Evenwicht werk-privé
Vorige

1 van 734

Volgende
Volgend artikel:

Bazen blijven hun werknemers contacteren buiten de werkuren

Wat als je familie je job niet leuk vindt?

Je gaat graag werken, maar je partner is niet zo enthousiast over je job. Wat moet je dan doen: van werk veranderen, je lief buiten zetten …?
#

Wij vroegen het aan Sara De Gieter, professor arbeids – en personeelspsychologie aan de VUB.

Wat als mijn partner mijn job maar niets vindt, zal ik dan zelf ook mijn werk minder leuk gaan vinden?

Sara De Gieter (VUB): “Als je partner opmerkingen heeft op je job, kan dit op termijn ook tot discussies of meningsverschillen leiden op andere vlakken. Als de mening van je partner hetzelfde blijft, zullen die herhaaldelijke meningsverschillen, frustraties en het onbegrip je tevredenheid over de gezinssituatie ondermijnen. Wanneer dit blijft duren, dreigt ook het omgekeerde: de ontevredenheid met je privéleven kan dan je jobtevredenheid aantasten. Dat noemt het spill-over effect.”

Houden we bij het zoeken naar een nieuwe job rekening met wat de partner wil?

Sara De Gieter: “Voor koppels waar beide partners werken, is het niet evident om een goede balans te vinden tussen werk en gezin. De ene partner heeft hier mogelijk andere verwachtingen over dan de andere. Bij het zoeken naar een nieuwe job zullen mensen wel degelijk rekening houden met de verwachtingen van hun partner, om op die manier een meer harmonieuze thuissituatie te creëren. De werk-gezinsbalans is dan ook een belangrijk issue bij het maken van een jobkeuze, en deze wordt door beide partners in overleg bepaald.”

Doen bedrijven moeite om - naast de sollicitant zelf - ook zijn familie te overtuigen om voor hun bedrijf te kiezen?

Sara De Gieter: “Bij mijn weten komt dit in België nog niet zo vaak voor, tenzij misschien op heel hoog niveau als het om topmanagers gaat. Al zal men volgens mij nooit rechtstreeks de familie proberen te overtuigen, alle contacten verlopen via de sollicitant.

Expats vormen wel een uitzondering. Bij hen wordt veel aandacht besteed aan de mening van het gezin. Als een werknemer voor een langere periode aan een buitenlands filiaal wordt uitbesteed, zijn het vooral de partner en de kinderen die de gevolgen ondervinden. In dit geval zal een ontevreden gezin er vaak voor zorgen dat de opdracht vroegtijdig wordt afgebroken, wat uiteraard nadelig is voor de werkgever. Bedrijven zijn zich hiervan heel goed bewust en gaan daarom het gezin van bij het begin betrekken: ziet de partner het wel zitten om naar het buitenland te verhuizen, wat met de eigen carrière en de kinderen, …? In eerste instantie zullen zij de gezinsleden proberen te overtuigen van de nieuwe uitdaging, en daarna gaat men deze grondig voorbereiden op de nieuwe situatie met bijvoorbeeld taalopleidingen of kennismakingsessies met de plaatselijke cultuur.”

(mr)

16 november 2010

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook