Stageplaats
Vorige

1 van 53

Volgende
Volgend artikel:

Duaal leren is de toekomst van de bouw

Wat doet een stagiair-verpleegkundige de hele dag?

"Het observeren van de patiënt is een belangrijke taak van de verpleegkundige" (Rozemarijn Bakker, stagiair-verpleegkundige)
Rozemarijn Bakker deed haar stage als verpleegkundige in Campus Gasthuisberg van UZ Leuven. Een gemiddelde stagedag in het Leer- en Innovatiecentrum (LIC) zag er zo uit ...
Rozemarijn Bakker
"Het observeren van de patiënt is een belangrijke taak van de verpleegkundige" (Rozemarijn Bakker, stagiair-verpleegkundige)

07u00

Begin van de ochtendshift en eerste briefing van de nachtverpleegkundigen. Wat is er ’s nachts bij de patiënten gebeurd? Wat is er met de patiënten aan de hand? Wat moet er nog gebeuren?

07u15

Na de briefing zitten de verpleegkundigen aan de computer om de medicatie na te kijken, zodat ze weten wat er gegeven moet worden. Als student kun je hier meehelpen, of de parameters gaan meten bij de patiënten.

07u30

Start van de rondes. We gaan naar de patiënten toe om de parameters te meten en bijvoorbeeld blaassondes, infusen en dergelijke te controleren . De verpleegkundigen geven de medicatie van acht uur. Tijdens deze ronde wordt ook bloed afgenomen.

Daarna worden de mensen gewassen of geholpen bij de hygiënische zorgen en doen we verdere verzorging, zoals wondzorg en katheterzorg. Zonodig wordt er educatie gegeven aan de patiënten.

Wie op onderzoek gaat, wordt daarvoor klaargemaakt. In Gasthuisberg worden de mensen opgehaald om naar de onderzoeken te gaan, dus zorgen we ervoor dat ze op tijd klaarstaan. Hoe lang dit duurt, verschilt van dag tot dag.

Tijdens en na de ronde

De artsen komen langs en worden gebrieft over de afgelopen nacht en ochtend. Ook de sociaal assistent wordt gebrieft. Als verpleegkundige breng je meer tijd door bij de patiënt en heb je als belangrijke taak om hem of haar te observeren, om zo veranderingen op te merken.

Twee keer per week is er een multidisciplinair overleg. Hier zitten verpleegkundigen samen met diëtisten, artsen, sociaal assistenten en kinesisten om de toestand en de veranderingen bij patiënten te bespreken.

15u21

Einde van de ochtendshift.

13u54

Begin van de middagshift. Doordat ochtend- en namiddagshiften elkaar overlappen, is er de tijd om even met elkaar samen te zitten en dingen door te geven.

Na de middag

Ook ’s avonds wordt de medicatie nagekeken en parameters gemeten, afhankelijk van de toestand van de patiënten. Patiënten gaan soms nog op onderzoek, er worden nieuwe patiënten opgenomen en anderen worden ontslagen.

(bvdb)

15 mei 2012
Anderen bekeken ook