuele beursplatform optimaal kan benutten.

Allereerst: hou er rekening mee dat je gebruikersprofiel moet voldoen aan de vereisten die het bedrijf stelt op het gebied van opleiding en vaardigheden om een stand te kunnen betreden. Daarom is het een goed idee om je gebruikersprofiel van tevoren volledig in te vullen (je zult ook de ontbrekende informatie op je profiel kunnen bewerken tijdens de beurs).

recruiter

Chat

Je kan 1 op 1 beginnen chatten met vertegenwoordigers van bedrijven wanneer je de stand binnenkomt. Het getal naast de knop geeft aan hoeveel mensen er op dat moment in de wachtrij staan om te chatten.

Tip: Zorg ervoor dat je eerst een onderzoek doet van de werkgever voordat je begint te chatten, dus kijk naar de vacatures en bedrijfsinformatie om je vragen voor te bereiden. Kijk ook naar de FAQ-sectie om te zien of je vraag daar wordt beantwoord.

Bekijk de vacatures

De vacatures verschijnen in de vorm van een functiebeschrijving. Via de chat kan je specifieke vragen stellen over de functie waarin je geïnteresseerd bent.

Tip: Om indruk te maken op de recruiter met relevante en gerichte vragen, lees je best de functieomschrijving aandachtig door VOOR je begint te chatten.

Kijk naar de FAQ's op de bedrijvenpagina

Daar vind je de antwoorden op de meest voorkomende vragen die het bedrijf regelmatig van sollicitanten krijgt.

Tip: Als je in de wachtrij staat voor een chat, besteed dan eerst wat tijd aan het lezen van de FAQ's! Hierdoor kan je jouw 1-op-1 chattijd efficiënter inzetten.

Onderzoek het bedrijf

Alle bedrijven leveren informatie in de vorm van teksten, video's en foto's om u een indruk te geven van de werkomgeving.

Tip: al deze info zal een paar dagen voor de beurs online beschikbaar zijn, dus check het zeker voor tijdens jouw onderzoek!

Bekijk met wie je kan chatten en over welke onderwerpen

Alle vertegenwoordigers van het bedrijf zijn zichtbaar met een naam, foto en functie. De groene stip geeft aan dat deze persoon momenteel online is in de chat.

Tip: Aan het begin van elke chat vragen we jou om een keuze te maken uit 4 onderwerpen waarover je wilt praten - op basis daarvan krijg je de meest relevante chatpartner aan de kant van het bedrijf toegewezen. Het is dus een goed idee om een aantal vragen vooraf voor te bereiden!

Heb je nog meer vragen?

Lees dan onze FAQ over de virtuele jobbeurzen of stuur ons een e-mail naar support@jobat.be

 

Q8: Welke bedrijven zullen deelnemen?

De deelnemende bedrijven variëren event per event, afhankelijk van het thema van de beurs. De deelnemende bedrijven zullen in de laatste weken voorafgaand aan elke beurs worden aangekondigd. Op de eerste editie van jobbeurs Hasselt ontvangen we interessante werkgevers en organisaties zoals o.a. Manpower, KU Leuven, Het Poetsbureau, Ziekenhuis Oost-Limburg en VDAB.

 

Q9: Wie zal de deelnemende bedrijven vertegenwoordigen?

Je mag verwachten dat je gesprekken kan aangaan met recruiters, huidige werknemers en andere medewerkers die hun ervaringen met je zullen delen. Het aantal beschikbare recruiters en/of medewerkers is steeds variërend van bedrijf tot bedrijf.

 

Q10: Welke informatie kan ik verkrijgen bij bedrijven op de virtuele jobbeurs?

Elke bedrijfsstand geeft een overzicht van de beschikbare vacatures waar je op kan solliciteren. Je kan ook algemene informatie terugvinden over elk bedrijf, de FAQ's consulteren, video's en foto's van het bedrijf bekijken. Deze informatie zal enkele dagen voor een beurs beschikbaar zijn, zodat je deze kan gebruiken ter voorbereiding van je deelname!

De optie tot het aangaan van een chat wordt aangeboden voor het geval je meer specifieke vragen zou hebben. Alle chatgesprekken worden opgeslagen op jouw account, zodat je deze later kunt opvolgen.

 

Q11: Welke informatie over mijzelf is toegankelijk voor bedrijven?

Werkgevers hebben toegang tot je Jobat virtueel beursprofiel en tot het CV dat je hebt geüpload. De recruiters kunnen ook zien of je online bent en ze kunnen de chats die jullie hebben gehad opslaan als toekomstige referentie..

Hoe voorbereiden op een virtueel jobevent

Q12: Waarom moet ik mij voorbereiden op een virtuele jobbeurs?

Het loont altijd om je voor te bereiden op een rekruteringsevenement, zodat je het beste van jezelf kunt laten zien als het er echt op aankomt. In het geval van een virtuele jobbeurs ga je rechtstreeks in contact met recruiters van werkgevers, de kwaliteit van je vragen zal dus sterk van invloed zijn op de indruk die je maakt (vooral omdat zowel jij als de vertegenwoordiger van het bedrijf de chats in je profiel kunnen opslaan).

 

Q13: Waar moet ik me op richten tijdens mijn onderzoek?

Begin met te kijken naar het soort bedrijven dat aanwezig is en kijk naar de manier waarop zij zich als werkgever voorstellen. Let daarbij wel op welke bedrijfsprofielen de meeste overeenkomsten hebben met jouw interesses en vaardigheden. Vergeet niet, dat hoe meer inzicht je op voorhand krijgt over het bedrijf, hoe diepgaander je chats op de dag van het event kunnen zijn.

 

Q14: Wanneer is een goed moment om te beginnen met mijn voorbereiding?

Werkgevers zullen in staat zijn om te kijken naar je profiel, dus zorg er zeker voor dat je profiel op voorhand volledig is. Zet zeker je (eventuele) eerdere werkervaringen en vaardigheden in je profiel. Op onze 'evenementen' pagina kun je een overzicht krijgen van de aanwezige bedrijven, zodat je in de aanloop van het event zelf online onderzoek kunt doen. Je kan best een tweetal weken voor aanvang van het event een kijkje gaan nemen om te kijken welke bedrijven het beste matchen met jouw profiel en voorkeuren.

 

Q15: Moet ik mijn vragen vooraf voorbereiden?

Het is altijd een goed idee om vragen vooraf voor te bereiden, maar het is belangrijker om na te denken over wat voor soort vragen je moet stellen.

Benader niet zomaar een bedrijf met de vraag 'Wat heb je voor mij?'. Eerder: gebruik je onderzoek naar bedrijven om meer concrete vragen voor te bereiden, bijvoorbeeld over het sollicitatieproces, de vaardigheden die ze zoeken in een kandidaat of de werkomgeving.

Wees je er ook van bewust, dat de recruiter enkele vragen kan stellen over je achtergrond en je profiel, dus bereid je antwoorden ook zeker voor op dergelijke vragen.

 

Q16: Wordt er van mij verwacht dat ik onmiddellijk solliciteer op het evenement?

Nee, het is prima als je eerst nog wat op verkenning wil gaan en de beurs wilt gebruiken om verschillende mogelijkheden te bekijken en te vergelijken. Echter, de 1-op-1 chats met bedrijven zullen steeds productiever zijn wanneer je een kleine intro over jezelf hebt voorbereid, waarin staat wat je graag uit de virtuele jobbeurs zou willen halen.

Registratie en documenten

Q17: Waarom op voorhand registreren op een evenement?

Wij raden je aan om je steeds op voorhand te registreren op een virtueel jobevent.

Je voordeel: in de aanloop naar het evenement ontvang je herinneringen en informatie over de bedrijven die je kunt ontmoeten. Zodanig kan je jezelf optimaal voorbereiden en het beste halen uit jouw gesprekken met recruiters. Dit is jouw kans om het beste van jezelf te tonen aan een potentiële toekomstige werkgever!

Een registratie vooraf helpt ons ook om het evenement beter te plannen en je de best mogelijke ervaring te bieden.

 

Q18: Hoe kan ik me registreren voor de virtuele jobbeurzen van Jobat?

Je kan je eenvoudigweg gratis registreren via de knop 'Registreren' bovenaan deze FAQ of op jobbeurs.jobat.be. Bij registratie vragen we jouw naam, opleiding en jobvoorkeuren. Op deze manier kunnen we je beter matchen met relevante werkgevers.

 

Q19: Kan ik mijn cv updaten na registratie?

Ja, je kan deze updaten in de 'mijn profiel' omgeving.

Eenmaal ingelogd vind je rechtsboven een icoontje met een foto of je reeds ingesteld profielfoto. Klik hierop en je opent het menu naar 'mijn profiel'.

 

Q20: Dien ik mijn registratie te annuleren wanneer ik toch niet aanwezig kan zijn?

We zouden het zeer appreciëren indien je jezelf uitschrijft mocht dit gebeuren. Dit kan door naar de pagina van het evenement te surfen en op de knop 'geregistreerd' te klikken, selecteer hier 'geen deelname'.

Technische specificaties

Q21: Zijn er speciale systeem- of softwarevereisten?

Nee. Alles wat je nodig hebt is een internetverbinding en een werkende internetbrowser.

 

Q22: Via welke apparaten kan ik toegang krijgen tot de virtuele jobbeurzen?

Je hebt toegang tot de virtuele jobbeurs via de computer, tablet of smartphone.

 

Kunt u uw vraag hierboven niet vinden? Stuur dan een e-mail naar support@jobat.be.