Sociale media
Vorige

1 van 179

Volgende
Volgend artikel:

Waarom geven mensen hun ontslag via TikTok?

WhatsApp-gebruik kost werknemer 1.500 euro

Stuur je soms berichtjes via WhatsApp tijdens je werkuren? Een grafisch vormgever uit Nederland moet om die reden 1.500 euro van zijn salaris inleveren. Dat zijn dure berichtjes die makkelijk te voorkomen zijn.
#

Steeds meer werknemers krijgen een smartphone van hun werkgever. En daar maken ze gretig gebruik van, ook in het privéleven. Zo stuurde een Nederlandse grafisch vormgever ruim 1.200 WhatsApp-berichtjes op een half jaar tijd. Zijn baas had er duidelijk genoeg van en stapte naar de rechter.

De bedrijfsregeling speelt hierin een belangrijke rol. ‘De bedrijfstelefoon mag incidenteel en beperkt gebruikt worden voor persoonlijke doeleinden’, klonk het. Zulke problemen voorkom je makkelijk door concrete afspraken te maken, bijvoorbeeld via een smartphone policy. Wanneer mag je de telefoon gebruiken? Welke apps mogen (niet)? Hoe ziet het met social media? En wat in het buitenland?

Strenge rechter

Voor de Nederlandse rechter was niet alleen de hoeveelheid berichten bepalend, maar ook de inhoud. Uit het vonnis bleek dat ook het psychologische aspect een grote rol speelde. De vormgever was helemaal in de wolken van de vrouwen die hij allerlei berichten stuurde. De rechter rekende daarom zo’n 2 à 3 minuten per romantisch bericht. Dat werd verrekend met het salaris. De schadevergoeding bedroeg uiteindelijk 1.500 euro.

Het is dus niet alleen belangrijk om duidelijke afspraken met je baas te maken, maar ook met je omgeving. Breng vrienden en familieleden op de hoogte dat je niet kunt antwoorden tijdens werkuren, enkel wanneer het bijvoorbeeld om een noodgeval gaat. Zo kom je minder in de verleiding om uren en uren te WhatsAppen, en een paar honderden euro’s armer te zijn.

(dt/em) 

27 april 2017

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook