Werken in het buitenland
Vorige

1 van 112

Volgende
Volgend artikel:

Wat is de beste bestemming voor expats?

Werken in het buitenland: vaak ten koste van de relatie

"De eerste weken of maanden in het buitenland zijn heel leuk omdat alles nog nieuw is. Daarna volgt een moeilijker periode" (Damien Van Thielen, Manpower)
Wie in het buitenland wil werken, moet met heel wat rekening houden. Alles kan er anders zijn: van het sollicitatieproces tot en met de manier waarop je loon berekend wordt. En dan is er nog je familie.
werken in het buitenland
"De eerste weken of maanden in het buitenland zijn heel leuk omdat alles nog nieuw is. Daarna volgt een moeilijker periode" (Damien Van Thielen, Manpower)

Kurt Janssens werkte voor Bekaert een tijdlang in Hlohovec in Slowakije. De manier van werken was er niet zoveel anders dan in Vlaanderen, maar het was een rijke ervaring, vertelt hij. "Slechts een minderheid van de arbeiders en bedienden sprak er een tweede taal. Opdrachten moest ik dus direct en klaar formuleren, iets waar ik in België nog altijd rekening mee houd. Moest ik het opnieuw doen, dan zou ik wel meer aandacht besteden aan het leren van de lokale taal, omdat ik zo dicht mogelijk bij de mensen op de vloer wil staan. Nu was de tijd tussen beslissing en vertrek daar wat te kort voor."

Solliciteren is anders

Talenkennis - van de taal van het ontvangstland of op zijn minst Engels wanneer je in een Engelstalig bedrijf terechtkomt - is belangrijk voor een expat, maar ook andere informatie is best nuttig voor je vertrekt. "Hou er rekening mee dat je in verschillende landen op verschillende manieren solliciteert", raadt Isolde Van Maele, Eures-manager bij Actiris, aan. "In Duitsland bijvoorbeeld, verwacht men meer bijlagen bij een sollicitatiebrief."

Ook werkomstandigheden kunnen sterk verschillen: langere werkdagen, andere belastingen en dus een groter of kleiner verschil tussen bruto- en nettoloon.

Voorbereiding is alles

Hr-groep Manpower heeft voor Belgische kandidaten op dit moment 152 internationale functies in heel uiteenlopende sectoren. "Wie in het buitenland wil werken, moet vooral goed voorbereid zijn", vertelt Damien Van Thielen van Manpower. "Het rekruteringsproces is erg lang, van twee tot zes maanden tot zelfs een jaar voor heel specifieke projecten of profielen. We peilen bij de kandidaten naar hun kennis van het land, hun persoonlijke project en persoonlijke aspecten. Het gaat niet enkel om talenkennis, maar ook om motivatie en persoonlijkheid."

"We vinden het ook zeer belangrijk dat kandidaten hun eerste contact met hun nieuwe land nog voor hun eerste werkdag hebben. Zo zien ze al hoe alles er georganiseerd wordt en krijgen ze een realistisch beeld van de werkomgeving. Vergeet niet dat de eerste weken of maanden in het buitenland heel leuk zijn omdat alles nog nieuw is. Daarna volgt een moeilijker periode. Rekrutering neemt dan ook maar 50 procent in van onze inspanningen. De ander helft gaat naar integratie: helpen met huisvesting, bankrekening, sociale zaken enzovoort."

Avontuur is bijzaak

Voor dergelijke zaken had Kurt Janssens bij Bekaert een lokaal aanspreekpunt of steun vanuit België. "Zo verloor ik geen tijd aan praktische beslommeringen. Minstens even belangrijk bleek het informele netwerk binnen de onderneming waar ik op kon terugvallen. Ik kreeg erg veel vertrouwen en vrijheid bij het invullen van mijn job, maar daar ging ook een ruime verantwoordelijkheid mee samen.’

"Waar kandidaten voor internationale functies mee rekening moeten houden, hangt wat af van hun profiel", zegt Geert Aelbrecht, hr-directeur bij BESIX. "Pas afgestudeerden trekt vooral het avontuur aan, maar ze moeten wel beseffen dat dat veeleer een prettige bijkomstigheid dan de hoofdbedoeling moet zijn. In het buitenland zijn vele zaken anders dan hier: de werkuren, de cultuur, ... En het is niet altijd een gemakkelijke omgeving. We proberen mensen duidelijk te maken in welke context ze terechtkomen, en hen in contact te brengen met mensen die er al werken. Nieuwkomers vertrekken niet onmiddellijk, maar leren eerst hier de bedrijfswerking kennen, voor ze ook nog met de nieuwe leefomgeving en hun nieuwe job worden geconfronteerd."

Weerslag op gezin

Wanneer de kandidaten wat ouder zijn, een gezin hebben, en het de eerste keer is dat ze als expat werken, probeert Besix ook de partner erbij te betrekken. Aelbrecht: "We wijzen niet enkel op de voordelen, zoals loonsvoorwaarden, accommodatie en scholen voor de kinderen, maar ook op het feit dat ze in een heel nieuwe wereld terechtkomen. Expats werken vaak meer flexibel en worden geconfronteerd met grotere uitdagingen op grotere en complexere werven. Dat geeft hen natuurlijk hun rijke ervaring en een grotere zelfstandigheid en ondernemerschap, maar heeft ook zijn weerslag op de gezinssituatie. Iedereen moet zijn plaats vinden in deze nieuwe omgeving. Daarom raden we families meestal aan niet meteen samen te vertrekken. Liever geven we de werknemer de tijd om zijn werf, collega’s en omgeving te ontdekken. Zo heeft hij al een basis als zijn gezin arriveert."

(bvdb) – Illstratie: (jvc)

Op de website van Eures vind je bijna één miljoen werkaanbiedingen uit heel Europa.
  

17 februari 2011
Anderen bekeken ook