Evenwicht werk-privé
Vorige

1 van 734

Volgende
Volgend artikel:

Bazen blijven hun werknemers contacteren buiten de werkuren

Video: boerderij in kantoorgebouw, de toekomst?

Bedrijven zetten steeds meer in op groene kantoren, een kleinere ecologische voetafdruk en andere groene initiatieven. Dit kantoor in Japan gaat daar nog een stapje verder in.
#

Meer en meer bedrijven zoeken manieren om groener te werken. Het is dan ook bewezen dat planten een rustgevend effect hebben op medewerkers. Van een bureauplant tot een volledig groene muur, tot een wandelpark. Maar in Japan zien ze het grootser...

Urban farm

Op het gelijkvloers en de eerste verdieping van het nieuwe kantoorblok of eco office van Pasona vind je een mini rijstveld, zonnebloemen, tomaten en nog veel andere groenten, fruit en planten. Ze worden gecultiveerd in binnentuinen, potten en rekken. Alle plekken worden benut. Het is een sterk staaltje urban farming.

Werknemers worden uitgenodigd om de bedrijfsboerderij te onderhouden en zelf aan de slag te gaan. Het werkt rustgevend en zou ook het teamgevoel stimuleren. De boerderij is daarbij ook nog eens toegankelijk voor het publiek. Een welkome groene plek in het drukke Tokio, waar stadsbewoners zich even op het platteland kunnen wanen.

Oogst

Het bedrijf gebruikt LED-verlichting en spots om de planten van voldoende licht te voorzien om te overleven, zonder al te veel energie te verspillen. De temperatuur wordt geregeld via de computer, die constant de warmte monitort en ervoor zorgt dat de temperatuur steeds ideaal is voor de verschillende gewassen. Een systeem dat zijn vruchten afwerpt, want tot nu toe slaagt de boerderij er steeds opnieuw in om 3 keer per jaar hun rijst te oogsten. Nog een voordeel aan de binnenboerderij: geen ongedierte. De artificiële boerderij is zo goed als afgesloten van de natuur, waardoor er geen insecten zijn die de moestuinen teisteren. Hierdoor hoeven de ‘boeren’ geen pesticides te gebruiken. Hun oogst is dus 100% organisch.

Elk gewas wordt op een eigen manier gecultiveerd. In totaal zouden er zo’n 100 verschillende soorten gewassen moeten groeien. Voor de tomaten wordt bijvoorbeeld een hydroponisch kweeksysteem gebruikt. Dat wil zeggen dat het bedrijf eerder opteert voor water dan grond. Hiervoor worden hun bakken aan een traliewerk vastgemaakt, zodat ze gemakkelijk gehydrateerd kunnen worden. Zaadjes kunnen rustig kiemen in daarvoor voorziene schuiven om zo de ruimte maximaal te benutten. Bonen groeien dan weer tegen de muur. De kroppen sla groeien ook in schuiven, die op elkaar gestapeld staan in torentjes van vier. Elke slatoren heeft zijn eigen fluorescerende buisverlichting. Andere planten groeien in plantenbakken op de bovenverdiepingen van het gebouw, maar die zijn niet toegankelijk voor het publiek.

 

Eco-sociaal project

Urban farming is een opkomende trend, niet enkel bij bedrijven, maar ook bij particulieren. Huisdaken worden benut, stadstuintjes worden creatiever, guerilla gardening blijft populair.

In Japan zijn er reeds 15 computergestuurde ‘plantenbedrijven’, maar dit is de enige in een stadscentrum, hoewel er wel al een eerdere poging gewaagd werd. Maar het zal waarschijnlijk niet bij één bedrijfsboerderij blijven. De populariteit van het eco-sociaal project is niet te onderschatten. De stadsboerderijen worden niet alleen als afleiding of teambuilding tool gebruikt voor de eigen werknemers, maar worden ook ingezet om werklozen op te leiden zodat ze in de agricultuur aan de slag kunnen gaan. Pasona, het bedrijf achter de stadsboerderijen, bezit namelijk niet alleen deze urban farms, maar ook gewone boerderijen op het platteland.

De stadsboerderijen zijn ook populair bij lokale kantoorbedienden. Zij komen langs om verse producten te kopen of om te relaxen in het bijhorende stijlvolle café. Verder worden ook het dak en de balkonnetjes geapprecieerd, want daar groeien nu bloemen en fruit op. Iets dat het anders saaie en grijze bedrijfsdistrict een heel stuk opvrolijkt en aangenamer maakt.

Het project brengt dus mensen samen en zet hen aan tot leren en ontspannen tegelijkertijd. Win-win. En nadien ga je naar huis met een zakje organische groenten en fruit of een bosje bloemen. Win-win-win.

Is dit de toekomst? Wat denk jij?

(sjv) – Bron: Unmissable Japan / shifteast.com 

1 februari 2018
Anderen bekeken ook