Waarom vind ik moeilijk een job?
Vorige

1 van 204

Volgende
Volgend artikel:

Werk zoeken even beu? 6 productieve tips

Waarom vinden 50-plussers zo moeilijk een job?

Daniël is een bouwvakker en 54 jaar oud. Hoewel hij graag nog enkele jaren zou willen werken, geraakt hij nergens aan de bak.
#

De vraag van Daniel Van Daele: "Ik ben 54 en sinds oktober vorig jaar voor het eerst in mijn leven werkloos. Afgedankt omdat ik door mijn leeftijd zogezegd te veel risico liep om ziek te worden. Heel wat werkgevers zijn ronduit verbaasd als ze merken dat ik op mijn vierenvijftigste nog solliciteer. Weinig bedrijven zeggen het vlakaf, maar meestal vinden ze me gewoonweg te oud. Het kan toch niet dat ik met al mijn knowhow, werk- en levenservaring al afgeschreven ben?"

"Het grote probleem is dat de bedrijven die jullie jarenlang op vervroegd pensioen lieten gaan jullie nu niet meer als actieve werknemers kennen. Nog geen jaar geleden, toen de arbeidsmarkt met tekorten kampte, was het nochtans de bedoeling om vijftigplussers massaal in te schakelen", zegt VDAB-baas Fons Leroy.

VDAB pakt oudere werkzoekenden aan

De crisis besliste daar anders over. En dus namen de regering en sociale partners zich eind vorig jaar voor om de sluitende aanpak ook op oudere werkzoekenden toe te passen. "Vanaf deze maand worden eerst en vooral de jonge werkzoekende vijftigers verplicht opgeroepen en begeleid naar ander werk. Als een job hen past, moeten ze die ook aanvaarden", zegt Leroy.

De sluitende aanpak voor vijftigplussers is in feite een veralgemening van Actief 50+, een bestaand VDAB-project. "Daar heb ik positieve ervaringen mee", getuigt Daniël, die wel opmerkt dat niet alle vijftigers het project even serieus nemen. "Sommigen van mijn generatie hebben al meer dan veertig jaar gewerkt. Zeker vanuit de zware beroepen hoor ik wel eens de vraag: waarom laten ze ons niet met gerust?"

Leroy is zich daarvan bewust. "Maar we kunnen toch moeilijk aanvaarden dat jullie nog tien tot vijftien jaar 'van de dop' leven? Dus willen we jullie opleiden voor andere, meer passende jobs. Wat voor werk heb je eigenlijk gedaan?"

'Het werk werd me te zwaar'

"Het grootste deel van mijn leven heb ik de bouw gestaan", vertelt Daniël. "Restauratie van oude gebouwen. Dat ging goed. Tot het werk me een paar jaar geleden te zwaar werd." En dus ruilde hij een goede werkgever voor één waar hij minder geluk had. Nu zoekt Daniël in de eerste plaats een job die hij aankan. "Ik heb een rijbewijs C en zie een job als koerier of chauffeur wel zitten." "Heb je al aan heftruckchauffeur gedacht? Daar is een enorme vraag naar", merkt Leroy op.

'50-plussers zijn rustiger en kunnen zich beter inleven'

Of aan ambulancier? Bij Falck Ambuce maken - voor sommige types van ziekentransport - vijftigplussers de helft van de dienst uit. "Voor het vervoer van rolstoelpatiënten is dat inderdaad zo", vertelt personeelsdirecteur Dirk Christiaen. "Bij het liggend transport, wat iets meer fysiek vergt, is nog vier op tien vijftigplusser. En van de bestuurders van onze reguliere ziekenwagens is nog één op de vijf ouder dan vijftig."

Als Daniël vraagt vanwaar die voorliefde voor oudere werknemers vandaan komt, blijkt de intrede van één vijftigplusser voor een mentale aardverschuiving bij Falck gezorgd te hebben. "Dat was een openbaring", geeft Christiaen toe. "Die man was verbaal en sociaal honderd keer sterker dan zijn jongere collega's. Een kwaliteit die onze klanten - vaak ouderen - heel hard bleken te appreciëren. Bovendien had hij ook niet de rijstijl van de doorsnee twintiger. Die man had levenservaring, nam de dingen rustiger op en kon zich veel beter inleven in de situatie van onze klanten."

Trouwer dan twintigers

"En zou u mij, net als vele andere werkgevers, ook vragen hoe lang ik nog van plan ben te werken als ik hier zou solliciteren?', werpt Daniël op. "De meeste werkgevers zijn er immers van overtuigd dat ik binnen de vijf jaar op pensioen ga."

"Dat is dan heel kortzichtig", meent de personeelsdirecteur van Falck. "Hr-managers die de cijfers terzake kennen, weten dat één op twee jongeren tussen twintig en vijfentwintig niet langer dan drie jaar bij hun werkgever blijft. Wie is er dan het trouwst? Dan steek ik mijn Latijn liever in een oudere werknemer die het bedrijf loyaal is tot de laatste dag voor zijn pensioen."

Ontdek: Zo vind je wél makkelijker werk als 50-plusser

(wv)

8 augustus 2019
Anderen bekeken ook