Gezondheid
Vorige

1 van 701

Volgende
Volgend artikel:

Meer mentale veerkracht op de werkvloer: 5 tips

Wat doet je verdikken op het werk?

Je bent waar je werkt. Misschien een idee voor een nieuw tv-programma met Sonja Kimpen, want bijna de helft van de werknemers wint gewicht bij op kantoor.
#

Volwassenen brengen een kwart van hun leven door op het werk en dat heeft zo zijn gevolgen. De combinatie van stress, extra druk en toenemende eisen zorgt bij veel mensen voor extra kilo’s. Tot 44 procent van de werknemers verdikt tijdens zijn huidige job. Dat blijkt uit een studie van CareerBuilder bij 5.000 Amerikaanse werknemers.

Werkdruk en stress

“Vooral in de huidige economische omstandigheden komen meer ongezonde eetgewoonten voor: de werkdruk neemt toe en werknemers houden minder tijd over voor zichzelf”, legt Rosemary Haefner, vicepresident HR bij CareerBuilder, uit.

Als alles rap moet gaan, nemen werknemers sneller hun toevlucht tot fastfood en schrappen ze de gezonde maaltijd. Van de werknemers die bijkwamen, werd 28 procent 4,5 kilo zwaarder, 12 procent zelfs 9 kilo. Er zijn ook meer vrouwen dan mannen die verdikken op het werk.

Vooral jobs die veel vragen van de medewerkers, maar waarover ze geen controle hebben, verhogen de relatie tussen werk en obesitas. Voeg daar nog lange werkdagen aan toe en je zit in een negatieve spiraal.

Wat doet je verdikken op het werk?

De werknemers schrijven hun gewichtstoename zelf toe aan de volgende zaken:

  • een hele dag aan een bureau zitten (49 procent)
  • stress (32 procent)
  • te vaak uit gaan eten (25 procent)
  • te veel gelegenheidshapjes of borrels naar aanleiding van verjaardagen etc. (16 procent)
  • te hoge werkdruk waardoor er geen tijd overblijft voor een gezonde maaltijd (14 procent)

Ook indirecte gevolgen

De relatie tussen overgewicht en werk is natuurlijk complexer dan dit. Je job kan ook indirect zorgen voor gewichtstoename. Onderzoeker Paul Schulte beschrijft in een artikel in de American Journal of Public Health 3 manieren hoe een job gewichtstoename onrechtstreeks in de hand kan werken:

  • Werkstress kan zorgen voor meer alcoholverbruik en passiviteit in de vrije tijd.
  • Psychologische druk kan leiden tot hormonale factoren die gewichtstoename bevorderen.
  • Lange werkdagen, ploegenarbeid en overuren kunnen vermoeidheid veroorzaken, waardoor de zin in fysieke activiteiten buiten de werkuren daalt.

(mr) - Bron: HR News / hrsquare.be 

15 juni 2010
Anderen bekeken ook